Verden

Russiske soldater skal øve krig på Nordpolen

Store luftbårne russiske styrker lander på Nordpolen over nyttår. Putin viser at russerne mener alvor med sine krav på Arktis.

taba3fd7_doc6naghm6431i1h3mbt6xa.jpg
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Kilder i Moskva viser at russerne i 2016 planlegger en stor militærøvelse i Nordpolen-området.

— En stor landsetting med soldater og last fra det russiske flyvåpenet er planlagt i Nordpolen-området i Arktis i første halvdel av 2016, sier talsmannen for de russiske luftstyrkene, oberstløytnant Jevgenij Mesjkov.

Fallskjermjegere på Nordpolen

Opplysningene om den nye storøvelsen på Nordpolen kom frem mandag formiddag i et intervju med Interfax-AVN.

— Kamptreningen under ekstreme forhold vil inkludere landing og øvelser i felt over flere dager, sier Mesjkov.

— Øvelsen skal utføres sammen med spesialister fra ekspedisjonssenteret til det russiske geografiske samfunn og russisk luftvåpen, sier Mesjkov.

Dersom russerne gjør alvor av planene, blir dette den første øvelsen av sitt slag i Nordpolen-området.

Denne bør du også få med deg:

Les også

Nå skal bomberegnet falle over IS. Likevel fikk terroristene en gavepakke.

Økt russisk militært nærvær i Nord

I løpet av militærøvelsen Center 2015 i august trente styrker fra den nyopprettede arktiske brigaden for første gang landgang på en russisk øy i grenseområdene til Arktis.

I august gjennomførte Nordflåten og hæren felles øvelser for første gang i Arktis.Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu har sagt flere ganger at russerne vil styrke sitt militære nærvær i Arktis.

De russiske luftstyrkene angir imidlertid et meget vidt område og presiserer ikke nøyaktig hvor på Nordpolen øvelsen vil skje.

En rekke russiske medier vier uttalelsene stor oppmerksomhet.

Les også:

Les også

Putin øver krig i Arktis

Kampen om Arktis

Både Norge, Russland, Canada, USA og Danmark gjør krav på de enorme ressursene som ligger under isen i Arktis.

Tidligere i høst fremmet russerne sitt krav, som utgjør 1,2 millioner kvadratkilometer av Arktis, 650 kilometer fra land.

Området, som omfatter den undersjøiske fjellkjeden Lomonosov, strekker seg under selve Nordpolen.

Både Danmark og Canada har gjort krav på det samme området.

Les også om hvordan russerne hamstrer sikkerhetsutstyr.

Les også

Disse russerne er på handlertur

Spill for galleriet?

— Midt på vinteren er det ganske ekstreme forhold her, svært kaldt og mørkt. Samtidig er det på denne tiden at isen er sikrest. Her og nå kan jeg ikke huske at det har vært gjennomført militærøvelser ved Nordpolen-området, sier Norges forsvarsattaché ved den norske ambassaden i Moskva, Gunnar Heløe.

Dette har jeg ikke hørt om før, sier forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt.

— Jeg tror ikke vi skal bli for opprørt over de russiske utsagnene og aktivitetene. Det er i stor grad spill for galleriet, sier Rowe.

— Det må tolkes som et signal at de er klare til å reagere under ekstreme forhold langt til nord. Det viktigste med slike øvelser er å teste sin beredskap og vise omverdenen hvilke kapasitet man har, sier Rowe.

2. august 2007 ble et russisk flagg plantet på havgrunnen under nordpolen, som del av en krav om territorium i Arktis.

— Vi skal gjøre Arktis vårt

Det vakte stor oppsikt i Norge dan den russiske viseutenriksministeren kom på uanmeldt besøk på Svalbard tidligere i år:

— Vi er kommet til Arktis for alltid og vi skal gjøre det til vårt, sa den russiske viseutenriksministeren Dmitrij Rogozin.

Rogozin er kjent for sine kontroversielle uttalelser, som nesten alltid er myntet på et stadig mer nasjonalistisk russisk hjemmepublikum.

Han står på sanksjonslisten til EU og Norge som følge av krigen i Ukraina og annekteringen av Krim.

Les også:

Les også

For første gang siden annekteringen av Krim reiser en norsk politiker til Moskva

— Mellomstatlig erting

— Rogozins uttalelser vil jeg betegne som mellomstatlig erting. De sterke norske reaksjonene viser at Norge biter rett på, sier Rowe.

— Men å gjennomføre en stor øvelse i Nordpolen-området høres ut som noe mer. Det er ikke gratis å gjennomføre en militærøvelse under slike forhold.

Rowe sier at det russiske kravet i Arktis overfor FN bare viser at Russland forholder seg til internasjonale avtaler om hvordan avgrensningen av yttergrensen for kontinentalsokkelen i nord skal foregå.

— De har levert sitt krav, noe mange medier fremstilte som noe aggressivt. Virkeligheten er at russerne har jobbet i mange år med å understøtte sine krav vitenskapelig og gjør akkurat det samme som Norge og andre land, sier Rowe.

— Selve kravet er faktisk et sterkt signal om at Russland ønsker en folkerettslig forankret prosess i nord. Det er for øvrig også i tråd med russiske interesser.

  • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.