Verden

Prins Andrew – fra playboy til paria

Anklagene mot prins Andrew om seksuelle overgrep hviler tungt over det britiske kongehuset. Fra å skinne i offentligheten er han forvist til et liv i skyggen.

Britenes prins Andrew har gått fra å leve et liv i sus og dus til isolasjon og ensomhet etter anklagene om seksuelle overgrep.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Prins Andrew, den nest eldste sønnen til dronning Elizabeth II, har ofte vært regnet som hennes favorittsønn. Men i dag har han ikke en like respektert status.

Amerikansk-australske Virginia Giuffre har gått til sivilt søksmål mot ham for seksuelle overgrep i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov. Prinsens advokater har forsøkt å overbevise en dommer i New York om å avvise søksmålet, men onsdag ble det klart at det ikke førte frem. Saken skal dermed behandles i retten.

Dommer Lewis A. Kaplans avgjørelse omtales som et hardt slag for prinsen.

Giuffre hevder å ha blitt «lånt ut» til den nå 61 år gamle prinsen av den overgrepsanklagede finansmannen Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.

Prinsen sier han ikke kan huske å ha møtt Giuffre og mener at et fotografi som tilsynelatende viser ham med armen rundt hennes bare midje, må være manipulert.

Han har nektet å etterkomme forespørselen om å møte amerikanske etterforskere. Han er ikke siktet i noen straffesak, og britisk politi har avvist å etterforske påstandene.

Prins Andrew er saksøkt av Virginia Giuffre, som hevder han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov. Ghislaine Maxwell skal ha bidratt til tilretteleggingen. Her fra da Maxwells forsvarsadvokat Bobbi Sternheim møtte pressen før nyttår.

Stor belastning

Saken er blitt en stor belastning for både ham selv og kongehuset.

Prins Andrew kom svært dårlig ut av et intervju med BBC allerede i 2019, der han uten hell forsøkte å distansere seg fra Epstein. Han ble kritisert for å være arrogant og for å mangle empati med Epsteins ofre.

Det endte med at prinsen sa fra seg alle sine offisielle plikter. Kongehuset ga beskjed om at offentlige bygg ikke skulle flagge for prins Andrew på fødselsdagen hans.

Men om dronningen fjernet ham fra offisielle plikter, har hun ikke slått hånden av ham. Angivelig har hun dekket advokatkostnadene hans.

Han blir også stadig fotografert når han kjører eller rir rundt på kongelige eiendommer. Men han dukket ikke opp på offisielle fotografier da datteren Beatrice giftet seg i 2020, selv om han fulgte henne oppover kirkegulvet.

Venn av sexmisbruker

Virginia Giuffre sier hun skal ha blitt «lånt ut» til prins Andrew av den overgrepsanklagede finansmannen Jeffrey Epstein (bildet), som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.

Ghislaine Maxwell var partner og tidligere kjæreste med Jeffrey Epstein. Hun ble rett før nyttår kjent skyldig i å ha rekruttert unge jenter som så ble seksuelt misbrukt av Epstein og vennene hans. Den amerikanske kjennelsen har svekket Andrews renommé ytterligere, selv om disse anklagene ikke direkte gjelder ham eller Giuffre.

– Han blir nå oppfattet som en tidligere nær venn, ikke bare med en straffedømt pedofil, men også en dømt sexsmugler, skrev sjefredaktør Ingrid Seward i tabloidavisen The Sun.

Den tidligere helikopterpiloten i marinen har fått oppfordringer om å gi fra seg sine militære æresroller. Det antydes også at han kan miste sin tittel som hertug av York.

Bedrifter og veldedige organisasjoner har tatt avstand fra prosjektene hans, og han lever et liv mer eller mindre i isolasjon og ensomhet.

Mye latterliggjort

Prins Andrew er blitt mye kritisert opp igjennom årene. Han ble ikke vist mye nåde etter at han tilbakeviste oppslag om at han hadde «svettet» under det påståtte amorøse møtet med Giuffre – begrunnelsen hans var at han har en medisinsk tilstand som gjør at han ikke kan svette.

Andrew Albert Christian Edward Windsor ble født 19. februar 1960 i Buckingham Palace. Han var det tredje barnet og den andre sønnen til dronningen og hennes ektemann prins Philip.

Det er storebroren Charles, prinsen av Wales, som er arving til tronen.

Som ung ble Andrew sett på som en av verdens mest ettertraktede ungkarer og gikk under kallenavnet «Randy Andy» («kåte Andy») av tabloidpressen før han ble sammen med Sarah Ferguson i 1986.

Paret – som fikk tittelen hertugen og hertuginnen av York – fikk to døtre, Beatrice og Eugenie.

Maxwell og Epstein var angivelig gjester på Beatrices 18-årsdagsfest som ble holdt på Windsor Castle i 2006. Andrew og «Fergie» skilte seg i 1996, men forble gode venner. Hun har offentlig forsvart ham mot Giuffres påstander.

Etter skilsmissen ble Andrew avbildet på en fest med Ghislaine Maxwell.

Velkomst som en helt

Prins Andrew var helikopterpilot under Falklandskrigen mot Argentina i 1982 og ble ved hjemkomsten hyllet for sin innsats.

Han forlot marinen i 2001 og ble deretter spesiell handelsutsending for Storbritannia.

Britiske medier har i en årrekke stilt spørsmål ved hans vurderingsevne. Han har for eksempel hatt flere møter og kontakter med familier til ulike diktatorer. Han har gjentatt ganger fått kritikk for å være frekk, arrogant og uforskammet.

Men Epstein-skandalen har vært det mest knusende slaget.

Les også

  1. Prins Andrew-anklager fikk millioner utbetalt i Epstein-forlik

  2. Ghislaine Maxwell kjent skyldig i å ha hjulpet Epstein med å forgripe seg på tenåringsjenter

Les mer om

  1. Jeffrey Epstein