Terrorhovedstaden ble knust. Nå skal IS-medlemmene straffes.

RAQQA (Aftenposten): IS’ viktigste høyborg har falt. Terrorgruppen står ribbet tilbake.

En kvinne gråter fortvilet mens mannen hennes og en annen mann blir ledet inn til avhør i utkanten av Raqqa. De to mennene var på det tidspunktet mistenkt for å være medlemmer av IS.

Raqqa var hovedstaden i IS-leder Abu Bakr al-Bahdadis kalifat. Det var selve symbolet som lokket titusener av unge menn og kvinner til seg. De skulle vende tilbake til et liv inspirert av den islamske staten slik den var for 1400 år siden.

Men de ble også del av et brutalt og undertrykkende regime, med regelmessige drap, tortur, seksuelle overgrep og gjeninnføring av slaveriet. Utallige terroraksjoner ble inspirert av Baghdadis krav om voldshandlinger. Noen ble også planlagt i selve byen.

Nå har denne høyborgen falt.

Aftenpostens Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli rapporterer fra Raqqa og det nordøstlige Syria.

– Vi har kontroll over hele byen

Den USA-støttede militsen Syrias Demokratiske Styrker, erklærte tirsdag at de hadde fått kontroll over hele byen.

Det gjenstår bare å finne eventuelle sovende celler og å rydde vekk bombefeller, sier SDF-talsmann Talal Sello ifølge flere nyhetsbyråer.

Erklæringen kom etter at SDF hadde erobret fotballstadionene og det sentrale sykehuset, to steder der det har pågått kamper i ukevis.

Krigere fra SDF heiste flagg og feiret i gatene, skriver Reuters. En talsmann for det amerikanske forsvaret sier imidlertid at de bare kan bekrefte at deres allierte har kontroll over 90 prosent av byen.

– Vi forventer at SDF vil treffe på lommer med motstand etter som de siste delene av byen blir klarert, sa oberst Ryan Dillon ifølge Reuters.

Dette bildet ble tatt av SDF-styrkene selv og levert ut til billedbyråene. Det viser soldater som feirer i Raqqa.
Mange mistenkte IS-medlemmer er blitt tatt eller har overgitt seg i Raqqa i løpet av den siste uken. Mange har også blitt drept.

Tapet av IS-hovedstaden er viktig fordi:

  • Det er et kraftig prestisjenederlag for IS.
  • Det viktigste symbolet på at IS var en selvstendig stat er nå blitt erobret.
  • IS’ rekruttering av fremmedkrigere har allerede vært fallende og kan forsvinne helt.
  • De som kjemper mot IS, kan legge enda større ressurser inn på å erobre de områdene som IS fremdeles kontrollerer.
  • Det gjenstår å se om IS forsvinner helt, eller om de også fremover kan inspirere terrorhandlinger i Syria, Irak og resten av verden.
En mann som er mistenkt for å tilhøre IS blir ledet inn til avhør hos etterretningstjenesten til Syrias Demokratiske Styrker. Bildet er tatt onsdag i forrige uke.

Mange IS-medlemmer ga opp

Det sviende nederlaget kom også etter at 275 syriske IS-kjempere og deres familier overga seg søndag. Disse 275 personene ble busset til et ukjent sted.

En etterretningskilde i SDF opplyser til Aftenposten at de har 250 IS-familier i varetekt. Aftenposten var den siste uken vitne til at mistenkte IS-medlemmer ble ført inn i et avhør.

I en forstad til Raqqa ser vi et militærkjøretøy av amerikanske type som bremser opp foran etterretningstjenesten i SDFs bygning.

To menn ikledd tradisjonelle kjortler og med bind for øynene blir ført ut av det pansrede kjøretøyet. Den ene av dem holder et lite barn i armene. Rett bak dem følger det fire kvinner ikledd de tradisjonelle heldekkende svarte kjortlene som kvinnene har måttet bruke i Den islamske statens (IS) «hovedstad».

Den ene av kvinnene holder tak i mannen som holder det lille barnet, og er tydelig opprørt. Angsten for hva som skal skje med mannen hennes, lyser ut av hele henne. Mannen med bind for øynene, gir fra seg barnet til den gråtende kvinnen og lar seg lede inn porten til E-tjenestens bygning. Den gråtende kvinnen forsøker å følge med inn, men blir bryskt avvist av de væpnede vaktene.

Hun og de fire andre kvinnene må sette seg utenfor. To av dem forteller at de er fra Belgia.

– Vi kjenner ikke hverandre, vi traff hverandre i det vi forsøkte å komme oss ut, sier den ene belgiske kvinnen på nesten perfekt engelsk.

