Verden

24 millioner mennesker kan miste helsetjenester etter Trump-seier

President Barack Obamas største politiske bragd kan bli fjernet med et pennestrøk så fort Donald Trump flytter inn i Det hvite hus.

Store deler av Obamacare kan forsvinne så fort Donald Trump blir president.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Det står klart og tydelig på Donald Trumps nettsider: På dag én av hans fireårsperiode som president vil han be Kongressen om å «oppheve og erstatte» Obamacare, helsereformen som ble vedtatt i 2010 og som av mange regnes som noe av det viktigste president Obama gjorde i løpet av sin tid i Det hvite hus.

Republikanerne har forsøkt å oppheve denne loven nærmest siden den ble vedtatt. Hele 60 ganger har partiet frememt et forslag om å kvitte seg med hele eller deler av reformen – uten å lykkes.

Men fra 20. januar 2017, dagen der Donald Trump skal tas i ed som USAs 45. president, vil det bli lettere å viske vekk denne delen av Obamas arv fordi republikanerne vil ha kontroll over både Det hvite hus i tillegg til begge kamre i Kongressen.

Og Trump er tydelig på at det vil være en prioritet å fjerne helsereformen. Så sent som 3. november, fem dager før valget, sendte han ut denne tweeten:

24 millioner kan miste helseforsikringen sin

Republikanerne misliker Obamacare av flere grunner, hovedsakelig fordi det er en føderal ordning som i deres øyne reduserer delstatenes råderett over egne affærer.

Mange republikanere frykter også at skattene vil øke fordi Obamacare inneholder subsidier til mennesker som ikke vanligvis ville hatt råd til helseforsikring.

 • President Barack Obama lovet onsdag å sikre en fredelig maktovertakelse, men konstaterte samtidig at han og Donald Trump er forskjellige på vesentlige punkter:

Å oppheve Obamacare vil få alvorlige konsekvenser. Hele 24 millioner mennesker vil miste helseforsikringen sin dersom republikanerne får det som de vil, ifølge en rapport som helseorganisasjonen The Robert Wood Johnson Foundation publiserte i sommer.

– Jeg tror aldri vi har sett en større reversering av et offentlig gode enn hva dette vil bli, sier Larry Levitt, visedirektør i organisasjonen Kaiser Family Foundation, til The Washington Post.

Les Harald Stanghelles kommentar: President Trump er et eneste stort eksperiment
Barack Obama signerte The Affordable Care Act, senere kjent på folkemunne som Obamacare, i mars 2010.

«Trumpcare» kan bli dyrere og dårligere

Trump ønsker å erstatte Obamacare med noe som i hans ord vil være «absolutt mye mindre dyrt». I en av debattene i nominasjonskampen sa han også at han ikke vil tillate at «folk dør på fortauene og i gatene rundt om i landet» fordi de mangler helseforsikring.

Trumps plan, slik den fremstår på nettsidene hans, er ikke særlig detaljert. I hovedsak handler den om at folk skal kunne trekke utgiftene til helseforsikringen sin når de fyller ut selvangivelsen sin.

Men en av Obamas fremste styrker – at forsikringsselskapene ikke kan nekte folk med en eksisterende sykdom – vil forsvinne i Trumps plan.

Konsekvensen av dette? 21 millioner færre mennesker med helseforsikring enn i dagens system, samtidig som kostnadene blir langt høyere enn under Obamacare, ifølge en analyse på Vox.com.

Å fjerne Obamacare har vært blant Donald Trumps mest populære innslag på valgmøtene i løpet av valgkampen. Her buer tilhengere idet Trump nevner helsereformen på et valgmøte i Delaware i april.

Republikanerne vil slite med å fjerne Obamacare

Selv med Trump som president og med republikansk flertall i Kongressen, vil det bli vanskelig å fjerne Obamas helsereform fullstendig.

Å oppheve loven fullstendig vil kreve 60 av de 100 stemmene i Senatet, noe som vil bli umulig fordi republikanerne ikke har så mange representanter i Kongressens øvre kammer.

Les kommentaren fra Frank Rossavik: Økte forsikringspremier ble en viktig faktor for Donald Trump i valgkampen

Men deler av loven kan bli fjernet med et simpelt flertall på 51 prosent. Senatet godkjente i januar en lov som ville fjernet markedsplassen som gjør det mulig for folk å sammenligne priser på de ulike helseforsikringene. I tillegg stanset den skatteøkninger som fulgte som en følge av Obamacare.

President Obama la ned veto mot loven. Donald Trump kommer ikke til å gjøre det samme.

En slik delvis oppheving av Obamacare vil påvirke rundt 15 millioner mennesker, ifølge en anayse på Forbes.com.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. Barack Obama
 4. Obamacare
 5. Helsepolitikk
 6. Republikanerne, USA
 7. Demokratene, USA