Flere drept og skadet på tysk julemarked - politiet mistenker terror

Minst tolv personer er drept og 48 skadet etter å ha blitt kjørt ned på julemarkedet i Berlin. En person er pågrepet. Innenriksministeren sier mye tyder på at det er et angrep.

Vogntoget kjørte inn i det populære julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Charlottenburg vest i Berlin, rett den zoologiske hagen og den populære handlegaten Kurfürstendamm.

Politiet opplyser at det var to personer i den polskregistrerte trekkvognen. En som satt i passasjersetet, er død. En person som politiet tror var sjåføren, ble pågrepet kort tid etter hendelsen.

Politiet sier også at situasjonen er under kontroll.

Tolv personer er døde etter at vogntoget braste inn i folkemengden rundt klokken 20 mandag kveld. 48 personer får behandling på sykehus, og for noen av dem er tilstanden alvorlig, opplyser politiet natt til tirsdag.

Myndighetene ber folk om å holde seg hjemme og innendørs.

Innenriksminister Thomas de Maizière sier at mye tyder på at det var et angrep.

– Jeg vil ikke bruke ordet «angrep» ennå, til tross for at mye peker mot det, sier han til TV-kanalen ARD.

Ifølge politiet ble trolig vogntoget stjålet fra en byggeplass i Polen. Traileren var lastet med stålbjelker.

Den polske eieren av kjøretøyet, Ariel Zurawki, sier at han frykter at det ble kapret. Det var i utgangspunktet fetteren hans som kjørte. Zurawki snakket sist med sjåføren rundt klokken 12 mandag formiddag.

– De må ha gjort noe med sjåføren min, sier han til TVN24.

Vitne tror det var med vilje

En eldre mann som så hendelsen, forteller at det polskregistrerte kjøretøyet kom fra Kantstrasse til torget. Det må ha vært med hensikt, fordi bilen ikke hadde lysene på, tror han.

– Deretter hørte jeg bare dumpe smell og hyl, sier han til Berliner Morgenpost.

Julemarkedet ligger foran Gedächtniskirche midt i sentrum av gamle Vest-Berlin, rett den zoologiske hagen og den populære handlegaten Kurfürstendamm.

Lastebilen kjørte mellom 50 og 80 meter inn i julemarkedet, melder TV-kanalen RBB. Tysk politi samarbeider med sine polske kolleger i etterforskningen, som blir ledet av føderale statsadvokater.

Det er vanlig at etterforskningen blir hevet til det føderale nivået når det er mistanke om terror.

En skadet mann blir hjulpet inn i en ambulanse etter at et vogntog braste inn i folkemengden på Breitscheidplatz.

Populært turistmål

Norske Charlotte Tuengen (18) var på julemarkedet sammen med sin mor da vogntoget kjørte inn i folkemengden.

– Vi var på den andre siden av torget og merket at det hadde skjedd noe. Folk begynte å snakke om at det hadde kræsjet en bil inn i markedet, og vi hørte ambulanser, politi og brannbiler ankomme. Vi skjønte at noe alvorlig hadde skjedd, sier Tuengen.

Så satte politiet opp sperringen og ba Tuengen og de andre om å forlate stedet.

– Vi ble veldig redde og forlot området. Jeg klarer ikke unngå å tenke på hva som kunne skjedd om vi bare hadde reist fra hotellet litt før, eller stoppet litt lenger og sett på en bod, forteller hun.

Situasjonen under kontroll

Bilder i Bild-Zeitung viser lastebilen fikk store skader etter at den har kjørt inni boder på julemarkedet.

Forbundskansler Angela Merkel «sørger over de døde», uttaler statsministerens talsmann Steffen Seibert.

Merkel fikk beskjed om hendelsen mens hun var på et arrangement i Berlin i forbindelse med den internasjonale migrasjonsdagen.

Her får Angela Merkel beskjed om hva som har skjedd, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Berlins borgermester Michael Müller sier i likhet med politiet at situasjonen er under kontroll.

Borgermesteren i Nice, den franske byen der 86 mennesker ble drept i et terrorangrep utført med en lastebil i sommer, skriver på Twitter at han føler med berlinerne.

«Skrekkelig i Berlin. Støtter borgermesteren i Berlin og det tyske folk. Aldri mer. #iloveberlin #ilovenice», skriver Christian Estrosi.

USA fordømmer «angrep»

Det hvite hus fordømmer det «som ser ut til å ha vært et terrorangrep» mot et julemarked i Berlin, skriver NTB.

