Verden

Misfornøyd med sommeren? Prøv å leve med 54 grader i skyggen.

I Midtøsten har de tidendes hetebølge denne sommeren. En halv milliard mennesker lever i områder som om noen år kan bli for varme for mennesker.

En mann kjøler seg ned i en utendørsdusj i Bagdad. Hovedstaden har hatt temperaturer opp i 51 grader i sommer, mens det lengre sør i landet ble registrert nesten 54 grader på det varmeste.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten

Mitribah er et lite, fjernt sted i nordvestlige Kuwait, men snart kan det få en plass i historiebøkene. Den 21. juli i år registrerte nemlig en målestasjon i ørkenen her en temperatur på 54 grader.

Målingen blir nå kontrollert av World Meteorological Organization (WMO). Dersom den verifiseres, er dette den høyeste temperaturen som er registrert på den østlige halvkule. Sannsynligvis er det også den varmeste temperaturen som noengang er registrert på Jorden.

Hetebølge over Midtøsten

Temperaturene i Midt-Østen har «overskredet sesong-gjennomsnittet med en stor margin, og holdt seg over en betydelig periode», skriver World Meteorological Institute på sine sider.
Varmen har vært intens i ukevis. Torsdag var det 51,1 grader i Abadan i Iran, 50,6 grader i Basra i Irak, og 50 grader i Sulabiya i Kuwait ifølge The Weather Underground.

Flyplassen i Basra registrerte 53,9 grader to dager på rad i juli, som er ny rekord. Også Saudi-Arabia har registrert rekordtemperatur i juli. I Irak har offentlige kontorer vært stengt på de varmeste dagene, og befolkningen har stort sett holdt seg innendørs på dagtid.

FN advarte nylig om at hetebølgen er en ulmende katastrofe for internt fordrevne flyktninger i Irak og Syria.

Antall dager med ekstremvarme har doblet seg de seneste årene, opplyser en irakisk meteorologtil The Washington Post.

– Dette utrolige været viser at klimaendringer allerede har en effekt, og dette er langt på vei en av de største utfordringene for denne regionen, sier Adel Abdellatif, seniorrådgiver for FNS utviklingsprgram for arabiske stater, til avisen.

 • Skjult under tundraen lå de dødelige bakteriene. En varmebølge vekket dem til live.
En flyktning kollapset etter å ha gått flere timer i ekstrem varme i området sør for Mosul i Irak i juli.

Temperaturene fortsetter å øke

Også Nord-Afrika har opplevd voldsomme hetebølger i sommer. I Marokko har man hatt temperaturer på mellom 43 og 47 grader. Kontinentet vil i årene fremover oppleve stadig hyppigere hetebølger, som vil vare lengre og nå høyere makstemperaturer, skrev forskere i en rapport som ble publisert i mai i år.

Temperaturene er helt i grenseland for hva menneskekroppen tåler. I regionen som strekker seg fra Midt-Østen til Nordvest-Afrika bor det nærmere en halv milliard menesker. Ekstremværet legger press på vannressurser og ødelegger avlinger.

Svært mange har mistet livet i hetebølger som har hatt langt lavere makstemperaturer de siste årene.

Bagdads innbyggere må dusje seg med jevne mellomrom for å være utendørs på dagtid. Temperaturene har vært målt til over 50 grader.

Varmerekord siste seks måneder

FN advarte nylig om at de økende temperaturene setter millioner av mennesker i livsfare. Hetebølger har tatt i overkant av 7000 liv i året siden 2005, ifølge FN.

De siste seks månedene har vært de varmeste som noengang er registrert, ifølge WMO. Dermed ligger 2016 an til å bli et enda varmere år enn 2015, som er det varmeste året meteorologer har registrert hittil. Også 2014 satte varmerekord, ifølge den ferske «State of the Climate»-rapporten fra American Meterological Society.

Usikker rekord fra Death Valley

Dersom rekorden fra Kuwait blir verifisert, kan det være den høyeste temperaturen som med sikkerhet er registrert på jorden.

Det finnes flere målinger av sterkere varme, men ingen av dem er pålitelige, ifølge World Meteorological Organization (WMO).

Den høyeste temperaturen som er registrert er fra 1913 i Death Valley i California, der det ble rapportert om 56,7 grader. Mange mener imidlertid at denne målingen er tvilsom, ifølge WMO.

«Den høyeste temperaturen som er målt på den østlige halvkule er fra 1931 i Kebili, Tunisia, da det ble registrert 55,0 grader. Værhistorikere tviler imidlertid på nøyaktigheten av disse målingene, versus moderne rekorder fra de samme stedene,» skriver WMO på nettsiden sin.

Organisasjonen har satt ned en komite bestående av meteorologer og klimatologer som skal undersøke målingen fra Kuwait. Komiteen skal undersøke «instrumentene, kvaliteten på observatsjonene, mikroklimaet og hvor representativ stasjonen er for omgivelsene.»
Mitrabah ligger i et avsidesliggende ørkenområde i Kuwait.

Vi vil oppleve stadig varmere, lengre og mer hyppige hetebølger i dette århundredet, skriver WMO.

 • Hva vet du egentlig om verdens mektigste kvinne? Lær mer om henne i ukens podcast fra Aftenposten Verden, der forfatter Ingrid Brekke diskuterer sin nye biografi «Angela Merkel. Et europeisk drama»:

Les mer om

 1. Klimakrisen
 2. Kuwait
 3. Vær
 4. Irak
 5. Midtøsten
 6. Marokko
 7. Tunisia