Verden

Full finsk flykaptein må i fengsel

En finsk flykaptein som satte seg stup full bak spaken i et charterfly fullt av feriegjester, ble torsdag dømt til et halvt års fengsel. Domstolen i Manchester i Nord-England gjorde dommen mot Heikki Tallila ubetinget.

Den 51 år gamle Tallila ble anholdt i cockpiten på flyplassen i Manchester mens han sjekket instrumentene før avgang 23. august i år. Blodprøven viste et alkoholinnhold på nesten tre ganger så mye som grensen for bilkjøring, som i Storbritannia er på 0,8.

Tallila hadde drukket opp til sju glass vin og et glass øl ettermiddagen før den tidlige morgenavgangen til Tyrkia. Om bord i flyet vart det 225 passasjerer, som ikke ante at en full pilot var i ferd med å sette livene deres i fare.

— Hvis du hadde vært en alminnelig passasjer som lagde bråk og plaget medpassasjerer, ville du også blitt sendt i fengsel. I ditt tilfelle visste ikke passasjerene en gang at de svevde i livsfare, de trodde de var i gode hender, sa dommer John Burke til Tallila.

Tallilas forsvarere påpekte at deres klient har fått sparken fra flyselskapet Finnair og blitt offentlig ydmyket etter episoden i Manchester. De ba derfor om at deres klient måtte bli ansett på mildest mulige måte.