Russland beordrer tilbaketrekning fra Kherson by. Derfor er dette et stort nederlag for Putin.

Russland ser ut til å gi opp den største byen de har okkupert. Her er tre grunner til at Kherson-regionen er så viktig.

Bilder fra da russiske styrker inntok Kherson i mars. Russland har nå annonsert at de trekker seg ut av byen.

Aleksandr Kots er krigsjournalist og propagandist i Putins favoritt-avis, Komsomolskaja Pravda. Han har onsdag lagt ut en video på Telegram. Aftenposten har geolokalisert videoen til rådhuset i Kherson.

– Vi har bestemt oss for å ta med oss to flagg før vi går på fergen. De skal ikke få håne vårt statssymbol, sier han.

– Jeg beholder flagget til vi kommer tilbake. Og henger det på plass, står det under videoen.

Fra flere hold meldes det nå at russerne er på vei ut av den symbolsk viktige byen Kherson.

General Sergej Surovikin tok for kort tid siden over kontrollen til det russiske militæret i Ukraina. Nå har han sendt et brev til forsvarsministeren:

«Byen Kherson og bosetninger i nærheten kan ikke forsynes eller fungere fullt ut. Menneskers liv er i konstant fare på grunn av beskytning,» står det i brevet som er gjengitt i sin helhet i Komsomolskaja Pravda.

Brevet skal ha vært noe av bakgrunnen for at forsvarsminister Sergej Sjojgu ga ordre om å trekke seg tilbake over elven. Tilbaketrekningen støttes også av andre militære ledere som den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov og lederen for leiesoldatene i Wagner-gruppen Jevgenij Prigozjin.

Det har tidligere vært spekulasjoner om Russlands tilbaketrekning kan være en felle for å lure ukrainerne inn i byen. Mykhailo Podoljak er en av rådgiverne til den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Han skriver på Twitter at det finnes russiske styrker igjen i byen.

Største nederlaget siden 1991

– Dette er militært fornuftig, men politisk overraskende, sier Geir Hågen Karlsen. Han er oberstløytnant ved Forsvarets høgskole. Han tar et forbehold om at man må avvente å se hva som faktisk skjer på bakken.

Reaksjonene på den varslede tilbaketrekningen er sterke i Russland. En militærblogger kaller det for det største nederlaget siden 1991. Det var da Sovjetunionen brøt sammen.

For hvorfor er Kherson-regionen så viktig?

1. Var en stor seier – symbolsk viktig

Ukraina har vært på offensiven i Kherson fylke i flere måneder, og siden sent i oktober har innbyggerne i byen fått ordre fra Russland om å evakuere.

Byen ble okkupert av Russland kort tid etter invasjonen av Ukraina i februar og har vært det eneste fotfestet til Russland på Dnipros vestlige bredde.

Byen er også til dags dato den eneste regionale hovedstaden russiske styrker har erobret siden invasjonen 24. februar.

– Det er klart tapet av Kherson vil få konsekvenser for Russlands image og vil bli sett negativt på i Russland, sier Oleh Zhdanov, en militæranalytiker til Reuters.

2. Inngangen til Krym-halvøya

Foreløpig er det kun snakk om tilbaketrekning fra byen Kherson. Da kan Russland fokusere på å forsvare resten av fylket. Det er nemlig svært viktig for russiske myndigheter.

Kherson-regionen grenser nemlig til Krym-halvøya. Dette var halvøya Russland annekterte i 2014. Den er svært viktig for Putin-regimet.

Klarer Ukraina å ta tilbake hele Kherson, vil det:

1) Frata Moskva landkorridoren til Krym

2) Bringe langtrekkende ukrainsk artilleri nærmere halvøya

3) Ferskvannsforsyningen til Krym vil også være i fare, ifølge Reuters.

3. Strategisk knutepunkt

Dnepr-elven deler Ukraina i to. Kherson har vært det eneste stedet hvor Russland har hatt tilstedeværelse på vestbredden.

Hvis Russland skulle miste sitt eneste fotfeste på vestsiden av elven, ville Ukraina være bedre i stand til å angripe andre russiske forsyningslinjer. Dermed kan Ukraina utfordre Moskvas grep om andre okkuperte deler av sør, skriver Reuters.

Men på østsiden av elven har Russland bygget forsvarslinjer i lang tid. Der kan de grave seg ned, og det vil være svært vanskelig for ukrainerne å bryte forsvarsverket.

Sterke reaksjoner

I russiske statlige medier i Russland er det svært begrenset hva man kan tillate seg av kritikk av krigen. Men det har vokst frem et svært kritisk miljø på Telegram. Her raljerer militærbloggere og krigshissere over dårlig militært lederskap og fortviler over tap.

Den varslede tilbaketrekningen får det glatte lag av flere.

Boris Rozjin er en militærblogger og ivrig tilhenger av krigen. Han tar ikke lett på onsdagens nyheter om tilbaketrekning:

– Fra et militært synspunkt, er dette det mest alvorlige militære nederlaget til den russiske føderasjonen siden 1991, skriver han.

Han mener at man allerede i sommer kunne forutse hvilken vei dette gikk, men at man unnlot å gjøre noe med problemet.

Den prorussiske, nasjonalistiske Telegram-kanalen Rybar skriver:

– Uansett hvor trist det er, retretten fra Kherson på vestsiden er blitt en realitet.

– I befolkningens øyne er dette et nederlag.

Åpner for forhandlinger

Meldingen om tilbaketrekning kommer etter en tid med mer snakk om forhandlinger mellom de to partene. Flere lekkasjer tyder på at USA kan ha sagt til Ukraina at de må være mer åpne for forhandlinger.

Onsdag kommenterte også russiske myndigheter muligheten for forhandlinger. Maria Zakharova er talsperson for utenriksminister Sergej Lavrov. Hun sa at Russland er åpen for dialog, ifølge Ria Novosti.