Verden

Drepte to overgripere

Offentlig oversikt over seksualforbrytere fungerer som angrepslister i USA. Sist helg ble to menn i registeret skutt og drept.

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>john Hultgren <

Med få timers mellomrom ble 57 år gamle Joseph Gray og 24 år gamle William Elliott drept i sine hjem i delstaten Maine. De to hadde aldri hatt noen forbindelse med drapsmannen, etter det politiet vet, og hadde heller ingenting annet til felles enn at begge var oppført i delstatens offentlige register over seksualforbrytere.Ifølge politiet hadde drapsmannen, Stephen A. Marshall, funnet privatadresser og andre opplysninger om 34 av statens sexovergripere før han natt til søndag for en uke siden oppsøkte Gray og Elliot. Gray ble skutt gjennom vinduet mens han lå og sov i en stol i stuen, Elliott ble skutt da han åpnet døren. Drapsmannen vekslet ikke et ord med noen av dem. Gray var dømt for å ha voldtatt en mindreårig, mens Elliott havnet i registeret fordi han var dømt for å ha hatt sex med kjæresten sin mens hun ennå var under den seksuelle lavalder. Drapsmannen Marshall tok sitt eget liv da politiet etter en ett døgn lang jakt innhentet ham på en buss.

Hjelp til foreldre.

Drapene i Maine er bare de siste i en rekke mer eller mindre alvorlige angrep mot menn som er å finne i det offentlige registeret over seksualforbrytere. I 2003 ble to menn drept i delstaten Washington. Ifølge politiet var også da motivasjonen at de to var seksualforbrytere, og registeret ga drapsmannen all informasjon som var nødvendig for å finne dem. Det finnes flere mindre alvorlige saker.

Har sonet.

Tusenvis av seksualforbrytere som er dømt og har sonet sin straff for overgrep mot barn, står oppført i registrene som er søkbare etter adresse, postnummer eller navn. Registrene ble opprettet etter at syv år gamle Megan Nicole Kanka på 1990-tallet ble voldtatt og drept av en nabo. Megans foreldre visste ikke at naboen tidligere var dømt for seksuelle overgrep mot barn, og den grufulle saken sjokkerte USA. Mange krevde handling.Resultatet ble de nå landsdekkende sexovergrepsregistrene som alle kan gå inn på og sjekke om det bor dømte seksualforbrytere i nabolaget. Søkeresultatet viser bilder av de dømte mennene samt flere personlige opplysninger, blant annet hva de er dømt for, og ikke minst hvor de bor. Men registrene brukes tydeligvis ikke bare av bekymrede foreldre som vil sikre barna sine; de benyttes også som angrepslister av folk som av en eller annen grunn vil hevne seg mot en seksualforbryter. En undersøkelse som Richard Tewksbury ved University of Louisville i delstaten Kentucky har gjennomført, viser at 50 prosent av mennene i registeret er blitt sjikanert, og at mer enn 25 prosent er blitt truet på telefon, i posten eller via e-post.— Vi har brukt mye tid og energi på å demonisere disse overgriperne, så det er forutsigbart at de blir ofre for vold fra folk som tar loven i egne hender, sier William Buckman, en forsvarsadvokat i New Jersey. Han sier til The Washington Post at huset til en av hans klienter ble brent til grunnen.Tilhengere av det som i USA kalles "Megans lov", sier de er veldig lei for det som skjedde i Maine, men advarer mot å fjerne overgripernes adresser fra registret, rett og slett fordi det da ikke lenger vil være like verdifullt for foreldre som vil undersøke egne nabolag.- Jeg tror vi skal tenke oss nøye om før vi snur saken på hodet og gjør overgriperne til ofre, sier Marc Klaas. Hans 12 år gamle datter Polly ble kidnappet og drept i California i 1993.

Stephen A. Marshall tok sitt eget liv da politiet stanset bussen han tok til Boston etter å ha drept to menn i delstaten Maine. Foto: DAVID KAMERMAN/AP/SCANPIX

William Elliott (t.v) og Joseph Gray

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Krim-bloggen: Jacob Wetterling ble kidnappet i 1989. 27 år senere er saken blitt til en ubehagelig aktuell podkast.

 2. VERDEN

  Frykt for opptøyer i India etter at religiøs leder er funnet skyldig i voldtekt

 3. VERDEN

  Terence Crutcher (40) hadde hendene i været. Så ble han skutt og drept av politiet.

 4. VERDEN

  Kvinnen anmeldte to menn for voldtekt. Fredag døde hun etter å ha blitt satt fyr på.

 5. VERDEN

  Ahmaud Arbery ble skutt og drept da han jogget. Nå opprettholdes siktelsen mot tre menn.

 6. VERDEN

  Politi-ektepar drept i gisseldrama ved Paris. IS påtar seg skylden.