Verden

Egypt: Uvanlig lyd ett sekund før ulykken

Ulykkesflyets taleregistrator avslører en uvanlig lyd et sekund før registreringen avbrytes. Det er for tidlig å si hva lyden tyder på, mener lederen for komiteen som undersøker flystyrten i Sinai.

taae5b56_doc6my4fz8q1cgkjyexeg5-qPw2wgKRSb.jpg
  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Egyptiske myndigheter kalte inn til pressekonferanse klokken 16 lørdag ettermiddag for å kommentere påstanden om at en bombe skal ha forårsaket flystyrten i Sinai 31. oktober.

Strid om uvanlig lyd

Sjefen i den egyptiskledede undersøkelseskomiteen stiller seg svært avventende til påstanden om at ulykken skyldes en bombe. Påstanden skal stamme fra en kilde nær etterforskningen.

— Vi har slått fast at vrakdeler er spredt i et 30 km stort område. Det tyder på en «break up», men det er ennå ikke mulig å fastslå hvorfor flyet gikk i oppløsning, sier han.

Han bekrefter imidlertid at flyets taleregistrator avslører en uvanlig lyd.

De svarte boksene ble funnet samme dag som flyet kræsjet. Boksene gjør registreringer i nøyaktig 23 minutter og 13 sekunder etter flyets take off. Registreringene stanser mens flyet fortsatt er i ferd med å stige mot marsjhøyde, forteller han.

Analysen har avslørt en uvanlig lyd et sekund før opptaket ble avbrutt, bekrefter komitélederen. Men man vet ennå ikke hva lyden tyder på, understreker han.

En kilde som har snakket med TV-stasjonen France 2, tolker lyden som en eksplosjon.

— Vi er åpne for alle muligheter, men kan ikke konkludere ennå, det er for tidlig, understreker den egyptiske granskningslederen.

  • Nervøsitet i turistindustrien: Stanser flyvninger til Sharm el-Sheikh

Avhører flyplasspersonale

Nye etterforskningsskritt kan tyde på at egyptiske myndigheter ikke utelukker at en bombe kan ha blitt plassert om bord i flyet.

Nå har man startet etterforskning av bakkemannskap og annet lokalt personale som kan ha vært i kontakt med fly eller bagasje før take off i Sharm el-Sheikh, melder nyhetsbyrået AP.

Flyplassansatte er i ferd med å bli avhørt, opplyser kilder som ønsker å være anonyme, ettersom de ikke har lov til å uttale seg til pressen.

Nordmenn på vei hjem

Frykten for at terror ligger bak flyulykken, rammer den egyptiske turistindustrien. Nå reiser turistene hjem.

Den eneste norske turoperatøren som tilbyr reiser til Sharm el-Sheikh, Amisol, innstiller sine pakkereiser til feriestedet. Amisol skulle etter planen fly rundt 170 nordmenn til Sharm el-Sheikh søndag, melderNRK.

– Disse vil dessverre ikke kunne gjennomføre sin reise, sier daglig leder Gunder Moe i Amisol.

De 141 nordmennene som allerede befinner seg i Sharm el-Sheikh i regi av Amisol, vil bli fløyet hjem som planlagt søndag, opplyser Moe.

Les også

  1. Nyhetsanalyse: IS kan ha gjort en stor tabbe

  2. Storbritannia stanser flyvninger fra Sharm el-Sheikh

  3. 141 nordmenn flyr hjem fra Egypt som planlagt