For én måned siden viste dette bildet forholdet mellom erkefiendene. Nå åpner de ambassader igjen.

Iran og Saudi-Arabia skal igjen få diplomatiske forbindelser. Enigheten er en utenrikspolitisk triumf for Kina.

Den amerikanske kommandosentralen Centcom offentliggjorde nylig dette bildet av våpen beslaglagt på vei fra Iran til Jemen.

Iran og Saudi-Arabia regnes som Midtøstens erkefiender. I årevis har de – både åpent og skjult – sloss om å være en dominerende stormakt i sin region.

Fredag ble det kjent at de igjen skal ha ambassader hos hverandre. Det har de ikke hatt på syv år. Avtalen ble forhandlet frem i Kina med støtte fra Oman. Senest om to måneder skal nye diplomater være på plass.

Fredag gikk de to landene ut med en felles kunngjøring. Den ble sitert både i iranske og saudiske medier.

– Etter samtaler har Den islamske republikken Iran og kongedømmet Saudi-Arabia blitt enige om å gjenopprette diplomatiske forbindelser og gjenåpne ambassader og kontorer innen to måneder, heter det.

Stopper våpenlaster

Krigen i Jemen er en av konfliktene der Saudi-Arabia og Iran har stått på hver sin side. Saudiene har åpent drevet krig mot houthiene, som har overtatt makten i deler av nabolandet Jemen. Iran har nektet for at de støtter houthiene, men få har trodd på det.

Stadig vekk er våpenlaster over gulfen blitt stoppet. Blant annet skjedde dette i tidlig i februar.

Da stoppet franske spesialstyrker et fartøy på vei fra Iran. De fant 3000 automatgeværer, 578.000 kuler og 23 avanserte panservernmissiler.

Sist oktober utløp en seks måneders våpenhvile. Derfor er det frykt for at den dødbringende krigen igjen skal intensiveres. Flere enn 150.000 er drept i kamphandlinger. Minst 14.500 av dem er sivile. I tillegg har krigen ført til store lidelser med sult og sykdommer. Titusener av barn har sultet.

Brøt i 2016

Saudi-Arabia brøt alle forbindelser med Iran i 2016. Da hadde demonstranter angrepet landets diplomatiske stasjoner der. Saudi-Arabia hadde kort tid før henrettet en fremstående sjiamuslimsk teolog.

Saudi-Arabia er en strengt sunnimuslimsk stat. I Iran er det sjiaislam som gjelder.

I årene etter 2016 har konflikten vært heftig - både i ord og handlinger. I september 2019 ble blant annet to saudiske oljeanlegg angrepet av droner. Houthiene sa de sto bak, men mange land klandret Iran. I en tid etter angrepet var Saudi-Arabias oljeproduksjon halvert.

Bedre sikkerhetssituasjon?

Ifølge Al Jazeera, en TV-kanal som drives fra Qatar, har partene snakket sammen siden 2021. Hittil har samtalene likevel ikke ført frem.

Kanalens kommentator Ali Hashem mener et bedre forhold mellom Teheran og Riyadh kan påvirke situasjonen en rekke steder i regionen. De to står på hver sin side i for eksempel Libanon og Syria i tillegg til Jemen.

– Sikkerhetssituasjonen forverres når saudiene og iranerne er uenige. Med denne avtalen er mulig at vi kanskje får se kompromisser, sier Hashem til sin egen kanal.

Han påpeker at Iran og Saudi-Arabia har stor innflytelse de konfliktfylte landene.

Triumf for Xi

Iranske statlige medier viste fredag bilder og film fra Kina. Samtalene hadde vart i fire dager, het det. På bildene var Ali Shamkhani, en leder i Irans sikkerhetsråd. Der var også Kinas øverste diplomat, Wang Yi.
Avtalen regnes som en diplomatisk seier for Kina. Landet var nylig vert for et besøk av Irans president Ebrahim Raisi. Kinas leder Xi Jinping var for sin del så sent som i desember i Saudi-Arabia. Der møtte han ledere i arabiske oljeland.

Samme dag som avtalen ble kjent, var Xi gjenvalgt som president i Kina. Han ble valgt enstemmig av Folkekongressens 3000 medlemmer. Dermed kunne han legge til en utenrikspolitisk suksess til gjenvalget.