Verden

FBI og CIA enige: Russland blandet seg inn i USA-valget for at Trump skulle vinne

FBI stiller seg bak CIAs konklusjon om at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Donald Trump med å vinne.

USAs neste president heter Donald Trump.
  • NTB
  • Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det skriver avisen The Washington Post fredag.

Ifølge avisen deler FBI-sjefen James Comey CIAs oppfatning om at Russland grep inn med ønske om å skade Hillary Clintons valgkamp og hindre henne i å vinne valget.

Også James Clapper, sjef for etterretningstjenesten National Intelligence, skal ifølge avisen støtte CIA-rapporten.

Dermed er lederne for alle de tre sikkerhetsbyråene i USA enige i synet om at Russland blandet seg direkte inn via hacking.

Ville svekke tilliten til valgsystemet

I fortrolige samtaler med amerikanske toppolitikere skal representanter for CIA og FBI ha gitt uttrykk for at Russlands motiv ikke bare var å hjelpe Trump, men at de også ville svekke tilliten til det amerikanske valgsystemet.

Påtroppende president Donald Trump har gjentatte ganger avvist påstanden om russisk innblanding.

  • Bakgrunn: Bidro Putin til at Trump ble valgt? Her er seks spørsmål og svar som forklarer hacker-skandalen i USA.

Avtroppende president Barack Obama sa på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag at han er bekymret for hackerangrepene som kan ha påvirket valget, og han slo fast at etterretningsinformasjonen han har fått tyder på at russerne står bak.

– Det er viktig å analysere hendelsene og unngå at noe lignende skjer i framtiden. Jeg tror ikke noen amerikanere vil ha dette. Det bekymrer meg, og det burde bekymre alle, sa han.

Obama mener hackingen er initert fra «det høyeste nivået i den russiske regjeringen».

Han oppfordret Donald Trump til å akseptere undersøkelsene som viser at Russland sto bak. Obama sa også at han allerede i september sa til Russlands president Vladimir Putin at han skulle «kutte ut» hackerangrepene.

Hillary Clinton: Russisk innblanding gjorde at jeg tapte

Hillary Clinton mener hun tapte presidentvalget på grunn av russisk innblanding. Hun anklager også Russland for å forsøke å undergrave grunnleggende amerikanske prinsipper ved hjelp av en langsiktig strategi.

I en tale i New York torsdag kveld refererte Clinton til en personlig feide med president Vladimir Putin som en mulig årsak til at Russland blandet seg inn i valgkampen. Hun antydet også at Putin var personlig involvert i hackingen av ulike politikere og organer i Det demokratiske partiet, slik også Det hvite hus har antydet.

– Putin ledet selv de skjulte nettangrepene

– Vladimir Putin ledet selv de skjulte nettangrepene mot vårt valgsystem, mot vårt demokrati, tilsynelatende fordi han bærer et personlig nag til meg. Han ønsker ikke bare å score et poeng mot meg, men også å undergrave vårt demokrati, sa Clinton da hun møtte finansielle støttespillere.

Clinton har tidligere kritisert FBI-sjef James Comey for å ha kommet med kunngjøringer som skadet valgkampen hennes. De handlet om hennes bruk av en privat epostkonto da hun var utenriksminister. Nå skjerper hun imidlertid kritikken mot Russland.

Kreml benekter anklagene. På spørsmål om den angivelige hackingen har har Putins talsmann Dmitry Peskov sagt at disse påstandene er «latterlig nonsens».

Les også

  1. Bidro Putin til at Trump ble valgt? Her er seks spørsmål og svar som forklarer hacker-skandalen i USA.

  2. Hemmelig CIA-vurdering: Russland hjalp til med Donald Trumps valgkamp

  3. CIA-sjefen til BBC: Trump må passe munnen sin

Les mer om

  1. USA-valget 2016