FN krever blokade opphevet – frykter millioner vil dø av sult

FNs nødhjelpssjef frykter at millioner kan sulte i hjel i Jemen dersom den saudiledede koalisjonen ikke hever blokaden av landet.

Ivrige jemenitter viser frem dokumentene sine for å få matrasjoner fra en lokal hjelpeorganisasjon i hovedstaden Sanaa den 13. april i år.

– Det kommer ikke til å bli som sultkrisen i Sør-Sudan tidligere i år, der titusener ble berørt. Det kommer ikke til å bli som sultkatastrofen som kostet 250.000 livet i Somalia i 2011, sier Mark Lowcock. Briten har ansvar for FNs humanitære innsats og for å koordinere nødhjelpsarbeidet i verdensorganisasjonen.

– Det kommer til å bli den verste sultkatastrofen verden har sett på mange tiår, med flere millioner ofre, advarer Lowcock.

Han sier det er umulig å si hvor lang tid det vil ta før hungersnøden slår inn dersom hjelpesendinger ikke slipper inn i landet og når folket.

En butikk i havnebyen Hodeidah ved Rødehavet den 8. august i år.

Forsyninger

FN har for tiden 91.000 tonn med forsyninger i Jemen. Disse ressursene brukes på den som er i mest prekær nød, men det er begrenset hvor lenge forsyningene vil vare, sier talsmannen til generalsekretær António Guterres.

17 millioner mennesker er uten sikker matforsyning i landet, som ble rammet av verdens raskest voksende koleraepidemi tidigere i år.

– Med mindre grensene gjenåpnes for hjelpeforsyninger, står vi overfor den verste sultkrisen verden har sett på flere tiår, sier FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

Stengte havner

I et lukket møte onsdag uttrykte medlemmer av FNs sikkerhetsråd bekymring for «den alvorlige humanitære situasjonen» i Jemen og understreket at «det er viktig å holde alle landets havner og flyplasser i drift», opplyser rådets leder, Sebastiano Cardi.

Blokaden av Jemen har ført til at det nasjonale flyselskapet har innstilt alle flyvninger til Aden og Seiyun, de to havnene som fortsatt er i drift. Stengingen av landets øvrige havner har ført til at Jemen er ytterligere isolert. Den væpnede konflikten gjør at flyplassen i Sana'a har vært stengt for kommersiell trafikk siden august i fjor.

Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman møtte onsdag Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi i Riyadh i Saudi-Arabia. Saudi-Arabia støtter Hadis side i borgerkrigen i Jemen.

Rakettangrep utløste Saudi-Arabias blokade

Det var et rakettangrep fra Jemen mot en sivil flyplass i hovedstaden Riyadh som fikk Saudi-Arabia til å erklære full blokade av Jemen. Raketten ble skutt ned av saudienes luftforsvar før den traff bakken.

Den jemenittiske opprørsgruppen Houtiene har sagt at det var de som sendte opp raketten.

Saudi-Arabia har anklaget Iran for å ha forsynt Houtiene med raketten.

Houthi-bevegelsen filmet mens de skjøt opp en rakett som hadde en sivil lufthavn ved Riyadh i Saudi-Arabia som mål. Bildet er hentet fra videoen.

– Havnen i Aden er åpnet igjen

En tjenestemann i Jemen opplyste onsdag til Reuters at havnen i Aden var blitt åpnet igjen. Han oppga ingen begrunnelse. Havnen der ble i likhet med andre havner stengt mandag på grunn av blokaden. Havnen kontrolleres av den koalisjonsstøttede regjeringen.

Rasha Sadeq Ahmed (4) blir holdt av sin mor i klinikken for feilernæring ved al-Sabeen-sykehuset i Sanaa i Jemen den 13. april i år.

– Ille også før blokaden

FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner har lenge kritisert den saudiledede koalisjonen for å stoppe nødhjelp, særlig til det nordlige Jemen, som blir kontrollert av den Houthi-bevegelsen.

– Humanitær tilgang til havnene var ikke tilstrekkelig før tiltakene som ble annonsert den 6. november, sa Lowlock ifølge Reuters.

Han la til at ingen fly hadde fått lande i Jemen siden mandag.