Denne kvinnen opplyste til pressefolk at hun var fra Belgia. Hun kom ut fra Raqqa sist onsdag.

Drømmen som viste seg å være falsk

– Min datter ble overbevist om at så lenge det fantes en muslimsk stat, så kunne hun ikke leve noe annet sted, sier den middelaldrende belgiske kvinne til Aftenposten.

Bekymret for datterens sikkerhet, valgte moren å reise sammen med henne fra Belgia til Raqqa.

Datteren (27) giftet seg med en mann fra Frankrike. Datteren og ektemannen reiste fra Raqqa for en stund siden, men den belgiske kvinnen rekker ikke å forklare for Aftenposten hvordan det henger sammen.

– Hvordan var det å leve i Raqqa?

– Det var veldig hardt. Det hardeste var å se at min datter opplevde at drømmen hennes viste seg å være falsk, svarer kvinnen.

De mistenkte IS-medlemmene som er blitt pågrepet vil bli behandlet i henhold til Genève-konvensjonen og vil bli fremstilt for en domstol.

– De skyldige vil få sin straff, sier SDF-talsmann Mustafa Bali.

I Irak har man henrettet en del IS-medlemmer. 42 personer ble henrettet på én dag i september.

Denne kvinnen sier også hun er fra Belgia. Hun sier hun dro til Raqqa for å passe på datteren, som følte hun måtte bo i den islamske staten. Datteren fant etter hvert ut at drømmen hennes viste seg å være falsk, sier moren til Aftenposten.

– IS var ikke i tråd med Koranen

Bare de mest fanatiske fremmedkrigerne skal ha vært igjen i Raqqa helt mot slutten, opplyser militære myndigheter og lokale sivile myndigheter til Aftenposten.

En som sier hun ga opp tidlig, er syriske Mai Khadad (30). Hun er gift med franskmarokkanske Bilal Khadad (32). Hun har de siste månedene oppholdt seg i en spesiell avdeling for konene og barna til mistenkte IS-medlemmer i en flyktningleir i byen Ain Issa nord for Raqqa.

Hun sier hun egentlig forsøkte å komme seg til Tyrkia, men at hun traff en mann hun elsket i Raqqa. Mannen var medlem i IS.

– I Raqqa ble jeg overbevist om at Den islamske staten var det rette for oss, sier hun.

Men ifølge henne sluttet mannen ganske snart i IS og ble sjåførlærer i stedet.

– Vi ble til slutt overbevist om at det IS drev med, var mot Koranen, sier hun.

Hun sier hun er sterkt imot IS og hevder at mannen ikke lenger tilhører IS. Etterretningskilder opplyser imidlertid til Aftenposten at de tror mannen er en emir, en av sjefene, i IS.

– Vi ble til slutt overbevist om at det IS drev med, var mot Koranen, sier Mai Khadad fra Syria. Hun bodde sammen med en franskmarokkansk mann i Raqqa. Mannen er mistenkt for å være en lederfigur i IS, opplyser etterretningskilder til Aftenposten. Mai Khadad hevder det ikke er tilfelle.

De tror de fremdeles kan vinne krigen

Folk som har kommet ut av Raqqa, har fortalt om et beinhardt styre.

– Min mann ble halshugget for to år siden, sier Kafa Suliman i flyktningleiren i Ain Issa. Fire personer skrev under på at de trodde han var en spion, og dermed ble han henrettet.

Mange flyktninger Aftenposten har snakket med, sier IS truet med å skyte dem som ville ut av byen.

– Fremmedkrigerne halshugger folk selv uten å få ordre om det, sier legestudenten Bedoor Hamri, som flyktet fra Raqqa i forrige uke.

– Noen av dem har tatt så mye tabletter at de fremdeles tror de kan vinne krigen.

Tusener av flyktninger strømmet i helgen nordover fra byene som ligger langs Eufrat mot grensen til Irak. Dette er de siste områdene som kontrolleres av IS. Både USA- og russiskstøttede styrker kjemper for å knuse den siste motstanden fra IS.

IS er under sterk press i de små områdene de har igjen

IS kontrollerer nå bare noen få syriske byer langs Eufrat i retning Irak. De kontrollerer dessuten endel landsbyer på begge sider av den syrisk-irakske grensen.

Men også her er IS under sterkt press fra både SDF og amerikanerne og den syriske regjeringenshæren og deres allierte.

Aftenposten var i helgen vitne til at tusener kom kjørende i overfylte kjøretøyer fra byene som ligger langs Eufrat. Alle flyktet nordover for å komme seg unna kampene.

Hvor det er blitt av IS-lederen selv, Abu Bakr al-Baghdadi, er ikke kjent. Han har trolig ikke oppholdt seg i Raqqa.