Dansen skjuler en befolkningskrise: Alexander (75) er helt rå til å sjekke.

Levealderen for russiske menn er bare 66 år. Aleksander (75) kan velge og vrake i skjønnheter. For første gang siden 90-tallet synker igjen forventet levealder for russiske menn.

Den pensjonerte økonomen Olga (70) er en av de beste danserne i Sokolnikiparken, og er en ettertraktet partner i parken. Alexander (75) kaster jakken og når han byr opp Olga til dans.
  • Per Anders Johansen

— Er hun ikke fantastisk? For en flott kvinne, sier Aleksander høyt, slik at han er sikker på at Olga hører ham.

I dag prøver han å erobre den omtrent 70 år gamle skjønnheten Olga, som danser så bra at alle kaller henne dronningen i parken.

Aleksander er sjarmerende, kvikk i blikket og rask i replikken. Han kan alle triksene i sjekkeboken.

— Alle vil ha Olga. Selvfølgelig er hun populær. Bare se på henne, sier Alexander.

Olga smiler overbærende og litt beskjedent over alle komplementene som hagler. Hun vet hva han vil.

— Jeg er her for å danse, svarer Olga.

Mennene kom aldri tilbake

M-Jeg elsker å danse. Vi tar gjerne et lite glass vodka før vi starter, men etter det drikker jeg bare vann, sier Jelena (61), som skryter at hennes nye partner Vladimir er en dyktig kokk. Mens levealderen i verden har økt med 6,2 år siden 1990, har gjennomsnittlig levealder i Russland økt med bare 1,8 år. Dermed er Russland helt nede på 108. plass, mellom Irak og Nord-Korea.

Konkurransen er beinhard i parken om mennene. De fleste kvinnene kommer til å danse med andre kvinner resten av livet.Deres mannlige partnere er for lengst døde. Det er en grunn til det:

Andre verdenskrig kostet ca. 20 millioner menn i Sovjetunionen, og det preger fortsatt befolkningssammensetningen.

I tillegg har elendig helse og alkoholmisbruk gjennom flere årtier utradert store deler av den mannlige befolkningen.

  • I andre kvartal 2015 falt levealderen til russiske menn for første gang siden 90-tallet.
  • Russiske menn blir i snitt bare 66,7 år, mens forventet levealder for menn i Norge er 80 år.
  • I 2015 er fortsatt nesten 30 prosent av alle dødsfall i Russland relatert til alkohol. Dette er i særklasse i den industrialiserte verdenen.
    Den fleste dødsfallene skyldes alkoholforgiftning, dødsulykker i fylla, helsesvikt som følge av langvarig alkoholforbruk og selvmord.

Dette er ekstra alvorlig for Russland, som satser kraftig

Parkens dronning

Aleksander (75) og Olga (70) viser frem dansekunstene i Sokolnikiparken i Moskva. Dansetimene i parken er en god mulighet til å finne en ny partner for de som har mistet sin ektefelle

Da Olga Kobzeba ble enke for seks år siden, begynte hun å danse i parken.Hun er tidligere økonom og har en sønn. Hennes favoritt er Sokolnikiparken, hvor dansen går hver lørdag året rundt i all slags vær.

Olga danser lett og vakkert. Hun var ikke enke lenge før hun fant en ny livspartner på dansegulvet. Han stiller alltid i fine, elegante klær, men i dag er han ikke med.

Han er eldre enn henne, helsen skranter og han har valgt å holde seg hjemme.

Nå bruker Aleksander muligheten. Han er over alt rundt Olga, svinger henne i dansen og overstrømmer henne med komplementer.

— Så dere er fra Norge? Det er et fantastisk land, sier Aleksander begeistret.

— Olga! Bli med meg til Norge, så kan vi fiske sammen hele dagen, sier Aleksander.

Som den drevne sjekkeren han er, har han allerede funnet ut at Olga er svært glad i å fiske. Kanskje en fisketur til Norge kan vekke interesse og parkens mest populære 70 år gamle kvinne?

Fikk du med deg første sak i serien om kjærlighet i Putins tid?:

Nå drikker de mer igjen

Her i parken er menn på 70- og 80-år ettertraktet vare. Levealderen på russiske menn er bare 65,7 år, og har det siste året begynt å falle igjen.

En sterk duft av all verdens forskjellige parfymer siver over parken og dansepaviljongen.Bak gjerdet står tre eldre damer samlet. De bøyer seg ned i en tett ring, og en av dem tar frem en flaske.

Det er strengt forbudt å drikke i parken, men noen av bestemødrene gir blaffen.

En liten slurk bak hekken, så går dansen litt raskere.

— Det er så mange menn som er egoister, som er vant til bare å tenke på seg selv, sier den ene kvinnen.

Putin tok selv om Russlands enorme utfordringer

Sjekke hverandre i parken

Vladimir Valentinov (71) fra Odessa var snekker i Sibir, mens Jelena Jusjina (61) jobbet på fabrikk og ble uførepensjonist. Da de mistet sine ektefeller fant de hverandre på dansegulvet i parken.

71 år gamle Vladimir Valentinov fra Odessa har jobbet det meste av livet som snekker i Sibir, hvor lønnen var flere ganger høyere enn i Ukraina.Han danser med 61 år gamle Jelena Jusjina. Hun har vært uførepensjonist siden hun var 46 år som følge av løsemiddelskader hun fikk som arbeider på en glassfabrikk.

Vladimir og Jelena er ikke helt enige om hvem som sjekket hvem da de møttes i parken. Nå lever de som partnere i hennes leilighet i utkanten av Moskva.

— Jeg valgte Vladimir fordi han er mer maskulin enn de unge mennene. Ingen danser så bra som ham, sier Jelena.

Vladimir smiler så alle gulltennene skinner. Han er helt enig i at han er viril, men tror likevel at hans kokke- og dansekunstner var avgjørende for Jelena.

Pensjonistene har ikke råd til å gå på kafeene i parken.

— Jeg lager maten hjemme, så tar vi med maten hit og spiser, sier Vladimir.

— Jeg elsker å danse. Vi tar gjerne et lite glass vodka før vi starter, men etter det drikker jeg bare vann, sier Jelena.

Her er en av våre mest leste saker en av verdens farligste konflikter:

Danser best i snøen

Dansen går til alle slags rytmer og typer musikk i parken, men kvinnene dominerer på dansegulvet. Levealderen i verden har i snitt økt med 6,2 år siden 1990 ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon. Men i Russland har gjennomsnittlig levealder økt med bare 1,8 år. Dermed er Russland helt nede på 108. plass, mellom Irak og Nord-Korea.

To timer senere er dansen fortsatt i gang, selv om lørdagen er iskald, vindfull og grå.Aleksander svinger seg fortsatt med parkens dronning, men Olga har bestemt seg for å gå hjem alene.

— Nå gleder jeg meg til at snøen blir liggende. Det er vakrest å danse her om vinteren. Da er det som å danse i et eventyr, sier Olga.

Aleksander innser nederlaget:

— Jeg kjøpte blomster til henne, men hun ville ikke ta dem imot, sier Aleksander. Hun lot seg heller ikke lokke med en tur på kafe:

— Hun ville bare danse, sier Aleksander.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.