King-søsknenes krangel om farens nobelpris løst i retten

Bernice King ville ikke gi fra seg farens Nobel-medalje og bibel. Nå må de historiske eiendelene til faren Martin Luther King leveres tilbake til søsknenes felles arv.

Bernice King nekter å selge fredsprismedaljen og bibelen etter sin far.

Brødrene til Beatrice King vil selge både Nobelprisen og bibelen.

De tre gjenlevende barna til Martin Luther King skal endelig ha kommet til enighet etter en årelang krangel om farens eiendeler, melder blant andre nyhetsbyrået AP.

En dommer har nå signert avtalen som gjør det klart at både Nobel-medaljen King mottok i 1964 og bibelen han pleide å ha med seg, er en del av boet etter den avdøde borgerrettighetsforkjemperen.

Bibelen er forøvrig den samme som Barack Obama sverget på da han ble tatt under ed som USAs president for andre gang i 2013.

  • Les også:
Les også

Obama på Luther Kings talerstol

Martin Luther King mottok Nobelprisen 10. desember 1964 for å promotere ikke-vold i borgerrettighetsbevegelsen.

Ville selge eiendelene

Bernice King har tidligere sagt at det ville være «utenkelig» å selge to av farens mest dyrebare eiendeler, og skrev på Facebook at faren må snu seg i graven.

– Ingenting rettferdiggjør å selge noen av disse gjenstandene. De kan ikke settes en pris på og bør aldri bli solgt, har Beatrice King tidligere uttalt.

Under et styremøte i januar 2014, ble hun nedstemt av sine to brødre Martin Luther King III og Dexter Scott King, som ville selge både Nobel-medaljen og bibelen til en anonym, privat kjøper.

King etterlot seg ikke et offisielt testamente, og arven forvaltes av et eget aksjeselskap. De tre søsknene er de eneste eierne.

  • Les også:
Les også

Skal det være en brukt Nobel-medalje?

Martin Luther Kings fire barn avbildet i 2006. Fra venstre: Dexter King, Bernice King, Yolanda King og Martin Luther King III.

Jimmy Carter meglet

Datteren nektet imidlertid å gi fra seg eiendelene, og saken endte i retten.

I mai avgjorde en dommer at det var grunnlag for et forlik. Den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter har bekreftet at han skulle være med på forhandlingene mellom de tre søsknene.

I juli i år avgjorde en domstol i Atlanta at bibelen var en del av Kings etterlatte eiendom, skriver ABC News. 15. august skulle rettssaken om fredsprismedaljen starte, men nå har søsknene altså kommet til enighet.

  • Les også:
Les også

Martin Luther Kings barn krangler om fredsprisen

Martin Luther King får nobelprisen av daværende leder av Nobelkomiteen Gunnar Jahn, i Oslo.

Det er foreløpig ikke klart hva som nå skjer med bibelen og medaljen, eller om sønnene fortsatt har en eventuell kjøper.

Martin Luther King jr. ble skutt i Memphis i 1968. Hans kone døde i 2006, og den eldste datteren Yolanda King døde i 2007.