Verden

Norge vil ha mer dialog og samarbeid med Putin. En amerikaner kan stikke kjepper i hjulene.

Bedre dialog og samarbeid med Russland blir viktigere i en tid med økt konflikt mellom de store landene, mener regjeringen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) på sitt kontor i utenriksdepartementet i Oslo. Mandag møter hun sin russiske kollega Sergej Lavrov.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale
    Aftenpostens Russland-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) første reise går til Tromsø. Der skal hun ha sitt første møte med en utenlandsk kollega: Russlands Sergej Lavrov. Bakgrunnen er at Norge har formannskapet i Barentsrådet og er vert for utenriksministrene fra medlemslandene. Samtalene starter tirsdag. Mandag skal Huitfeldt snakke med Lavrov.

Hun legger vekt på at hovedlinjene i utenriks- og sikkerhetspolitikken ligger fast. Det gjelder også forholdet til Russland. Den nye Regjeringen vil imidlertid satse sterkere på nordområdene.

– I en tid med mer spenning og militær aktivitet i nord er det enda viktigere med økt dialog og samarbeid med Russland, sier Huitfeldt til Aftenposten.

Den nye regjeringen støtter fullt ut sanksjonene mot Russland og kritikken av demokrati- og menneskerettssituasjonen.

– Det er et hovedmål for oss å dempe den økte spenningen i nord. Selv om man ikke er enige i alt, må man snakke med naboen, sier hun.

Helt andre forhold kan avgjøre hvor god Norges dialog blir med russerne. Dette kan Regjeringen i liten grad påvirke.

Les hele saken med abonnement