Folket har fått nok

I morgen går start- skuddet for en serie massedemonstrasjoner mot Georgias president Mikhail Saakasjvili. –Vi kan ikke utelukke at det blir voldelig, sier opposisjonsleder Nino Burjanadze.

-Vi spiller for å få tiden til å gå, som du ser er det ikke akkurat mange kunder her, sier gateselgerne Avto Davidze (t.v.) og Giorgi Virsaladze. De to slår ihjel tiden med et slag backgammon. FOTO: ANBJØRG BAKKEN
  • Tbilisi

Stemningen er anspent i Georgias hovedstad Tbilisi foran de varslede protestene mot president Mikhail Saakasjvili. Det er ventet at titusenvis av sinte og skuffede georgiere vil møte opp utenfor parlamentet i Tbilisis hovedgate Rustaveli for å kreve at presidenten går av.

Etter den fatale krigen i Sør-Ossetia i august i fjor har misnøyen med Saakasjvili nådd kokepunktet. 13 opposisjonspartier står nå sammen om å kreve at han går av og utroper nyvalg.

–Jeg er sikker på at folk vil komme ut i gatene. Vi har reist rundt til alle regioner i Georgia for å samle støtte og responsen har vært enorm, sier opposisjonsleder Nino Burjanadze.

Georgias jernkvinne

. Burjanadze var Mikhail Saakasjvilis nærmeste allierte under Roserevolusjonen i 2003. Den gang inntok demonstrantene parlamentet med roser i hendene – og daværende president Eduard Sjevardnadze valgte å trekke seg.

Nå går Nino Burjanadze (44) under tilnavnene «Georgias jernkvinne» og «den georgiske Margaret Thatcher» – og blir sett på som den fremste trusselen mot president Saakasjvili og hans regjering.

Aftenposten møter Burjanadze i lokalene til hennes nystiftede opposisjonsparti Democratic movement – United Georgia i sentrum av Tbilisi. Klokken er halv tolv om natten og den hektiske aktiviteten på kontoret minner om rene valgkampinnspurten.

–Her jobber vi til to og tre hver natt, sier Burjanadzes pressesekretær andpusten.

Motstandere arrestert.

Det er liten tvil om at president Saakasjvili er nervøs for hva som kan skje dersom opposisjonen får folkemassene med seg i morgen. Nylig arresterte georgisk politi ni medlemmer fra Burjanadzes parti under påstander om ulovlig våpensalg. Flere opposisjonspolitikere og deres familier har fått besøk av politi og sikkerhetsagenter.

–De har oppsøkt flere av våre politikere og truet familiene deres. Presidenten og hans folk prøver å skremme folk fra å delta i demonstrasjonene, sier Burjanadze.

Et skuffet folk.

Misnøyen med president Mikhail Saakasjvili er ikke ny. Mange georgiere hadde store forventninger til tiden etter Roserevolusjonen. Nå føler de seg sviktet både av presidenten og av omverden.

–Vi skulle ha byttet ut regjeringen for lenge siden. Det er på tide at vi protesterer, sier gateselger Avto Davidze i Tbilisi. Sammen med kameraten Giorgi Virsaladze slår han ihjel tiden ved å spille backgammon når kundene lar vente på seg.

Georgiere flest mener Saakasjvili gjorde en gigantisk tabbe da han gikk til krig mot opprørerne i utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Konflikten i Sør-Ossetia og Georgias andre utbryterrepublikk Abkhasia er i dag mer fastlåst enn noensinne.

–Alt vi ønsker er fred, og å kunne ta med noe hjem til familien når arbeidsdagen er over, sukker Avto Davidze.

Blodig dag.

Det er ikke tilfeldig at opposisjonen har valgt datoen 9. april som startskudd for de varslede protestene mot presidenten. På denne dagen for 20 år siden slo sovjetiske soldater brutalt ned på en fredelig demonstrasjon i Tbilisis hovedgate og drepte flere georgiske uavhengighetsforkjempere. 9. april 1991 erklærte Georgia seg uavhengig fra Sovjetunionen.

Les også

Kritiske til USA-flørt