Verden

Venezuelanere kjemper mot politisk sensur ved å lese opp nyheter på bussen

Journalister forsøker å unngå sensuren ved å lese opp siste nytt om den politiske krisen i landet på bussen – «El Bus TV».

Journalister i Venezuela mener de må fornye seg for å få nyhetene ut til folket når myndighetenes sensur eskalerer. Foto: IVAN ALVARADO / Reuters/ NTB scanpix

  • Olga Stokke
    Journalist
  • AFP

Blant passasjerene i den fullastede bussen står en liten gruppe journalister med en svart pappramme og blåmalte pappbokstaver som forteller hva dette er: «El Bus TV» – buss-TV.

– God morgen, alle sammen. Her er nyhetene.

Det sier journalistene Maria Gabriela Fernandez og Dereck Blanco mens de klamrer seg fast for ikke å falle om kull hver gang bussen stopper.

Dette buss-stuntet gjør de for å unngå myndighetenes økende sensur av mediene, melder AFP.

Voldsom prisvekst

– Vi gir folk nyheter om det som skjer i Venezuela, men som de ikke kan lese om i mediene, sier Maria Gabriela, en av journalistene.

Passasjerene lytter oppmerksomt i det journalistene setter over til økonominyheter: Prisen på en kilo kyllingvinger er så høy at en venezuelaner på minimumslønn må arbeide en og en halv dag for å kjøpe det.

Journalistene hopper av og på busser i Caracas for å presentere nyhetene til folk. Sjåførene lar dem slippe å betale for billetten, mens passasjerene kvitterer med applaus.

En demonstrant blir truffet av en vannkanon under en demonstrasjon mot sult i Caracas, Venezuela den 3. juni. Foto: Ariana Cubillos / TT / NTB scanpix

Demonstrasjoner dysses ned

Siden april har det vært voldsomme demonstrasjoner med krav om president Nicolas Maduros avgang som følge av den eskalerende politiske og økonomiske krisen i landet. Flere har mistet livet i en rekke sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti.

Les også

Venezuela herjes av matmangel, kaos og drap på demonstranter. Nå isolerer landet seg helt fra naboene.

Ifølge Human Rights Watch er oppmøtet på demonstrasjonene mot myndighetene ofte massive,noe innbyggerne ikke vite ved å forholde seg til informasjon fra offisielle, venezuelanske kilder. De har bare rapportert om demonstrasjoner som støtter opp om regimet.

Flere demonstrasjoner mot Venezuelas president Nicolas Maduros regjering i Venezuela. Foto: Carlos Garcia Rawlins /Retuers/NTB scanpix

The Guardian skriver at journalister er blitt frastjålet sine kameraer, noen journalister er blitt arrestert. En video viser politimenn som omringer en ung kvinne og stjeler armbåndsuret fra henne mens hun er ustø og omtåket etter å ha blitt truffet av tåregass.

Les også

  1. Venezuela utplasserer soldater nær Colombia – 42 drept under protester de siste ukene

  2. Venezuelansk opposisjonsleder fratatt passet

  3. Student og politimann drept i nye protester i Venezuela

Les mer om

  1. Human Rights Watch
  2. Venezuela