Verden

Følelsesladd møte i Brussel: Cameron ber EU reformere reglene for arbeidsinnvandring

BRUSSEL (Aftenposten): Det som trolig er det siste toppmøtet mellom David Cameron og de andre statslederne i EU ble følelsesladd. – Jeg angrer ikke, sier Cameron om folkeavstemningen som ødela karrieren hans.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

I møtet skal David Cameron har sagt til EU-lederne at de er nødt til å gjøre noe med reglene for fri flyt av arbeidskraft for å kunne beholde et tett forhold til britene, ifølge The Daily Telegraph og The Guardian.

– Jeg fortalte hva jeg trodde skjedde i valget. Vi hadde gode argumenter når det gjaldt økonomi, men folk så problemer med EUs frie flyt av arbeidskraft. Det er noe både vi og EU må tenke på fremover, sier Cameron til pressen etter møtet.

Den britiske statsministeren sa at tristhet og beklagelser preget møtet.

– Jeg skulle ønske de hjemme kunne hørt noen av diskusjonene vi hadde. Vi snakket om verdiene vi deler, historien vi deler og de tingene britene har bidratt med i Europa. Den tsjekkiske statsministeren snakket om hvordan britene tilbød et hjem for tsjekkere som flyktet fra forfølgelse i 1948 og 1960, sa Cameron.

Han snakket mye om alt landene i Europa har til felles på pressekonferansen etter møtet.

– Vil vil forlate EU, men vi vil ikke vende ryggen til Europa, sa Cameron.

Angrer ikke på folkeavstemning

Den britiske statsministeren ble også utfordret på om det ikke var en liten del av ham som angret på å holde folkeavstemningen som har ført til stor markedsuro, politisk splittelse og ødelagt karrieren til Cameron selv.

– Jeg skulle ønske jeg hadde vunnet. Så jeg er lei for utfallet, men jeg angrer ikke på å ha avholdt folkeavstemningen, sier Cameron.

Han peker på at det var et spørsmål som hadde preget britisk politikk i mange år og at det var riktig å la folket si sin mening, ikke å overlate det til politikerne i parlamentet i Westminster.

  • Norge og flere andre land har langt høyere innvandring enn Storbritannia. Hvorfor er det britene som sier stopp?

Skylder på hverandre

EU-lederne har allerede begynt å peke på hverandre for å fordele skylden for britenes nei til EU.

Visegrád-gruppen, som består av Polen, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia, mener presidentene i EU-rådet og EU-kommisjonen, Donald Tusk og Jean-Claude Juncker, må bære sin del av skylden for at det gikk som det gikk.

Juncker retter en pekefinger mot britene selv.

– Når du skylder på Brussel dag etter dag, og starter om morgenen og avslutter på kvelden. Hvis du forteller folk i årevis at det er noe galt med unionen, da kan du ikke bli overrasket hvis velgerne tror deg, sier han.

Les mer om

  1. Brexit
  2. David Cameron
  3. EU
  4. Europa