Lederen for USAs største stat: – Vi er i større fare enn før andre verdenskrig.
SACRAMENTO (Aftenposten): Guvernør Jerry Brown frykter atomkappløp og klimakrise. 79-åringen leder an kampen mot Trump fra California.
– Den faren verden står overfor, er like stor som før annen verdenskrig, eller sannsynligvis større, fordi klimaendringer er irreversible. Vi gjør alt vi kan, men vi må gjøre enda mer, sier Californias guvernør Jerry Brown.
Brown styrer USAs største stat og en økonomi som hadde vært verdens sjette største om delstaten hadde vært et uavhengig land. Og med Brown ved roret oppfører California seg mer som et uavhengig land enn på svært lenge i disse dager. California-guvernøren leder motstanden mot Donald Trump fra sitt hovedkvarter i Sacramento.
Natt til torsdag tok han imot en norsk delegasjon ledet av miljøminister Vidar Helgesen i den storslåtte kongressbygningen. Helgesen meldte Norge offisielt inn i Under 2-alliansen, som omfatter flere amerikanske delstater og byer, i tillegg til internasjonale samarbeidspartnere som Mexico, Canada og Tyskland.
– Alliansen representerer nå over en milliard mennesker, sier Brown.
– Trump har stålsatt opposisjonen og motivert oss til å gjøre en enda sterkere innsats.
- California får moralsk støtte i kampen mot Trumps politikk. Denne uken signerte Norge klimaavtale med presidentens argeste motstander.
Vekker amerikanerne med absurde påstander
Trump må endre seg, eller bli en fiasko, mener guvernøren.
– Det som skjer i Washington, er viktig for verden. Derfor kan man ikke ta lett på Donald Trumps påstander om at klimaendringer er en bløff og endatil en bløff som stammer fra Kina, sier Brown.
Han mener stadig flere amerikanerne blir bevisst på faren klimaendringer representerer, på grunn av presidentens holdninger.
– Trump stimulerer til storstilt bevissthet på grunn av sine absurde benektelser. Han vekker en større prosentandel av amerikanerne til farene ved klimaendringer, sier Brown.
Delstatene og resten av verdenssamfunnet må nå finne veier å jobbe rundt Washington og Trump, så lenge han ikke lar seg rokke, sier guvernøren.
– Den største faren er ikke å gjøre noe i det hele tatt. I tillegg til klimatrusselen driver store atommakter og rasler med sablene, og gir seg inn på en dialog preget av stadig mer bitterhet. Det lover ikke bra, sier Brown.
Samtidig tror han amerikansk næringsliv er i ferd med å endre kurs.
– Kina har inntatt en svært aggressiv holdning til elektriske biler. Hvis Ford eller General Motors vil inn på det store kinesiske markedet, er de nødt til å produsere flere utslippsfrie biler. Det er en uimotståelig faktor, sier Brown.
Viktig budskap
Etter at Donald Trump i mai kunngjorde at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen, fryktet mange at andre land ville følge etter. Jerry Brown har jobbet både i inn- og utland for å spre sitt budskap om motstand mot Trump-politikken.
Hans ledelse på dette feltet har vært viktig i kjølvannet av Trumps tilbaketrekning fra Paris-avtalen, mener miljøminister Helgesen.
– Browns budskap og lederskap er svært viktig for å forsikre det globale samfunnet om at amerikanske aktører vil fortsette å jobbe mot målene i Paris-avtalen, sier Helgesen.
Brown har invitert toppledere fra hele verden til å delta på et klimatoppmøte i California neste år. Både statsledere, regionsledere, ordførere og næringslivstopper er invitert til å delta på møtet. Dette ønsker Norge også å støtte, sier Helgesen.
– Vi vil tilby støtte både når det gjelder finansiering og innhold, sier statsråden.
I samtalene med Brown onsdag ble de to enige om at bevaring av tropisk skog skal være en del av klimatoppmøtet. Guvernøren signaliserte også at California ønsker å lære fra Norges og Europas erfaringer med klimakvotesystemer.
Delstatene står friere
Kate Larsen jobbet med klimapolitikk i Det hvite hus under Barack Obamas presidentskap. Hun var også en av USAs hovedforhandlere i arbeidet med Parisavtalen. Men til tross for at Trump nå forsøker å reversere mye av det Obama oppnådde på klimafronten, er Larsen optimist på grunn av delstatenes initiativ.
– Delstatene er ikke bundet av de samme restriksjonene som Obama-administrasjonen var. Presidenten møtte stor motstand i Kongressen og det meste han fikk til var i form av presidentordre. California og de andre delstatene står mye friere, sier Larsen, som nå er tilknyttet Climate Impact Lab ved Berkeley-universitetet, til Aftenposten.
Norges klimaavtale med California onsdag er et eksempel på at lokale og regionale aktører knytter direkte bånd og dermed kan omgå mye av det Trump prøver å gjøre. Larsen tror flere delstater vil melde seg på samarbeidet med Under 2-alliansen.
– Texas er et eksempel på en stat der det er sterke krefter nå driver dem i en mer klimavennlig retning. De er store på olje og gass, men de er også størst på vindkraft, sier Larsen.