Forsøkte å sikre mot isbjørnangrep med binders

LONDON (Aftenposten): Høring skal til bunns i hvordan den britiske skolegutten Horatio Chapple (17) ble drept av en isbjørn da han sov i telt på Svalbard.

Denne underernærte isbjørnen gikk til angrep på den britiske teltleiren i 2011 før den ble skutt av en av leirlederne.

En britisk gutt omkom da han i 2011 var på skoletur på Svalbard og deres leir ble angrepet av en isbjørn.

Han var på tur sammen med 12 andre deltagere samt ledergruppen ved British Schools Exploring Society (BSES), og britene lå og sov i teltene omtrent fire mil utenfor Longyearbyen da de ble angrepet av bjørnen.

17-år gamle Horatio Chapple (17) mistet livet i angrepet, og fire andre ble hardt skadet før bjørnen ble skutt og drept.

Mandag begynte den uavhengige høringen som skal forsøke å komme til bunns i omstendighetene rundt det tragiske dødsfallet, og i den anledning ble rapporten Sir David Steel skrev like etter bjørneangrepet publisert på høringens åpningsdag. Høringen er ventet å vare ut denne uken.

Les også:

Foreldrene fortalte at sønnen deres, som var elev ved privatskolen Eton, drømte om å bli lege som voksen.

Manglet utstyr

Det var oppført en trekant med snubletråd rundt teltleiren, med et snublebluss midt på hver side. Bjørnen gikk inn i teltleiren fra nordvest, uten at varslingssystemene gikk av.

Snubleblusset gikk ikke av, og det var heller ikke døgnkontinuerlig bjørnevakt ved leiren deres.

Bjørnen rev opp teltduken der Chapple og kameratene sov, og dro 17-åringen ut av teltet.

BSES-leder Richard Payne fortalte i rapporten at de hadde skiftet ut materialet i snubleblusset like i forkant, og at en av lederne på turen hadde forsøkt å tilpasse systemet med binders.

Følget hadde med seg tre våpen på turen, en rifle og to signalpenner. Da en av leirlederne ikke fikk signalpennen til å fungere forsøkte han å kaste stein mot bjørnen, men da ble han selv angrepet. Selv hard skadet klarte leirlederen til slutt å få tak i en av patronene som lå slengt på bakken, og drepe bjørnen med et hodeskudd med riflen.

BSES, som nå heter British Exploring, understreker at de i etterkant av angrepet har endret sine sikkerhetsrutiner, og at de heller ikke har gjennomført turer til Svalbard siden.

De har lagt ut hele rapporten på sin nettside.

Tannpine

Tidligere har norske myndigheter konkludert med at en rekke uheldige sammentreff gjorde angrepet mulig, og at ikke BSES er strafferettslig ansvarlig for at ulykken inntraff.

Flere av Chapples kamerater fra turen til Svalbard har i etterkant fortalt om den grusomme opplevelsen det var å bli vekket av angrepet fra den 250 kilo tungeisbjørnen, natt til 5. august 2011.

Bjørnen var svært gammel, 24 år, og undervektig.

Den britiske gruppen var midt i en femukers ekspedisjon til Spitsbergen da ulykken skjedde, og befant seg ved leiren Von Postbreen i Tempelfjorden da bjørnen angrep.

Da det norske Veterinærinstituttet gjennomførte obduksjon av isbjørnen, kom det frem at bjørnen led av store tannsmerter, noe som kan forklare den agressive oppførselen.