Verden

Hjorten svømte til Manhattan på jakt etter kjærlighet. I stedet utløste han full krig mellom New Yorks ordfører og guvernør.

Mens nysgjerrige byfolk fulgte med, vandret hjorten rundt i Harlem i ukesvis. Da politiet endelig fanget den, førte det til politisk skandale og gjorde folk rasende.

Hjorten J.R. har satt New York på hodet og ført til en heftig krangel mellom ordføreren og guvernøren.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det ene hornet er brukket av. De store brune øynene stirrer bedrøvet inn i kamera. Han var på jakt etter kjærlighet, men fant bare byfolk og kranglevorne politikere.

Hjorten som fikk tilnavnet «J.R.» ser ikke spesielt lykkelig ut på bildene som er tatt av den. Så har den da også vært under massivt press den siste uken. Bukken har nemlig vært New Yorks siste medieyngling, er blitt forfulgt av nysgjerrige skuelystne, journalister og politiet, og har utløst en bitter strid mellom New Yorks ordfører og guvernør.

I går fikk historien en dramatisk slutt.

Jakten på kjærligheten

Sagaen begynte med at bukken tok seg over elven til Manhattan. Sannsynligvis har han svømt, på jakt etter en make, ifølge The New York Post.

Hjorten fant veien til Jackie Robinson Park, en smal grønn stripe midt i Harlem - bydelen på den nordlige delen av Manhattan. Her ble han betraktet og beundret av newyorkerne, som ikke er vant til å se andre ville dyr enn duer, ekorn og rotter.

Ryktet om den ville hjorten spredde seg raskt, og ble fanget opp av lokale medier. Folk begynte å valfarte til parken med barna for å ta bilder og gi den snacks. Bukken var uredd, og nærmet seg de skuelystne. De ga ham navnet «J.R.», etter Jackie Robinson, den berømte baseballspilleren parken er oppkalt etter. Barna trodde det var et reinsdyr som var kommet for å feire jul.

Men politi og parkvesen var bekymret. «J.R.» kunne skade noen, eller bli skadet selv. Torsdag ble eventyret til et mareritt.

Gikk inn i boligområde

Bukken hoppet over et gjerde og tok seg inn i et boligområde. Politiet ble tilkalt, skjøt ham med bedøvelsespiler og tok med seg J.R.

Da begynte bråket. New Yorks byadministrasjon kunngjorde at hjorten ville bli avlivet, i tråd med delstatens reglement for ville dyr, skriver The New York Times. Byens befolkning, godt hjulpet av sosiale og tradisjonelle medier, ble opprørt over at deres nye maskot skulle møte sin endelikt.

«Bill deBlasio ønsker virkelig å drepe denne hjorten,» skrev den konservative tabloiden New York Post, og minnet leserne om at ordføreren en gang slapp et murmeldyr på hodet, så dyret døde.

Innen dagen var omme, grep delstatens guvernør Andrew Cuomo inn. Han tilbød hjelp med å frakte hjorten til et passende område, til tross for at det var i strid med selstatens egne regler. Men byadministrasjonen takket nei. Ordføreren forklarte avgjørelsen med at sjansene for at «J.R.» ville overleve var svært små, og at det var mer humant å avlive ham.

«Skyld på ordfører og guvernør»

Engasjementet for hjorten nådde nye absurde høyder når ordføreren og guvernøren kranglet om dens skjebne. Ordfører DeBlasio forsvarte sin avgjørelse på et radioprogram, mens guvernør Cuomo brukte twitter til å argumentere sin sak.

«Vi vil gjøre alt vi kan for å redde Harlem-hjorten,» skrev Cuomo på twitter.

Saken satte også nytt søkelys på feiden mellom de Blasio og Cuomo. Cuomo blir ofte bekyldt for å blande seg inn i byens affærer.

#harlemdeer died in the most NY way possible: stressed & waiting for a ride. https://t.co/dgCwuRDdXiThe level of incompetence between @BilldeBlasio & #Cuomo over the #HarlemDeer is staggering, and now its died. #BothOfYouStink

En dramatisk slutt

Mens representanter for byen og delstaten kranglet i flere kanaler om hva som var best og riktigst for hjorten, og det ble diskutert forskjellige måter å transportere ham ut på, tok naturen selv affære.

En talsmann for New Yorks parkvesen kunngjorde fredag kveld at J.R. døde av stress.

«#harlemdeer døde på den mest New York-aktige måten det går an: stresset og mens han ventet på transport,» skrev en av hjortens bysfeller på twitter.

Les mer om

  1. Hjort
  2. New York City