Verden

Én etter én trekker partitoppene knallhard kritikk av Donald Trump

Republikanske partitopper lover nå stemme på personen de har omtalt som «farlig», «narsissist», «kreft på konservatismen», «oransjefarvet skrythals».

De forhenværende presidentkandidatene Bobby Jindal (f.v), tidligere Louisiana-guvernør, Rick Perry, tidligere Texas-guvernør, og Kentucky-senatoren Rand Paul har ikke lagt skjul på sin forakt for Donald Trump. Men nå vil de plutselig ha ham som president.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

«Mange republikanere spiser nå så sine ufyselige ord om Trump». Det er tittelen i storavisen The Washington Post. Avisen har sett på hvordan mange av Donald Trumps nye støttespillere tidligere har omtalt eiendomsmagnaten og mangemilliardæren fra New York.

Blant de republikanerne som nå holder seg for nesen og sier at de vil stemme på Trump i presidentvalget i november finner vi de tidligere presidentkandidatene Rand Paul, senator fra Kentucky, Rick Perry, tidligere Texas-guvernør, og Bobby Jindal, tidligere Louisiana-guvernør.

  • Les hva innvandringsminister Sylvi Listhaug sier om å bli omtalt som en av «Europas Donald Trump».

«Drittflekk er mer kvalifisert»

Så sent som i januar ordla Paul seg slik da han omtalte Trump:

«Donald Trump er en narsissist med vrangforestillinger og en oransjefarvet skrythals. En liten drittflekk er mer kvalifisert for å være president».

Tre måneder senere, i april, sa den samme Paul at han ville støtte Trump om han ble kandidaten til det republikanske partiet. Det ble Trump i praksis i forrige uke, da hans to gjenværende utfordrere, Ted Cruz og John Kasich, trakk seg etter at Trump vant en storseier i nominasjonsvalget i Indiana.

Aftenpostens kommentator Frank Rossavik:

Les også

Forvirringens parti

Et «bjeffende Tivoli-nummer»

Den tidligere Texas-guvernøren Rick Perry omtalte Trump som et «bjeffende Tivoli-nummer» og «kreft på konservatismen». Det var ikke til hinder for at han sist torsdag ga Trump full støtte, og sa seg til og med villig til å bli hans visepresidentkandidat.

— Han er ingen perfekt mann. Men det jeg tror er at han elsker dette landet og at han vil omgi seg selv med dyktige og erfarne folk som han vil lytte til, sier Perry.

Er den amerikanske drømmen død? Les mer om hvordan den amerikanske middelklassen er i krise.

Les også

Guy Porths barnebarn vil ikke få de samme mulighetene som han gjorde selv.

I høst advarte tidligere Louisiana-guvernør Bobby Jindal mot en «farlig» Trump som var en «narsissist og sykelig selvopptatt».

Nå støtter han Trump.

— Men jeg er ikke glad for det, sier Jindal.

Hillary Clinton bruker den republikanske kranglingen for alt det er verdt.

Tidligere presidenter sier nei

En som er glad om dagen er nettopp Trump. Han fryder seg over alle som har valgt å gjøre en pinlig retrett.

— Folk som har sagt forferdelig ting om meg har ringt de to siste dagene for å si at «vi ønsker å bli en del av Trump-laget», sier Trump til The Washington Post.

Ikke alle vil støtte Trump nå heller. Den tidligere Florida-guvernøren Jeb Bush stilte selv som kandidat, men trakk seg etter å ha fått liten oppslutning og til slutt også tapte hjemstaten mot nettopp Trump.

Også broren George W. og faren George H. W. markerer avstand til Trump. De kommer ikke til å dukke opp på landsmøtet i Cleveland i andre halvdel av juli. Heller ikke John McCain eller Mitt Romney tar turen. Dermed dropper fire av de fem siste presidentkandidatene til det republikanske partiet landsmøtet. Bob Dole, den republikanske presidentkandidaten i 1996, støtter derimot Trump.

Kasich og Cruz, de to siste som ga opp kampen mot Trump, har ennå ikke bestemt seg for om de skal støtte Trump.

Les vår USA-korrespondent:

Les også

USA største velgergruppe drar landet mot venstre

Cola vraker landsmøtet til republikanerne

Seieren til Trump skaper ikke bare konflikter innad i partiet. Også partiets finansielle støttespillere er misfornøyde. Flere av dem, som Coca-Cola og Walmart, har snøret igjen pengesekken. Derfor ligger partiet 7 millioner dollar bak målet om å reise 64 millioner dollar for å finansiere landsmøtet i Cleveland.

  • **Det republikanske partiet er rammet av kaos etter at outsideren Trump kuppet kandidaturet.
Les også

Les mer om hvordan flere ledende republikanere aldri kunne tenke seg å bli Trumps visepresident

.**
Seks eksperter:

Les også

Slik kan Donald Trump bli president

Sanders har hatt enorm betydning i valgkampen på demokratenes side:

Les også

Hillary Clintons store hodepine: 8,9 millioner Bernie Sanders-tilhengere