Verden

38.000 øver på krig

MOSKVA (Aftenposten): Russlands forsvarssjef har trappet opp øvelsen til nordflåten med flere fly og rakettvåpen.

Her er den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu (t.v.) sammen med president Vladimir Putinn i 2014.
 • Steinar Dyrnes
  Steinar Dyrnes
  Journalist

General Valerij Gerasimov rapporterte onsdag kveld direkte til forsvarsminister Sergej Sjojgu at åtte nye kampfly og en rakettoppskytingsbataljon av typen Iskander forsterker styrkene som deltar i den russiske Nordflåtens beredskapsøvelse.

— Sammen med Nordflåtens separate enheter fra militære distrikter utfører de strategiske enhetene til de luftbårne styrkene kamptrening i forbindelse med beredskapsøvelsen, fortalte Gerasimov til Sjojgu.

Russisk gigantøvelse

Det meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax onsdag kveld. Det var mandag at president Vladimir Putin beordret en såkalt ikke planlagt, eller overraskende, øvelse for å sjekke beredskapen til Nordflåten. Den omfattende øvelsen inkluderer ifølge Russland blant annet 38. 000 soldater, 3360 enheter med militært utstyr, 41 skip, 15 ubåter og 110 fly og helikopter. Til sammenligning inkluderer NATO-øvelsen Joint Viking 2015 i Vest-Finnmark bare rundt 5000 soldater.

Opptrappingen onsdag kveld er altså temmelig marginal. Men det kan synes som at russerne ønsker å sikre at øvelsen forblir en del av nyhetsbildet, ved å rapportere om slike hendelser.

Sendte kampfly fra Saratov sør i Russland

I tillegg sendte det russiske forsvarsdepartementet torsdag ut en pressemelding om luftforsvaret hadde sendt opp rakettførende kampfly av typen Tu-95MS.

"En gruppe med Tu-95MS som bærer strategiske rakettvåpen tok av fra en flyplass i Engels og fløy inn i området til Kolahalvøyas forsvarsenheter og opptrådte som øvelsesmål ved å nærme seg fra ulike retninger og forskjellige høyder og hastigheter", heter det i pressemeldingen.

Skryter av at de avdekket alle imaginære fiender

Interfax melder videre at Tupolev-fly av typen Tu-160 Hvit svane og Tu-22M3, som er stasjonert i byen Kaluga, rundt 17 mil sørøst fra Moskva og fra byen Saratov, sør i Russland, på onsdag testet forsvarsevnen til Nordflåten. Det russiske nyhetsbyrået forteller videre at forsvarssystemene til Nordflåten lyktes med å "avdekke alle imaginære luftmål selv før de tok seg inn i systemets virksomhetsområde".

Den russiske beredskapsøvelsen ventes å pågå frem til lørdag 21. mars.

LES OGSÅ:

Les også

Ny uro i nord

Twitter: @StDyrnes

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5