Da Jewher (27) tok dette bildet av faren sin, skulle de ut og fly sammen. Det var siste gang hun så ham.

Ilham Tohti jobbet for at uigurer og kinesere skulle forstå hverandre bedre. Han ble dømt til livstid i fengsel. Nå vet ikke datteren hans om han er i live.

– Syriner! Det er favorittblomsten hans.

Jewher Ilham (27) strekker seg mot en lilla syrinbusk. Hun lukker øynene og trekker inn luften av forsommer i Slottsparken i Oslo. Idet hun åpner dem igjen, er det med et melankolsk smil om munnen.

– Faren min ba meg alltid om å bruke tid på å nyte ting som dette. Når vi var ute og gikk på turer, stoppet han opp hele tiden for å be meg se på eller lukte på noe fint.

27-åringen har gjort det til en kampsak å holde minnet om faren levende. Han har ikke mulighet til å gjøre det selv. Ilham Tohti (52) ble i 2014 anklaget for separatisme og dømt til livstid i fengsel. Økonomen er trolig den mest berømte uiguren som er tatt til fange i Kina.

Slapp ikke gjennom passkontrollen

Ni år er gått siden forrige gang Jewher Ilham – i uigurisk kultur tar døtre farens fornavn som sitt etternavn – så ham i live. Det var en februardag i 2013. Far og datter var på flyplassen i Beijing. Han skulle til Indiana i USA for å være gjesteforeleser i et år. Hun skulle være med for å få seg en toukers ferietur til USA.

På et kornete mobilbilde hun tok den morgenen, ser faren hennes på henne med et småtrøtt smil. Like etterpå begynte problemene.

Les hele saken med abonnement