Verden

Netanyahu i fem timers politiavhør om dyre gaver fra rike venner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener han er utsatt for en politisk heksejakt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu må besvare spørsmål om kostbare gaver som sigarer og champagne. Selv mener han det hele er en politisk heksejakt.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Torsdag kveld fikk Netanyahu etterforskere fra landets sentrale bedragerienhet på døren i statsministerboligen i Jerusalem. De ble der i fem timer. Tidligere i uken pågikk et avhør av statsministeren i tre timer.

To forskjellige saker

Ifølge israelsk presse er Benjamin Netanyahu – populært kalt Bibi – mistenkt i to forskjellige saker. Den ene saken skal handle om at han i årevis lovstridig skal ha mottatt en rekke dyre gaver fra israelske og utenlandske forretningsmenn. Det er ikke kommet mange detaljer om hva gavene er.

Hollywood-topp ga sigarer

Noen få enkeltheter er likevel ute. En av giverne er Netanyahus venn, den amerikanske kosmetikkarvingen Ronald Lauder. Israelsk TV2 melder dessuten at Netanyahu skal ha fått sigarer for mange titusener av kroner fra den styrtrike Hollywood-toppen Arnon Milchan. Ektefellen Sara Netanyahu skal ha fått dyr champagne. Milchan var knyttet til israelsk etterretning før han på slutten av 1970-tallet slo seg opp i filmbyen. Bare de siste årene står han eksempelvis bak filmer som The Revenant, Gone Girl og 12 year a slave.

Arnon Milchan er en størrelse i Hollywood. Her er han på premieren av sin film Mr. og Mrs. Smith med skuespillerne Brad Pitt og Angelina Jolie.

– Lovlige vennegaver

Gavene skal ofte ha blitt levert med bud til residensen. Netanyahus side skal ha forsvart seg med at sigarene og drikkevarene har vært alminnelige – og helt lovlige – gaver mellom venner. Påstander om at statsministeren skal ha gitt særfordeler til Milchan og Lauders israelske TV-kanal avvises med at Bibi tvert imot har forsøkt å få kanalen stengt.

En sak til etterforskes

I tillegg til mistankene om upassende gaver skal etterforskerne torsdag kveld ha stilt en rekke spørsmål om en annen og angivelig enda mer alvorlig sak, skriver Jerusalem Post. Det er ikke kjent hva denne saken dreier seg om.

Avhørene av statsminister Benjamin Netanyahu har funnet sted her i statsministerboligen i Jerusalem. Hit skal også endel av gavene ha blitt levert.

Netanyahu: – Ikke noe å finne

Netanyahu rykket selv ut etter det første avhøret mandag og avviste at han har begått ulovligheter. På sin Facebook og Twitter skrev han om en rekke tidligere anklager som ikke førte noen steder. Heller ikke denne gangen vil man finne noe, mener Netanyahu, «for det er ikke noe å finne», skriver han.

Netanyahus advokat Yakoov Weinroth sa samtidig at Netanyahu kunne ta anklagene med «stor ro».

Oppgradert til formell etterforskning

Statsadvokat Avichai Mandelblit bekreftet imidlertid i begynnelsen av uken at det som inntil da hadde vært en forundersøkelse var blitt til en formell straffesaksetterforskning. Etterforskerne har avhørt en rekke personer i Israel og utenlands de siste månedene.

  • Fikk du med deg denne? To jødiske søsken vokste opp i Norge. Så bestemte broren seg for å flytte til Israel.

– Kan ikke bare nyte Trump-epoken

Den venstreorienterte avisen Haaretz’ kommentator Yossi Verter mener Netanyahus strategi nå å er å sverte sine anklagere i pressen, opposisjonen og politiet med å påstå at de er forutinntatte og egentlig vil hans politikk til livs. Han påpeker at Netanyahus drøm om en republikaner i Det hvite hus snart blir oppfylt.

– Skjebnen gjør at han ikke bare kan lene seg tilbake og nyte den lykke amerikanske velgere har skjenket ham, men i stedet blir Netanyahu bundet opp i en kriminaletterforskning i året som kommer, skriver han.

Forgjengeren gikk av

Netanyahu og hans høyreparti Likud vant en overbevisende valgseier vinteren 2015 etter at meningsmålingene først var mer varierende. Netanyahu er allerede landets lengstsittende regjeringssjef med tilsammen 10 år i sjefsstolen. Den nåværende perioden varer til 2019. Forgjengeren, statsminister Ehud Olmert, gikk av da han ble etterforsket for bestikkelser i en byggeskandale fra da han var Jerusalem-ordfører og ble senere dømt til fengselsstraff.

Les mer om

  1. Benjamin Netanyahu
  2. Jerusalem
  3. Israel