Verden

Brende: Militærkupp hører ikke hjemme i Europa

Kuppforsøket i Tyrkia er slått ned. Nå oppfordrer utenriksminister Børge Brende (H) president Erdogan til å bygge broer i det tyrkiske samfunnet.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover og støtte den lovlig valgte regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Militærkupp hører ikke hjemme i Europa eller i det 21. århundret. Det løser ingen problemer, men skaper nye, sier Brende til NTB lørdag morgen.

Han sier Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover, og støtter den lovlig valgte regjeringen.

– Det er viktig at vi nå framover ikke ser et mer polarisert Tyrkia, og jeg håper president Erdogan benytter muligheten til å alliere seg med alle dem som tok avstand fra kuppforsøket. Opposisjonen, frie medier og det sivile samfunnet, sier Brende, som er på vei hjem fra et toppmøte i Mongolia.

  • Få siste nytt om situasjonen i Tyrkia i vår direkteblogg

Kaotisk

Utenriksministeren understreker at dette også er en anledning til å minne om situasjonen for det sivile samfunnet og mediefriheten i Tyrkia.

I morgentimene lørdag er situasjonen fortsatt kaotisk i Tyrkia, men kuppforsøket er slått ned, og den tyrkiske regjeringen har kontroll.

Politifolk og sivile har tatt kontroll over en stridsvogn på broen over Bosporos-stedet i Istanbul.

– Det er fortsatt veldig spent, men i løpet av et par tre dager håper og tror jeg det er blitt roligere. Men det avhenger av hvordan myndighetene håndterer situasjonen, sier Brende.

Uoversiktlig

Det er frivillig for nordmenn på reise i utlandet å melde fra om hvor de befinner seg, og det er usikkert hvor mange nordmenn som befinner seg i Tyrkia. Fredag kveld oppfordret UD reisende til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Les også

Fire grunner til at situasjonen i Tyrkia er svært ustabil

– Det har resultert i at svært mange nå har registrert seg. Vi har ingen opplysninger om at nordmenn er kommet fysisk til skade i Istanbul eller Ankara, men situasjonen er uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl.

Må ta forholdsregler

UD satte fredag kveld ned en krisestab for å få oversikt over situasjonen i Tyrkia. Staben jobber videre i morgentimene lørdag, sammen med den norske ambassaden i Ankara.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

– Reisende må ta forholdsregler. På de stedene det har vært rolig så er det klart at situasjonen er litt annerledes enn i Ankara og Istanbul hvor det var noen dramatiske timer i natt, sier Brende.

Han sier UD vil vurdere reiserådet fortløpende.

Europa Nå

Nyhetsbrev Europa Nå: Ingrid Brekke deg et analytisk blikk på et kontinent i stor endring.

Les mer om

  1. Kuppforsøk i Tyrkia
  2. Tyrkia
  3. Børge Brende
  4. Europa