Strandet på flyplassen på Kos: – Det ristet i hotellet

Norske Bjarne Nærum og familien befant seg utenfor flyplassen på Kos som ble stengt etter jordskjelvet. Norwegian-flyet de skulle vært på ble omdirigert til Kreta.

Slik så det ut utenfor flyplassen på Kos fredag morgen.

– Vi våknet av kraftige jordskjelv i natt, men alt er ok med oss. Det ristet i hotellet, sier Bjarne Nærum til Aftenposten.

Han og familien befinner seg utenfor flyplassen på Kos, som ble stengt etter jordskjelvet som rammet Kos og Tyrkia. En svenske og en tyrker er omkommet og rundt 200 skadet. Flere nordmenn er blant de skadede, og en av dem er hardt skadet.

Nærum sier at flere nordmenn han har snakket med forteller om ødelagte hoteller, og at de har kjent flere etterskjelv.

Norwegian-flyet de skulle ha vært på ble omdirigert til Heraklion flyplass på Kreta etter stengningen.

Flyplassen på Kos skal nå være åpnet igjen, opplyser både Norwegian og Apollo.

Les også

To døde og rundt 200 skadet etter jordskjelv i Egeerhavet. En nordmann er hardt skadet

Nærum har fått en beklagelse fra Norwegian, som bekrefter at jordskjelvet er årsaken til omdirigeringen. Flyselskapet opplyser samtidig at de grunnet den «ekstraordinære situasjonen» ikke har mulighet til å hjelpe sine passasjerer med et sted å være mens de venter på ny flyvning, men at de vil betale for det passasjerene selv ordner.

– Vi har begynt å vurdere andre måter å komme hjem på, sier Nærum.

Utenfor flyplassen på Kos fredag morgen.

181 strandet på Kreta

181 passasjerer ble strandet på Kreta som en følge av omdirigeringen. Klokken 12:30 opplyser kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en sms til Aftenposten at ny avgangstid for avgangen fra Kreta er 18:00 lokal tid. Flyet skal deretter ta av fra Kos mot Oslo 19:30 lokal tid.

Flere fortalte at de hadde fått lite informasjon fra Norwegian etter at flyet ble omdirigert.

Sandaker-Nielsen sier årsaken til at flyet ikke kan ta av før er myndighetspålagt hviletid.

– Det ble en lang natt på grunn av den uoversiktlige situasjonen, som gjør at mannskapet vårt må gjennomføre myndighetspålagt hviletid før de kan reise videre, sier han.

Flere av passasjerene som er strandet har uttrykt at de ikke lenger ønsker å reise til Kos.

– De som ikke ønsker å reise videre til Kos må ringe vårt kundesenter, som vil bistå med å se på andre alternativer.

Apollo: – Trygt å dra

Fredag er det satt opp tre flyvninger til Kos, som skal gå fra Oslo og Bergen med charterselskapene Thomas Cook/Ving og Apollo. Begge charteravgangene fra Oslo lufthavn har tatt av etter flere timer med forsinkelser og er forventet å lande på den greske ferieøya i ettermiddag.

– Avgangen fra Oslo ble forsinket med to timer og 45 minutter, sier Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving til NTB.

Flyvningen som skulle hatt avgang fra Bergen Lufthavn Flesland 06:10 tok av mot Kos 10:26 fredag formiddag.

Hun legger til at passasjerene som skal hjem fra Kos fredag også må regne med forsinkelser.

Reiseselskapene Tui, Ving og Apollo har ikke fått henvendelser fra nordmenn som vil droppe ferieturen.

– Vi har avganger fra Bergen og Oslo. Vi har fått noen henvendelser fra folk som lurer på om det er trygt å dra, og det er det, sier Christine Hafnor i Apollo, som har nesten 650 gjester på øya.

Hun opplyser at et av hotellene i Kos by, St Constantine, har fått en liten skade. Dette undersøkes nå av myndighetene, som vil avgjøre om hotellet er beboelig. Hvis ikke, vil 39 av Apollos gjester få tilbud om et annet hotell, ifølge Hafnor.

Tui og Ving opplyser på sin side at deres hoteller ser ut til å være i orden. Ingen av de tre turoperatørene har fått melding om at noen av deres gjester er skadd.