Trump fordømmer støttespillere som stormet Kongressen

USAs president Donald Trump kaller stormingen av Kongressen for et «avskyelig angrep» og sier de skyldige vanæret demokratiet.

– Som alle amerikanere er jeg sjokkert av volden, lovløsheten og galskapen, sier Trump i en video publisert torsdag kveld.

Bakgrunnen for uttalelsene er stormingen av USAs nasjonalforsamling, som ble gjennomført av Trump-tilhengere onsdag. Fem personer er døde og over 50 politifolk ble skadet under hendelsen.

Videre hevder Trump at han «umiddelbart» innkalte nasjonalgarden da uroen oppsto onsdag, etter at en rekke medier har meldt at Trump motsatte seg dette, og at det var visepresident Mike Pence som gjorde det.

– Demonstrantene som tok seg inn i Kongressen har vanæret setet til det amerikanske demokratiet, sier han, og lover at de som brøt loven, vil bli straffeforfulgt.

Trump-støttespillerene brøt seg gjennom politisperringene, før de tok seg inn i Kongressen ved å klatre opp på fasaden og knuse vinduer og dører.

Varsler fredelig overgang til Biden

Videre anerkjente Trump at Joe Bidens valgseier nå er godkjent av Kongressen og at en ny regjering vil komme på plass 20. januar.

Trump lover at han nå vil fokusere på å bidra til en ryddig maktovertakelse, og sier at det nå er tid for «helbredelse og forsoning».

USAs president Donald Trump fordømmer stormingen av Kongressen. Her snakker han til støttespillere, som mange mener ble oppildnet av presidenten til å ta seg inn i Kongress-bygningen, kort tid før uroen brøt ut.
Les også

– Hvor er de? ropte en Trump-tilhenger. Han lette etter folkevalgte. Slik var det inne i Kongressen da symbolet på demokrati ble stormet og vandalisert.

Enden på presidentperioden innebærer imidlertid ikke at Trump er ferdig i amerikansk politikk:

– Vår utrolige reise har bare nettopp begynt, sier Trump.

Kommentarene står i sterk kontrast til dem han kom med onsdag, der han i en video gjentok grunnløse påstander om valgfusk, mens han ba demonstrantene gå hjem og understreket at han «elsker» og «forstår» dem.

Det var kaotiske scener i Kongressen da bygningen ble stormet av Trump-støttespillere.

De kommer også etter at speakeren i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi har sagt sier hennes partigruppe vil sette i gang en ny riksrettsprosedyre om ikke Donald Trump fjernes som president.

Regjeringsmedlemmer går av i protest

Pelosi viser til det 25. grunnlovstillegget, som åpner for at visepresident Mike Pence kan ta over dersom presidenten erklæres uegnet for presidentembetet. Hun sa også at hun ikke tror det vil ta lang tid før hun får et svar fra Pence.

Også Demokratenes mektigste senator, Chuck Schumer, har oppfordret Pence og regjeringen til å avsette Trump.

Les også

Aftenposten mener: Trump går ut uten ære

To av Trumps regjeringsmedlemmer har trukket seg etter stormingen av USAs nasjonalforsamling. Den siste er utdanningsminister Betsy DeVos.

I sitt oppsigelsesbrev legger hun skylden hos Trump for stormingen, skriver Wall Street Journal.

– Det er ingen tvil om at din retorikk påvirket situasjonen, og det er vendepunktet for meg, heter det i brevet.