Sue Grays rapport om «Partygate» er vond lesning for Storbritannias statsminister Boris Johnson. Onsdag beklaget Johnson for skandale-festene. Først i Underhuset. Så på en pressekonferanse.
– Jeg tar fullt ansvar for alt som skjedde på min vakt, sa statsministeren.
Han gjentok at han ikke visste om regelbrudd. Men han ytret også ønske om nå å «gå videre». Det virker ikke alle å være like forberedt på, skal man tro reaksjonene.
Labour har krevd Johnsons avgang. Det har kokt på sosiale medier. Flere sentrale skikkelser i det konservative partiet har likevel stilt seg bak statsministeren.
– Men det sitter nok mange konservative parlamentsmedlemmer og lurer på hva de skal gjøre, sier Erik Mustad. Han er førstelektor og ekspert på britisk politikk ved Universitetet i Agder.
Dette er blant bildene ITV delte tidligere denne uken. Bildet skal være fra en av festene som har vært undersøkt, en fest som skal ha funnet sted 13. november 2020. Foto: ITV News/Reuters/NTB
Dette viser rapporten
Toppbyråkraten Sue Gray har undersøkt 16 sosiale samlinger. De fleste av dem i Downing Street 10.
Gray kritiserer kulturen og lederskapet i Downing Street. I rapporten kan man lese om overstadig beruselse, oppkast og uheldig og inkriminerende internkorrespondanse.
Også dette bildet er å finne i Sue Grays rapport. Foto: ITV News/Reuters/NTB
Slaget står blant de konservative i Underhuset
Til tross for den kritiske rapporten er det bare Johnsons egne som kan felle ham, ifølge Mustad.
– Spørsmålet er om den konservative parlamentsgruppen vil fremme et mistillitsforslag, eller om de vil sitte stille. Politikk er et spill. Det handler om ikke å ødelegge sine egne sjanser, sier Mustad.
Thomas Caygill underviser i politikk ved Nottingham Trent University. For The Conversation skriver han at Sue Gray-rapporten kan vippe flere konservative parlamentsmedlemmer mot å støtte et mistillitsforslag.
– Alle som er kritiske til Johnson, er forsiktige. Om det fremmes et mistillitsforslag, og Johnson overlever, er de som støttet forslaget, «ute». De er ferdige, sier Mustad.
Derfor avventer mange situasjonen og ser hva som vil være fordelaktig for dem, mener han. Det er med andre ord ikke opposisjonen eller det ytre presset Johnson må bekymre seg for.
– Det er blant de konservative i Underhuset slaget om statsministerens fremtid står, slår førstelektoren fast.
Men det baller på seg. Det er ikke bare «Partygate» som skaper hodebry for Johnson. De konservative partiet gjorde et dårlig lokalvalg tidligere i mai. Dersom de kommende mellomvalgene også går dårlig, kan Johnson leve farlig.
– Han har vært gjennom mye, men sitter ennå. Han klamrer seg til det han har. Men det er en grense også for hva Boris Johnson tåler.
Førstelektor ved Universitetet i Agder, Erik Mustad, er klar på at det er de konservative i Underhuset som avgjør statsministerens skjebne. Foto: UiA
Pandemi og krig kan redde ham
Mange i det konservative partiet er usikre. Det skriver politisk kommentator for Inews, Paul Waugh.
«Noen tror han kan slå tilbake mot en svak opposisjon. Andre frykter han er låst i en politisk dødsspiral», skriver Waugh.
Utenriksminister Liz Truss er blant dem som har tro på statsministeren. På Twitter skriver hun at Johnson har beklaget og tatt ansvar for feilene som er blitt gjort.
«Jeg støtter ham 100 prosent. Nå må vi få fart på økonomien vår etter pandemien, og sørge for at Putin taper i Ukraina», skriver Truss videre.
Her peker Truss på to ting som kan bidra til å redde Johnson, ifølge Mustad.
– Situasjonen i verden gjør at flere i det konservative partiet mener det er for risikabelt å bytte ut Johnson nå. Dessuten har han skaffet seg flere plusspoeng utenriks. Blant annet ved å besøke den ukrainske presidenten i Ukraina.
Utenriks har statsministeren vært tydelig og klar. Hjemme sliter han. Derfor må Johnson sette inn støtet på hjemmebane om det skal bli gjenvalg i 2024, mener Mustad.
– Mange briter venter på de politiske tiltakene Johnson lovet i 2019. Men han skylder på pandemien. Det redder ham. Han er god på å bruke disse tingene.