Verden

Politi i USA drepte 385 mennesker på fem måneder

Amerikansk politi har drept 385 mennesker i løpet av årets første fem måneder. Det vil si mer enn to personer per dag, skriver Washington Post.

Det var store demonstrasjoner i byen Ferguson i august fjor, etter at en ubevæpnet svart 18-åring ble skutt og drept av en hvit politimann.
  • Ntb

Dødsraten er over dobbelt så høy som det FBI har beregnet det siste tiåret, en beregning alle eksperter mener er for lav.

Washington Posts analyse er basert på data som avisa selv har samlet inn om hvert politidrap som blir registrert, og om hver politimann som ble drept på jobb.

Minoriteter er utsatt

Dersom raten er like høy resten av året, betyr det at nærmere 1000 personer vil ha blitt drept av politiet i år, ifølge avisas utregninger.

Analysen blir offentliggjort mens debatten raser i USA om politiets brutale maktbruk, særlig mot minoritetene.

Analysen viser at halvparten av dem som ble drept, var hvite, mens resten var blant minoritetene. Av ubevæpnede personer som ble drept, er to tredeler svarte eller latinos.

Politiet kan ha rett til å skyte

De drepte var fra 16 til 83 år, og 80 prosent av dem var bevæpnet med potensielt farlige gjenstander, for det meste skytevåpen. 92 av de drepte var mentalt syke.

Politiet har rett til å skyte for å drepe om de frykter for sitt liv eller andres liv. Bare i tre av de 385 tilfellene hittil i år er en politimann siktet for drapet.

Politimestre, tidligere politimestre og andre i politietatene sier at politiet må begynne å ta ansvar for drapene, og at mange av dem skyldes dårlig politihåndverk.

Protester i Cleveland etter at politi ble frikjent for drap

Byen Cleveland var natt til søndag preget av protester og uro etter at en hvit politimann ble frikjent for drap på et svart par i byen.

Over 20 personer ble pågrepet under demonstrasjonene etter at politimannen ble frikjent lørdag.

Skjøt 15 ganger fra kloss hold

Politimannen Michael Brelo og flere andre politibetjenter deltok i november 2012 i en biljakt der totalt 137 skudd ble avfyrt mot bilen Timothy Russell og Malissa Williams satt i. De andre betjentene sluttet å skyte mot bilen da politiet hadde omringet og stanset den.

Brelo klatret imidlertid opp på panseret på bilen paret satt i, og skjøt mot dem minst 15 ganger fra kloss hold, ifølge påtalemyndigheten. Både Russell og Williams, som begge var svarte, døde av skadene. Politimannen Brelo er hvit.

Straks etter at frifinnelsen av Brelo ble kjent, samlet folk seg utenfor rettsbygningen i byen. Sinte demonstranter ropte slagord som «svarte liv har ingen betydning» og «ingen flere politidrap», slagord som også ble ropt i byene Ferguson, Missouri og New York under demonstrasjoner mot politivold mot svarte amerikanere.

Les også

  1. Er du rasist?

  2. Smeltedigelen som ble til en trykkoker

  3. Han sto i sin egen døråpning da Baltimore-politiet skjøt ham

Les mer om

  1. Politiet
  2. USA