Verden

Trumps venner feiret i Moskva. Her er presidentens bånd til Kreml.

President Vladimir Putin skålte i champagne i Kreml onsdag etter presidentvalget. Bildet er tatt i anledning at Putin tok imot 19 nye ambassadører i Kreml-palasset. I løpet av mottakelsen gratulerte Putin Trump med seieren.

MOSKVA (Aftenposten): Listen over Trumps gamle venner og forbindelser til Russland er ganske lang og spesiell.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Noen sekunder etter at Trump erklærte seg som vinner onsdag, ble møtet i det russiske parlamentet i Moskva avbrutt av applaus.

– Jeg gratulerer dere alle med dette, sa politikeren Vjaseslav Nikonov i Putins parti Forente Russland. Etterpå ble de servert champagne og pølser for å feire Trumps seier i det russiske parlamentet.

Men en av dem som var mest glade, var en russisk oligark med tette forbindelser til Kreml.

Donald Trump med Aras Agalarov i Moskva, en av Trumps beste oligarkvenner og forretningspartnere i Russland.

Oligarken takket Gud for Trump

Trump har tidligere gjort forretninger med flere kjente russiske og ukrainske oligarker.

Den beste russiske oligarkvennen til USAs nye president er imidlertid entreprenørmilliardæren Aras Agalarov.

Agalarov kommer opprinnelig fra Aserbajdsjan, er god for 11 milliarder kroner ifølge Forbes, og dermed blant Russlands rikeste menn. Han har fått en rekke gigantiske entreprenøroppdrag fra Putin-regimet.

– Det er bare pluss-sider med Trump, sa nasjonalistlederen Vladimir Zjirinovskij og inviterte til fest i den russiske Dumaen onsdag. Her skåler de Putin-vennlige nasjonalistene med champagne for USAs neste president.

Sist Trump var i Moskva i 2014, fikk han med seg om lag 110 millioner kroner fra oligarken som betaling for at russerne fikk arrangere Miss Universe.

– Takk Gud. Valget viser at Amerika er lei av det negative bildet av Russland som en fiende, sa Agalarov til avisen Komsomolskaja Pravda.

Så tok intervjuet helt av i latter og glede.

– Jeg liker virkelig Donald Trump, sa en smørblid Agalarov, som til Tass betegnet valget som et himmelsk mirakel.

Den kjente russiske satirikeren og kunstneren Andrei Budaev har gode dager nå som han kan boltre seg med Trump-bilder, som for eksempel av Putin og Trump når de forlater Det Hvite Hus i flammer.

Derfor elsker oligarken Trump

Den russiske oligarken forklarer sin begeistring med at «Trump holder hva han lover».

– Hvis du ikke gjør det i forretningslivet, oppnår du ingenting, sier Agalarov til Komsomolskaja Pravda.

På spørsmål om Trumps kvinneskandaler og valgkampsirkus, som også har fått sjokkert russere til å tvile på Trumps beregnelighet, svarte oligarken slik:

– En mann som klår på kvinner er en ekte mann. Det ville vært verre om han klår på menn.

Da oligarkens sønn feiret 35-årsdagen i overdådig oligarkstil i Moskva, stilte Trump opp i en rap-video.

– Har du finansiert Trump, spurte den russiske journalisten.

– Jeg kan ikke finansiere meg selv en gang, svarte oligarken.

– Vi står alle midt i den økonomisk krisen og kan ikke hjelpe presidenten i USA. Vi har nok med å komme ut av den økonomiske situasjonen vi selv er i.

Mannen til høyre for Putin er Trumps oligarkvenn Agalarov. Her møtes de i Vladivostok under APEC-toppmøtet i september 2012. Med på bildet er blant annet også daværende visestatsminister, Kremls stabssjef og Putins pressetalsmann.

Skrinlegger Trumps Moskva-drøm

Trumps forbindelser til Russland strekker seg over 30 år. De er så uoversiktlige at anonyme etterretningsfolk sa før valget at han var en sikkerhetsrisiko.

