Nederland går inn for forbud mot burka og niqab

Regjeringen har godkjent et lovforslag om å gjøre ansiktsdekkende slør forbudt på en rekke offentlige steder.

Tre kvinner besøker Sheikh Zayed-moskéen i Abu Dhabi. Niqab er svært utbredt i Gulf-landene og andre deler av Midtøsten. Plagget vekker sterk debatt i europeiske land.

Nederlanske kvinner risikerer nå å måtte betale opptil 3.400 kroner i bot dersom de viser seg med niqab eller burka i offentligheten, skriver blant annet den britiske avisen The Guardian.

Det er klart etter at regjeringen godkjente et lovforslag fra landets innenriksminister fredag. Forslaget må godkjennes av begge kamrene i nasjonalforsamlingen før det trer i kraft.

Forbudet omfatter utdanningsinstitusjoner, helseinstitusjoner, statlige bygninger og kollektivtransport.

Nederlands statsminister Mark Rutte sier forbudet ikke gjelder i offentligheten generelt, men i situasjoner hvor det er «essensielt at folk kan gjenkjennes».

— Religion er ikke begrunnelsen for forbudet

Rutte sier forbudet ikke er begrunnet i religion. Samtidig som den nye loven vedtas, trekkes et eldre lovforslag fra den forrige regjeringen, som ønsket å forby all offentlig bruk av ansiktsdekkende slør.

Statsminister Rutte representerer det liberale partiet VVD, som for tiden sitter i regjering sammen med det nederlandske arbeiderpartiet (PvdA).

The Guardian siterer den nederlandske statskanalen NOS på at mellom 100 og 500 kvinner i Nederland bruker burka, men kun et fåtall av dem bruker plagget til daglig.

Fransk forbud havnet i menneskerettighetsdomstolen

Belgia ble i april 2010 det første landet i Europa til å forby ansiktsslør på offentlige steder.

I Frankrike ble heldekkende slør som burka og niqab forbudt i 2010. Også der begrunnes forbudet med sikkerhetsbehov. Mange kritikerne har på sin side hevdet at loven bidrar til å stigmatisere franske muslimer.

Senere har en fransk kvinne tatt saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

I juni i fjor konkluderte dommerne i Strasbourg med at det er lov å forby niqab og burka.

Frp og Ap har ønsket debatt om et forbud i Norge

Etter at menneskerettighetsdomstolen ga Frankrike medhold i fjor sommer, ble temaet igjen aktuelt i Norge.

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari sa de ville vurdere å fremme forslaget på nytt.

Også Arbeiderpartiets Jan Bøhler mente Strasbourg-dommen gjorde at det var på tide med en ny diskusjon om et forbud. Ap har tidligere vært delt på midten i spørsmålet om restriksjoner på ansiktstildekkende plagg, ifølge NTB.

For et par år siden skrev Aftenposten at bruken av niqab har økt i Norge.