Verden

Demokratiaktivist Joshua Wong arrestert foran Kinas Hongkong-jubileum

Politistyrker bar bort demonstranter som hadde «okkupert» Den gylne bauhinia, et symbol på den tidligere britiske kolonien Hongkongs gjenforening med Kina.

Joshua Wong bæres bort av politifolk onsdag kveld.
 • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
  Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

– Protester på 1. juli! ropte Hongkongs internasjonalt kjente demokratiaktivist Joshua Wong (20) da han onsdag kveld ble pågrepet og ført bort.

Oppfordringen gjelder de planlagte massedemonstrasjonene mot 20-årsmarkeringen av Hongkongs gjenforening med Kina på lørdag.

Arrestasjonene skjedde bare timer før Kinas leder Xi Jinping torsdag formiddag ankom til den særskilte administrative regionen, der han skal være æresgjest under jubileumsfeiringen for britenes tilbakelevering av sin koloni Hongkong til Kina 1. juli 1997.

Lenket seg fast til gjenforeningssymbolet

Totalt var det rundt 30 demonstranter som «okkuperte» det kjente Hongkong-symbolet Den gylne bauhinia, en gave fra Kina som står utenfor det store konferansesenteret der presidenten skal delta i den høytidelige markeringen lørdag. Hotellet Xi skal bo på, er også bare et steinkast unna.

«Xi Jinping, kan du høre oss?» ropte demonstrantene.

«Sivil ulydighet, ikke frykt», «Jeg er hongkonger» (i motsetning til kineser, red.anm.) og «Leve paraply-bevegelsen» var andre slagord som gjallet ut fra megafonene.

Joshua Wong (i midten) og andre aktivister roper her slagord for demokrati i Hongkong under «okkupasjonen» av blomst-statuen Den gylne bauhinia.

Politistyrker kom raskt på plass og ledet etter tre timer demonstrantene ut, en etter en, ifølge Hongkong Free Press.

Noen av dem hadde lenket seg fast eller klatret opp i den store blomstskulpturens kronblad.

I tillegg til Wong, som er generalsekretær i partiet Demosisto, var også partiets representant i Hongkongs lovgivende forsamling (Legco), Nathan Law, blant dem som nektet å fjerne seg frivillig og dermed ble båret bort.

Seks andre Demosisto-tilhengere er blant de pågrepne, ifølge en uttalelse fra partikontoret.

En video publisert på BBCs hjemmeside viser pågripelsene samt Laws appell, der han oppfordrer Kina om å gi Hongkong ekte demokrati.

Frustrasjon over sterkere dominans fra Kina

Hongkong styres etter prinsippet ett land, to systemer, som ble nedfelt i overenskomsten mellom Storbritannia og Kina før overtagelsen. Dette skal sikre de 7,3 millioner innbyggerne i den særskilte administrative regionen frihet og rettigheter som ikke finnes i Fastlands-Kina. Hongkong har blant annet ytringsfrihet og et uavhengig justissystem, men Kinas innblanding blir stadig mer merkbar.

Demonstrantene krevde også øyeblikkelig og uforbeholden løslatelse av den kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiaobo, slik det her står på det svart-hvite banneret. Brannfolk måtte til for å fjerne dem som hadde klatret opp i bauhiniaens kronblad.

Da det ble kjent at Beijing ikke ville gå med på at Hongkongs neste chief executive (øverste leder) skulle utses ved frie valg i 2017, utløste det store protester på senhøsten 2014, kjent som Occupy Central og Paraplyrevolusjonen.

Joshua Wong og Nathan Law var blant de sentrale lederne for aksjonene, og var også blant dem som stiftet partiet Demosisto etter at de månedslange protestene ikke førte frem.

Demosisto aksepterer at Hongkong er en del av Kina, men krever at byen må få reelt indre selvstyre og anledning til å velge sin politiske ledelse i frie valg.

 • Noen Aftenposten-reportasjer fra Hongkong 2014: Vern mot solen under «pepperspray-skjold»
 • Kampviljen øker
 • Kina til Hongkongs leder: Ikke skyt

Les mer om

 1. Hongkong
 2. Kina
 3. Xi Jinping
 4. Storbritannia
 5. Beijing