Hans første bekjentskap var den sovjetiske ambassadøren Juri Dubinin. De ble gode venner, og prøvde sammen å få bygget et luksushotell ved Kreml, skrev Trump i boken The Art of the Deal.

Trump samarbeidet i flere år med tvilsomme russiske forbindelser i New York, blant annet Trumps store byggeprosjekt i Soho. Bayrock-skandalen dokumenterte at noen av dem hadde mafiaforbindelser.

Han hadde også kontakt med Russlands mektigste kunstnermilliardær Zurab Tsereteli, som tilhørte den innerste kretsen til Moskvas beryktede ex-borgermester Jurij Luzjkov.

Trumps største enkelthandel med russiske oligarker, var da han solgte en luksuseiendom på Palm Beach til gjødselmilliardæren Dmitrij Rybolovlev for 95 millioner dollar, ifølge Financial Times.

Etter valgseieren får nå Trump daglige toppgraderte briefinger av USAs etterretningsmiljøer – med den samme informasjonen som Obama får.

Trump og Agalarov i Las Vegas i 2013, hvor Trump erklærte at neste Miss Universe-finale skulle være i Moskva i 2014. Etter på skrøt Trump av at han traff de fleste og de største oligarkene i Moskva på fest. Det er usikkert om han møtte noen av Putins nærmeste medarbeidere også, men de største oligarkene tilhører den indre maktkretsen i dagens Russland.

I 2013 prøvde Trump å få til et Trump Tower i Moskva, blant annet på eiendommen til Agalarov ved Crocus City.

Etter valget onsdag erklærte Trumps Moskva-venner at planene nå er fullstendig skrinlagt.

– Nå som han er president, er det ikke lenger sannsynlig at vi kan gjøre slike forretninger, sa Agalarov til Tass.

Tradisjonelle russiske tredukker med Putin, Clinton OG Trump til salgs i butikker i Moskva før presidentvalget.

Trump-rådgivernes rubel-fest

I Trumps nærmeste krets er det mange som har enda tettere forbindelser til Russland enn ham selv.

Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort mottok millioner av dollar fra den styrtede prorussiske presidenten i Ukraina.

En annen tidligere Trump-rådgiver Carter Page reiste i sommer til Moskva og hadde kontakt med russiske myndigheter som nå etterforskes av vestlig etterretning. Han arbeidet flere år i Moskva som investor.

Dette bildet av Putin og Trump - begge i ganske unge utgaver - ble brukt i den russiske valgkampen i høst av et av de ultranasjonalistiske partiene som støtter Putin.

Den pensjonerte generalløytnanten Michael Flynn har gitt Trump mange råd og kan få en fremtredende plass i regjeringen. Han ledet USAs militære etterretningstjeneste.

De siste årene har han hatt klippekort i Putins propagandakanal Russia Today.

I fjor ble han hyret inn for et ukjent beløp av Russia Today for å komme til Moskva og delta i feiringen av kanalen. Flynns bordkavaler var Putin.

Trump selv har flere ganger brukt det russisk PR-byrået Sputnik som kilde for sine påstander i valgkampen, for eksempel at «Google skjuler negative nyheter om Clinton».

En annen mann som har gitt Trump råd, er tidligere ambassadør Richard Burt. Han har mottatt store honorarer for å lobbe for Kremls gassledningsprosjekter til Europa.

I fjor deltok han på Putins tenketank-arrangementet i Valdai i Russland.

Her klapper den russiske Dumaen i begeistring etter at Trump ble valgt til president i USA onsdag.

Trump har aldri lagt skjult på at han har tette og gode forbindelser med Russland.

– Jeg kjenner ikke Putin. Han har sagt hyggelige ting om meg, sa Trump i en av TV-debattene før valget.

– Om vi kommer godt ut av det med hverandre, så er det bra, sa Trump.

Les mer om

  1. Russland
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Moskva