Store protester i Myanmar til tross for trusler

Demonstrasjonene mot militærjuntaen fortsetter til tross for trusler opp oppsigelse.

1. februar tok militæret i Myanmar over makten i et kupp, til tross for at Aung San Suu Kyi hadde vunnet en overveldende seier i valget i november.

Det har ført til kraftige demonstrasjoner og aksjoner. Blant annet har offentlig ansatte streiket. Banker, sykehus og offentlige kontorer har måttet stenge. Nå har de streikende fått frist til mandag med å vende tilbake til jobben. Hvis ikke vil de miste jobbe, truer militærjuntaen.

Samtidig fortsetter demonstrasjonene i de største byene. Lørdag blokkerte flere hundre tusen demonstranter hovedveier over hele landet.

Onsdag var den blodigste dagen siden kuppet. Da ble minst 38 personer drept. Flere unge aktivister ble skutt i hodet da de ble møtt av politi og soldater.

Dette har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Fredag var det møte i FNs sikkerhetsråd om situasjonen. Norge og flere andre land fordømte kuppet og maktbruken under møtet. Men det ble ikke tatt til orde for sanksjoner.

Mange av demonstrantene etterlyser større engasjement fra verdenssamfunnet.

– De er i ferd med å miste tiltroen til FN, og jeg har hørt de desperate appellene deres, fra mødre, studenter og eldre, sier FNs spesialutsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, ifølge NTB.