Tre grunner til at IS har erklært Saudi-Arabia som et terrormål
AMMAN (Aftenposten): Det er et av landene med flest fremmedkrigere i terrorgruppen IS, og det har en statsreligion som blir flittig sammenlignet med terrorgruppens – likevel angripes de av IS.
Mandag kveld ble fire saudiarabiske sikkerhetsvakter drept og fem skadet utenfor Profetens moské i byen Medina i Saudi-Arabia.
De ble drept av en selvmordsbomber ved et av islams helligste steder under islams hellige måned ramadan.
Ingen har påtatt seg ansvaret ennå, men IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi har tidligere oppfordret IS-medlemmer og sympatisører til å angripe Saudi-Arabia.
– Dette er en voldsom utvikling. Det har vært en rekke angrep mot flere sjiamoskeer i Saudi-Arabia utført av IS-sympatisører det siste året og regjeringen har egentlig ikke gjort stort for å beskytte sjiaene. De har måttet gi sin egen beskyttelse. Men angrepet i Medina treffer midt i selve hjertet til islam og muslimer globalt, sier den amerikanske teologen Natana J. DeLong-Bas til Aftenposten.
Hun har skrevet flere bøker om islam, blant annet «Wahhabi Islam: Fra vekkelse og reform til global Jihad» og kjenner Saudi-Arabia godt.
- Forvirret over det som kalles den sekteriske konflikten i Midtøsten? Få en liten oversikt i saken: Fire spørsmål du ikke tør å stille om forskjellen mellom sunni- og sjiaislam.
Men Saudi-Arabia er det landet med tredje flest fremmedkrigere som har sluttet seg til IS og en statsreligion som tillater mange av de samme metodene som IS bruker. Hvorfor blir de så angrepet? Her får du forklaringen.
1. Fornærme Vesten
Kongedømmet har Koranen som grunnlov og er den salafistiske islamske trosretningen wahhabisme som statsreligion. Men de er også med i den internasjonale koalisjonen mot IS, selger olje til USA og er ellers en storaktør på den internasjonale politiske scenen.
– Saudi-Arabia er et kongedømme, en stat med avklarte grenser. De har et sharia-lovverk og et annet lovverk bestemt av kongen, forteller historieprofessor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen.
– De har to ansikter – ett mot det tradisjonelle konservativt samfunnet og ett mot det internasjonale markedet, fortsetter han.
Med andre ord: Saudi-Arabia er for liberale i IS’ øyne.
- Også Aftenposten har sammenlignet Saudi-Arabia og IS: Korsfester, pisker og halshugger – og er Vestens allierte.
Bla deg gjennom viktige hendelser i Saudi-Arabia i tidslinjen under:
2. Tror ikke på Kalifat
Til tross for at mange mener salafiideologien som IS forkynner er et utspring fra wahhabi-ideologien som den saudiarabiske staten bygger på, er det likevel en viktig forskjell. En god wahhabi tror ikke på en gjenoppretting av det islamske kalifatet, og er mer opptatt av egne religiøse plikter innenfor de politiske rammene til dynastiet, mener den amerikanske historieprofessoren David Commins, som har skrevet boken «The Wahhabi Mission and Saudi-Arabia».
– Saudi-Arabia tror heller ikke på ekspansjon og de er opptatt av stabilitet forklarer Vikør.
Det står i sterk kontrast til IS, som mener det kun bør finnes ett islamsk rike – kalifatet. De mener Saudi-Arabia opptrer dobbeltmoralsk og bare det å ha et kongedømme er feil fordi det regnes som et sekulært styresett.
- Liker du kjappe innføringer? Da kan vi også anbefale: Fire grunner til at IS vil sette Bagdad i brann.
3. Vil lykkes der Al-Qaida feilet
DeLong-Bas mener at mye av det IS gjør, er for å vise frem sin suksess på de områdene der Al-Qaida mislyktes.
– Mange glemmer at Osama bin Laden lenge før han ble en internasjonal terrorist, var en saudiarabisk dissident som ønsket å velte sin egen regjering, forteller hun.
Bin Laden ga aldri helt opp det saudiarabiske regimet, men mislyktes i å gjøre noe konkret for å fjerne det. Det eneste han evnet var å sette dem i forlegenhet, ifølge DeLong-Bas.
Hun tror likevel at IS nå har begått en massiv tabbe ved å gjennomføre et angrep så tett opptil det muslimer regner som profeten Mohammeds gravkammer, i en tid hvor millioner muslimer fra verden over reiser nettopp hit for å be.
– IS forsøker å bringe skam over den saudiarabiske regjeringen ved å bevise at de ikke evner å beskytte islams helligste steder. Jeg antar at de har tenkt til å vise at de kan gjøre en bedre jobb, men jeg tror ikke at det å drepe uskyldige mennesker som forsøker å be under ramadan er veldig overbevisende, sier DeLong-Bas.
Flere av de største byene til IS er under angrep. Har starten på slutten kommet for terrororganisasjonen, spør vi i denne podkasten Du kan lytte til den i spilleren under og følge oss påSoundCloud.
Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.
Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.