Biden: USA vil gi droner til Ukraina

USAs president Joe Biden varsler militær og humanitær støtte verdt 800 millioner dollar. USA vil også gi Ukraina nye, avanserte våpen.

Joe Biden undertegnet i dag en økonomisk hjelpepakke til Ukraina.

I dag talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til den amerikanske kongressen. Senere talte USAs president Joe Biden i Det hvite hus. Her informerte Biden om mer hjelp til Ukraina.

Biden annonserte at USA vil gi ytterligere støtte til Ukraina verdt 800 millioner dollar, rundt 7 milliarder kroner.

Hjelpen vil inkludere avansert våpenteknologi, blant annet konkret antiluftskyts med lengre rekkevidde enn det USA har sendt til landet tidligere.

Ifølge presidenten vil USA blant annet gi:

  • 100 taktiske ubemannede luftsystemer, kjent som droner.
  • 800 Stingers, langdistanse luftvernvåpen som kan skyte ned fly over lange distanser.
  • 2000 Javelins panservernmissiler.
  • 1000 lette panservernvåpen.
  • 6000 AT-4 anti-pansersystemer.
  • 5000 rifler, 100 granatkastere, 1000 pistoler og 400 maskingevær samt ammunisjon.
  • Fem Mi-17 helikoptre og flere andre militærkjøretøy, taktisk utstyr og militært medisinsk utstyr.

Høyteknologiske droner er våpen som kan fjernstyres og nå mål milevis unna. Slike dronen er designet for å fly over slagmark og ødelegge mål. De kan brukes både til rekognosering og kamp.

De 100 dronene som USA skal sende til Ukraina, skal være såkalte «Switchblade»-droner. Det har den republikanske kongressrepresentanten Mike McCaul i Utenrikskomiteen i Representantenes hus opplyst til det amerikanske nyhetsnettstedet Politico.

«Switchblade»-dronen er en liten og lett drone. Den kan sveve i luften i opptil 30 minutter før de styrter inn i målet sitt.

Lang og vanskelig konflikt

– Målet er at militæret i Ukraina skal kunne fortsette å stoppe fly og helikopter som skyter på folk, sa Biden.

President Volodymyr Zelenskyjs ønske om en flyforbudssone ble ikke nevnt av Joe Biden. Men Biden understreker at USA vil fortsette å støtte Ukrainas kamp mot russiske styrker.

– Dette kan bli en lang og vanskelig konflikt. Vi amerikanere vil fortsette å støtte folket i Ukraina mot Putins umoralske og uetiske angrep på sivilbefolkningen, sa Biden.

Les også

Zelenskyj talte til Kongressen i USA: – Jeg har et behov. Jeg må beskytte luftrommet vårt.

Storbritannia øker støtten til Ukraina

Storbritannia vil gi Starstreak-missiler til Ukraina. Det kom frem da Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace snakket med BBC onsdag.

Starstreak-missiler produseres av Thales Air Defence i Belfast. Missilet skal være blant de raskeste overflate-til-luft missilene. Våpenet har vært brukt i den britiske hæren siden 1997.

Fortløpende sendes det store mengder militært utstyr til Ukraina. En mengde land har bestemt seg for å hjelpe landet til å forsvare seg mot militært overlegne Russland.

Til nå har Ukraina brukt missilene Javelin og Stinger. De brukes til å slå ut henholdsvis panservogner og fly. Stinger kan bæres på skulderen og tar ned fly opptil 3,5 kilometer fra bakken. Missilet styres mot målet ved hjelp av infrarød målsøkende teknikk.

Endringslogg, 16.03.2022 kl. 19.20: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Aftenposten at USA sender såkalte «selvmordsdroner» i militær støtte til Ukraina. Kilden på dette var CNN. CNN skrev imidlertid om hva Ukraina har ønsket seg.

Kl. 20.16: Offisielle amerikanske kilder bekrefter at det dreier seg om «Switchblade»-droner, skriver Politico.