Verden

I denne bygningen ender 1000 år med skandinavisk historie på lille julaften

Lille julaften stanser den siste seddelpressen i Skandinavia. Norge, Sverige og Danmark kan snart bli verdens første kontantløse samfunn.

I Nationalbanken i København forbereder de seg på å stanse seddelpressen presis klokken 13 lille julaften. Foto: Aftenposten

 • Christina Pletten

Lille julaften presis klokken 13 er det slutt: da stanser seddelpressen i Nationalbankens kjeller i København for siste gang. Da skal også den siste mynten, og det skal være en 20-kroner, slås.

Dermed er 1000 år med dansk mynthistorie over.

Danskene skal flytte myntproduksjonen til Finland. De er fortsatt på leting etter et billig sted å trykke sedlene sine.

Skandinavia uten kontanter

Danmark er det siste skandinaviske landet som flytter ut sin pengeproduksjon. Norge flagget ut allerede i 2007. De nye norske sedlene som ble presentert i november, skal trykkes av Oberthur Fiduciaire i Frankrike, mens papiret lages i Tyskland, ifølge Norges Bank. Sverige har flyttet sin produksjon av kronor til USA og Finland.

De skandinaviske landene blir trolig verdens første kontantløse samfunn om noen år, ifølge finansnettstedet Bloomberg.

De nye norske pengesedlene med havet som tema ble presentert i november. De skal produseres i England og Frankrike. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Pengesedler forsvinner – og med dem, kriminalitet

En av de viktigste grunnene til at mange nasjoner nå ser på et kontantløst samfunn som et ønskelig mål, er at det gjør skatteunndragelse, korrupsjon og kriminell virksomhet mye vanskeligere å gjennomføre.

EU har bestemt seg for å fase ut 500-euroseddelen, en av verdens mest verdifulle pengesedler, i 2018. Hovedgrunnen er at femhundrelappen brukes mye i organisert kriminalitet og er favoritten til alt fra narkosmuglere til mafia, på grunn av at den er liten, lett omsettelig og mye verdt. I noen kriminelle kretser blir den kalt Bin Laden, ifølge en studie fra Harvard.

«Cash gjør kriminalitet enklere fordi det er anonymt, og store sedler er lett å frakte og skjule. En million dollar i 100-dollarsedler går ned i en stresskoffert, en million dollar i 500-eurosedler kan få plass i en håndveske,» skriver den amerikanske økonomen Kenneth Rogoff, som lenge har argumentert for at mindre bruk av kontanter vil gjøre samfunnet tryggere.

 • Vi må dyrke enhet fremfor mangfold og multikultur, mener forskere. Kun det kan sikre demokratiets fremtid.

Euroens femhundreseddel er en av verdens mest verdifulle pengesedler - og en favoritt for smuglere og mafia. Nå skal den fases ut. Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS

Venter mer skatteinntekter

Et samfunn med mindre kontanter kan gi økte skatteinntekter, mener mange økonomer.

Danmarks svarte økonomi har krympet med en tredjedel mellom 2012 og 2014 – fra 45 milliarder til 31 milliarder, skriver Bloomberg. Finansnettstedet noterer at det sammenfaller med reduksjon i kontantbruken.

Da Hellas innførte begrensning på kontantuttak i en periode under krisen sommeren 2015, økte momsinntektene til staten markant.

Den danske banks MobilePay-app har vært en stor suksess i Danmark, mens svenskene har fått appen Swish. Her i landet har DNB hatt suksess med Vipps-tjenesten.

Også i deler av verden som fortsatt er mer avhengig av kontanter, går endringene raskt. India trakk tilbake landets største pengeseddel uten forvarsel i november, noe som førte til kontantkrise i landet.

Siden har imidlertid selskaper som tilbyr mobile transaksjonsløsninger fått enormt med nye kunder. Det største av dem, Paytm, har fått 14 millioner nye kunder i løpet av noen få uker.

Folk står i kø foran en bank i Mumbai, India, for å ta ut penger i begynnelsen av desember. Den indiske regjeringen trakk tilbake landets største pengeseddel uten forvarsel, noe som førte til kontantkrise. Foto: DANISH SIDDIQUI / REUTERS

Billigere å bruke

Bruk av elektronisk valuta er også billigere å håndtere for samfunnet. Danskene har regnet seg frem til at bruk av debetkort halverer kostnadene i forhold til kontanter.

I Danmark kan enkelte butikker nå nekte å ta kontanter som betaling.

Det er finnene som skal produsere danske mynter heretter, men også Finland beveger seg raskt mot et kontantløst samfunn. Landet regner med å være helt fritt for kontanter i 2030, ifølge nasjonalkringkasteren YLE.

Det kan imidlertid være svenskene som kommer dit aller først. Bare to prosent av alle transaksjoner i Sverige gikk i kontanter i 2015, skriver The Guardian.

DNB og Nordea har begge sagt at de ønsker å fjerne alle norske kontanter.

– Bare seks prosent av våre kunder bruker kontanter i løpet av en dag. Kontantenes tid er forbi, sa konserndirektør Trond Bentestuen i DNB til VG i januar.

Bekymret for overvåking

Det kontantløse samfunnet bekymrer imidlertid dem som er opptatt av personvern og overvåkingssamfunnet. Blant dem som er bekymret er sjefen for Signature Bank, Scott Shay, som kaller det en «enorm trussel mot vår frihet».

«Det vil tillate regjeringer å ha en enorm kontroll over all menneskelig aktivitet,» skriver Shay på CNBC.

Les mer om

 1. Danmark
 2. Norges Bank
 3. Bank

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Skattedirektøren: – Vi trenger ikke 500- og 1000-lapper

 2. A-MAGASINET

  Nå har over halve Norge Vipps. Er kontantene på vei ut?

 3. KRONIKK

  Innen 2019 skal vi bare ha nye sedler. Kjenner du de nye pengesedlene?

 4. ØKONOMI

  Seks milliarder kroner går snart ut på dato

 5. VERDEN

  Over natten forbød statsministeren de største pengesedlene. Resultatet er kaos, bankkøer døgnet rundt og avlyste bryllup.

 6. ØKONOMI

  Harvard-professor vil avskaffe store sedler