Verden

Helsinki på nyttårsaften: Uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering

Politiet hadde på forhånd blitt tipset og var derfor godt forberedt.

Kvinner samlet seg tirsdag til demonstrasjon i Köln i protest mot både overgrep og rasisme. Nyttårsaften skal en rekke kvinner ha blitt seksuelt trakassert i sentrum av byen. Torsdag meldes det om lignende hendelser i Helsinki. Foto: WOLFGANG RATTAY

  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Politiet Köln har mottatt over 90 anmeldelser fra kvinner som forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep i den tyske byen på nyttårsaften.

Torsdag melder det finske politiet om lignende hendelse i Helsinki, skriver AFP.

Politisjef Ilkka Koskimaki sier til nyhetsbyrået at de har mottatt rapporter om uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering på nyttårsaften.

Politiet var på forhånd blitt tipset om at grupper av asylsøkere gikk med planer om å sextrakassere kvinner og var derfor godt forberedt.

— Dette er et helt nytt fenomen i Helsinki, sier Koskimaki til AFP.

Flere asylsøkere pågrepet

Sikkerhetsvaktere sier til politiet at det foregikk «omfattende sextrakassering» sentralt i byen, der 20.000 mennesker var samlet for å feire inngangen til det nye året.

Tre konkrete episoder skal ha funnet sted på sentralstasjonen i byen, der rundt 1000 hovedsakelig asylsøkere fra Irak var samlet. Tre asylsøkere ble pågrepet på stedet.

Dagen før nyttårsaften pågrep politiet seks asylsøkere basert på tipsene de mottok. De seks ble løslatt 2. januar.

Koskimaki i det finske politiet sier de ikke ser noen sammenheng mellom hendelsene i Köln og det som skjedde i Helsinki.

Mer om hendelsene i Köln nyttårsaften: