Verden

Trudeau sjarmerte skottene

Mens Det hvite hus har måttet avkrefte at Trump kommer på uanmeldt besøk til Skottland for å unngå demonstrasjoner, er den canadiske statsministeren blitt tatt godt imot.

Justin Trudeau møtte dronning Elizabeth i Skottland onsdag.
 • Hanne Christiansen
  Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På vei til denne ukens G20-møte i Hamburg stoppet Canadas statsminister Justin Trudeau i Skottland i går. Der mottok han en æresgrad fra universitetet i Edinburgh for sitt arbeid for å fremme likestilling og mangfold.

Canadas statsminister Justin Trudeau mottok i går en æresgrad fra universitetet i Edinburgh.

I sin takketale til universitetet sjarmerte Trudeau forsamlingen med historier om sin skotske slekt, og han demonstrerte at han selv mestrer en solid skotsk aksent. Trudeaus bestefar, James Sinclair, utvandret fra Aberdeenshire og ble senere canadisk fiskeriminister.

Etter å ha mottatt utmerkelsen tok Trudeau seg en spasertur i Edinburgh sentrum i sedvanlig avslappet stil, før han var i privat audiens hos dronning Elizabeth i Holyrood-palasset.

Justin Trudeau møtte dronning Elizabeth II i Holyrood-palasset i Edinburgh onsdag.

Trump kommer ikke

Skottene kan imidlertid ikke forvente noe besøk fra den amerikanske presidenten med det første. Tidligere denne uken avkreftet Trumps pressetalsmann Sean Spicer rykter om at Trump har planlagt en uoffisielt visitt innom sine golfbaner i Aberdeenshire og Ayrshire, under sitt offisielle besøk til Europa.

Avisen The Sunday Times skrev søndag at den britiske regjeringen sto parat til å ta imot Trump på så lite som 24 timers forvarsel, for å unngå at anti-Trump-demonstranter skulle få muligheten til å organisere seg i tide til å forstyrre besøket.

Utsatt på ubestemt tid

Tidligere i år ble det klart at president Trump ikke vil komme på offisielt besøk til Storbritannia inntil han føler seg velkommen hos det britiske folk. Beskjeden til statsminister Theresa May kom etter enorme protester fra folket mot at den amerikanske presidenten skulle besøke landet.

President Trump og hans kone Melania ankom Warszawa i går. Det er første stopp på hans offisielle besøk til Europa. Noen tur innom Skottland blir det ikke.

May inviterte Trump til Storbritannia syv dager etter hans innsettelse i januar, da hun som første statsleder besøkte den nye presidenten i Det hvite hus.

Da dronning Elizabeth holdt sin trontale under åpningen av det britiske parlamentet etter nyvalget i juni, nevnte hun ingenting om et besøk fra den amerikanske presidenten. Vanligvis annonserer dronningen i denne talen de offisielle besøkene som er planlagt til Storbritannia for to år fremover. Nå kan det altså late til at Trumps invitasjon er utsatt på ubestemt tid.

Les også

 1. Trump og Trudeau slo et slag for godt naboskap

 2. USA-ekspert før Trump møter Putin: – Viktig at Trump ikke lar seg manipulere

Les mer om

 1. Justin Trudeau
 2. Storbritannia
 3. Skottland
 4. G20