– Vi har vært i kontakt med tyske tjenestemenn, og vi står klar til å bistå når de kommer seg etter og etterforsker denne forferdelige hendelsen, sier Ned Price, som er talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Price sier USA vil stå sammen med Tyskland i kampen mot alle som «angriper vårt levesett og truer våre samfunn».

Tyske myndigheter har så langt ikke sagt at det er et terrorangrep eller hvem som kan stå bak.

USAs påtroppende president Donald Trump går enda lengre og skriver i en uttalelse at IS «og andre islamistiske terrorgrupper fortsetter å slakte kristne» som del av «sin globale jihad».

Travle gater

Gatene rundt dette området er blant de travleste i den tyske hovedstaden nå i førjulstiden. Julemarked er en stor tradisjon i Tyskland. Hvert år arrangeres det flere enn 5000 julemarkeder over hele Tyskland. Hele 160 av dem i Berlin, ifølge weinachtsmarket-deutschland.de.

Så langt tyder mye på at det dreier seg om en bevisst handling, melder nyhetsbyrået DPA.

Ifølge Die Welt har det i flere dager vært indikasjoner på at det kunne finne sted et angrep mot et julemarked i Berlin.

Store skader på traileren som braste inn i folkemengden

Mange besøkende

Berit Nising Lindeman i Helsingforskomiteen er på en konferanse i Berlin og var bare et par hundre meter unna markedet.

– Jeg bor på et hotell like i nærheten. Det virker som alle gjestene har kommet tilbake, og det er fullt her nede. Folk sitter med telefonene sine. Det var ikke noen veldig oppstandelse rundt i området, men kanskje rett ved der det skjedde, forteller hun på telefon fra Berlin.

Den norske sjømannspresten i Berlin, Hilde Barsnes, besøkte selv dette julemarkedet i går.

– Jeg var på markedet og handlet i går kveld, det er et veldig populært julemarked som mange besøker. Jeg følte meg ikke utrygg, men jeg la merke til at det var politiets tilstedeværelse på markedet.

Sjømannskirken i beredskap

Barsnes sier den norske sjømannskirken er i beredskap, men at den ikke foreløpig har fått beskjed om at det er nordmenn blant de skadde eller døde.

Hun sier mange i Berlin har vært redd for at nettopp et julemarked kan bli rammet av et angrep i den travle førjulstiden.

– Det har jo vært frykt at det kan skje et angrep mot et julemarked. Vi arrangerer selv et julemarked første adventssøndag. Mange har sagt til oss at de heller kommer på et lite enn et stort julemarked i år, fordi de er redd for terrorangrep. Så det har vært i bevisstheten til folk en stund, sier Barsnes.

Skjerper sikkerheten

Frankrike trapper opp sikkerheten på julemarkeder i landet etter angrepet på julemarkedet i Berlin mandag, melder NTB.

– Sikkerheten på julemarkedene ble umiddelbart forsterket, sier Frankrikes innenriksminister Bruno Le Roux.

– Det franske folk tar del i tyskernes sorg i denne tragedien som har rammet hele Europa, sier Frankrikes president François Hollande.

Fremgangsmåten i Berlin ligner på Nice-angrepet på den franske nasjonaldagen 14. juli. 0

Store styrker fra politi og brannvesen rykket ut.

Området sperret av

Politiet har sperret av markedet, skriver Berliner Zeitung. Avisen Berliner Morgenpost har publisert bilder som viser ødelagte bord og boder.

Det er politifolk med maskinpistol i gatene og flere politibiler jaktet etter den antatte gjerningspersonen.

På lørdag ble 10 tenåringer arrestert i Belgia, siktet for å ha planlagt et bombeangrep mot et julemarked, skriver politico.eu. I Frankrike meldte myndighetene mandag kveld at de hever beredskapen på julemarkedene i landet. Fra før har de forlenget unntakstilstanden som ble innført etter terrorangrepet i Paris i november 2015.

Sjømannsprest Barsnes sier julemarkeder er en viktig del av tysk førjulstradisjon, som i år har vært omtalt som et mulig terrormål.

− Disse julemarkedene er jo kjente. Turister kommer til Tyskland for å oppleve det. Det er en aktivitet alle fastboende gjør, de koser seg, drikker glüwein, spiser og handler. Den en hyggelig juleaktivitet, folk har med barn, familier og venner. Så det er klart dette er en veldig kontrast når det skjer noe slikt, forteller hun.