Verden

Vannet flommet inn vinduet i kjellerleiligheten i Queens. Tre døde, blant dem en to år gammel gutt.

Tallet på døde etter det voldsomme regnværet i New York, New Jersey og Pennsylvania har steget til 24, melder New York Times. Flere omkomne bodde i oversvømte kjellerleiligheter i Queens og Brooklyn.

Politiet har sperret av et hus i Queens der en familie på tre døde da kjellerleiligheten deres ble oversvømt.
  • Lene Skogstrøm
    Journalist
  • NTB

Tre døde ble ble funnet i en oversvømt leilighet i Woodside, Queens. Det var en to år gammel gutt, en 48 år gammel kvinne og en 50 år gammel mann.

I samme bygård bor Choi Sledge i tredje etasje. Klokken 21.30 onsdag kveld fikk hun en fortvilet telefon fra en kvinne i kjellerleiligheten. Kvinnen sa: - Vannet kommer inn akkurat nå!

– Jeg svarte: Kom deg ut! Gå til tredje etasje! forteller Sledge til New York Times.

Det siste hun hørte fra dem, var:

- Nå kommer vannet inn gjennom vinduet.

Så ble det stille.

13 mennesker omkom i New York. Av dem bodde 12 i New York City.

Ifølge politiet bodde 11 av de 12 døde i kjellerleiligheter i Queens og Brooklyn. De var i alderen 2 til 86 år.

Flere naboer forteller at de ikke klarte å redde ut folk. Brått og uten varsel ble leilighetene fylt av vann og ble dødsfeller.

Det er vanlig - og ofte ulovlig - at folk bor i slike kjellerleiligheter i de tett befolkede bydelene.

New Yorks guvernør Kathy Hochul og New York Citys ordfører Bill de Blasio inspiserer områder i Queens der folk døde da kjellerleilighetene deres ble oversvømt.

Enorme nedbørsmengder

Ekstremværet Ida, som traff Louisiana som en kraftig orkan søndag, har feid mot nordøst og inn over New York og New Jersey med enorme nedbørsmengder.

Videoer i sosiale medier viser biler som skylles vekk på gater og veier, og vann som fosser inn på T-bane-stasjoner, skriver NBC News.

Delstatene New York og New Jersey har begge erklært unntakstilstand.

I New York City kom det kraftige uværet som en overraskelse, og mange sier de aldri har sett så mye regn. Onsdag kveld kom det 89 millimeter regn i Central Park på én time, ny rekord med god margin.

– Vi ante ikke at på en time i går kveld ville himmelen bokstavelig talt åpne seg og dumpe Niagara Falls-mengder med vann over New Yorks gater. Kunne det vært forutsett? Det må jeg finne ut, sa New Yorks guvernør Kathy Hochul etter å ha inspisert skader i Queens.

Folk krøker seg sammen for å krysse gata ved Columbus Circle på Manhattan mens stormen sto på som verst onsdag kveld.

Opprydding venter

Torsdag drev folk opprydningsarbeid under en knallblå himmel. En mann på Manhattans velstående Upper West Side forteller at bilen hans ble knust under et svært tre, mens en annens kjellerrestaurant ble oversvømt.

I både Bronx, Brooklyn, Queens og Manhattan ble gater forvandlet til strie elver, og kjellere oversvømt. Hovedveien FDR Drive langs Manhattan måtte stenges på grunn av vannmengdene.

New Yorks omfattende T-banesystem ble stanset onsdag kveld da store vannmengder fosset ned i tunnelene, men var torsdag langsomt i ferd med å komme i gang igjen.

Bare i én leilighet i Elizabeth i New Jersey ble fem mennesker funnet døde. Rundt Philadelphia meldes det også om et stort antall omkomne.

Biler fløt omkring da Schuylkill-elven gikk over sine bredder like ved Philadelphia.
Innbyggere i Mamaroneck, New York, ble fraktet i gummibåt av redningsfolk gjennom de oversvømte gatene.

Ennå ikke flomtopp

Meteorologer advarer om at mange elver i det nordøstlige USA ikke når flomtoppen etter regnværet før om noen dager. Det betyr at enda større områder kan oversvømmes.

Like ved Philadelphia gikk Schuylkill-elva over sine bredder, oversvømte tettbebyggelsen Manayunk og stanset all togtrafikk.

I nærheten av Johnstown i Pennsylvania er tusener av mennesker evakuert på grunn av fare for at en demning skal briste.

Newark-flyplassen utenfor New York City måtte stenge da vann fosset gjennom terminalen. Torsdag var det bare åpnet for noen få flyavganger.

Minst 220.000 mennesker var uten strøm i New Jersey og Pennsylvania. 35.000 har ennå ikke fått igjen strømmen i New York City, på Long Island og i nabolagene nord for byen.

Torsdag fortsatte stormen videre nordøstover i New England. På Cape Cod ble det meldt om en tornado.I Rhode Island og Massachusetts gikk veier i oppløsning på grunn av vannmengdene. I Connecticut måtte 18 mennesker reddes med båt.

Klimaendringer ligger bak

Orkanen Ida var den femte sterkeste på mange år da den traff Louisiana søndag. Minst fem mennesker mistet livet der, og fortsatt er nesten hele New Orleans uten strøm.

Orkanen fortsatte som en kraftig storm nordøstover gjennom Tennessee og Maryland mot det nordøstlige USA. Selv om orkanvinden avtok, brakte den med seg enorme mengder nedbør.

Forskerne sier det kommer til å bli mer av slike voldsomme regnskyll som rammet New York og New Jersey. Det er en konsekvens av klimaendringene.

Les også

  1. Dette hindret at New Orleans ble oversvømmet under orkanen Ida

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. New York City