Justisministeren truer eventuelle utenlandske gjerningsmenn i Köln med utvisning

Personer kan bli utvist fra Tyskland hvis det viser seg at de var skyldige i de seksuelle overgepene i Köln nyttårsaften, ifølge justiminister Heiko Maas.

Politifolk utenfor hovedjernbanestasjonen i Köln.

Minst 106 kvinner har så langt anmeldt seksuelle overgrep, ran og tyverier under nyttårsfeiringen i den tyske byen. Blant anmeldelsene er det to rapporterte voldtekter, skriver nyhetsbyrået AP.

Myndighetene har advart mot å peke på flyktninger generelt etter hendelsene i byen nyttårsaften.

Justisministeren sier til avisgruppen Funke at «det er definitivt tenkelig med deportasjoner» fordi asylsøkere kan utvises hvis de dømmes til ett år eller mer i fengsel, også før asylsøknaden er ferdig behandlet.

Tysklands justiminister Heiko Maas.

— Domstolene må avgjøre straffenivået i dommene, men den straffen er absolutt mulig for seksualforbrytelser, sa Maas.

Ble omringet

De fleste tilfellene skjedde rundt byens største togstasjon. Vitner beskrev gjerningspersonene som menn «av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse».

Politiet har imidlertid avvist de første meldingene om at så mange som 1000 menn var involvert.

Det kan nok ha vært rundt 1000 menn i området rundt midnatt, men ikke alle var involvert i overgrepene, opplyste politiet i Köln onsdag, skriver NTB.

Kölns ordfører får kraftig kritikk for kontroversiell uttalelse:

Les også

Ba kvinner oppføre seg etter en rekke overgrep

Reuters skriver at de fleste av de antatte gjerningspersonene var unge og beruset.

Saken fortsetter under bildet

Demonstranter holder opp plaketer utenfor Kölnerdomen. «Fru merkel, hvor er du? Hva sier du? Det skaper frykt!» står det

Dommer lite sannsynlig

Flere av kvinnene har fortalt hvordan de ble omringet av opptil 30 menn som befølte dem og utsatte dem for andre former for seksuelle overgrep. I mange tilfeller ble også eiendeler stjålet.

Det er lite sannsynlig at noen av mennene som deltok i overgrepene, vil bli dømt for det, sier strafferettsadvokaten Nikolaos Gazeas til Deutsche Welle.

Tre personer er så langt pågrepet for overgrepene:

Les også

Omtales som «kriminalitet av en helt ny dimensjon»

— Du må bevise en gjerningspersons personlige skyld. Det er problematisk i saker der forbrytelser har skjedd i grupper, og det er spesielt problematisk i saken fra nyttårsaften fordi alt var så kaotisk rundt Kölns hovedstasjon, sier han.

Interessert i utenriksstoff? Da bør du høre på podkasten vår. Kan Donald Trump bli USAs neste president? spurte vi Aftenpostens korrespondent i den seneste utgaven.

Du kan også lytte til podkasten påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.