Verden

Slik ser verden på syriske flyktninger

I mange land lyder høylytte krav om å ta i mot flere syrere. I andre land ikke.

Flyktninger og migranter kjemper om plass på en buss i Athens havneby Pireus.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Bildene av flyktninger og migranter som vandrer gjennom europeiske land, sover i parker og på togstasjoner og flyter døde opp på strender, preger også mediene utenfor Europa.

Særlig fikk bildene av Alan Kurdi (3) igjen de syriske flyktningene opp på dagsordenen verden rundt. Slik sees Syria-krisen i et knippe land i andre verdensdeler:

USA

Siden 2011 har landet tatt imot ca. 1500. FN har gitt USA en liste på over 16.300 personer, men prosessen med intervjuer og undersøkelser går sakte, melder Reuters. Mange amerikanske politikere frykter at terrorister vil benytte anledningen til å lure seg inn i USA. En gruppe demokratiske senatorer krevde i vår at USA skulle ta imot 65.000. Støtte til slike krav er økt de siste dagene, men det er ikke gitt offisielle signaler om en økning.

Gulf-landene

Velstående arabiske land som Saudi-Arabia, Emiratene og Qatar møtes av en økende kritikk for ikke å ta imot flyktninger. Afzal Ashraf, ekspert i internasjonal diplomati og sikkerhet ved den britiske tenketanken Royal United Services Institute, er blant kritikerne og påpeker at de har råd.

Dubai, Gulf News: «Vi vil dra tilbake og slåss i Jemen-krigen». I gulflandenes medier har det de siste dagene vært lagt mest vekt på krigen i Jemen.

— De har konstruert verdens høyeste bygninger, bygd overdådige palasser, reist praktfulle gudshus og oppført universiteter så store at de har egen jernbane, sier Ashraf i et intervju med Aftenposten.

Her kan du lese mer av kritikken:

Les også

Rike gulf-land får refs for nei til syriske flyktninger

En god del syrere oppholder seg i disse landene fordi de ikke er utvist etter at arbeids— eller turistvisum er utløpt.

Australia

Landet har fått rykte for å være ekstra strengt mot asylsøkere på grunn av sin politikk med å stoppe båter og få dem til å snu. I mottak av flyktninger fra FN er imidlertid Australia helt i verdenstoppen med sin kvote på 13.750 i året – selv etter et kutt for noen år siden.

Australia, The Age: «Et glimt av håp for syrere.»

I fjor kom over 4000 av kvoteflyktningene til Australia fra Syria. Den konservative regjeringen har fra før planlagt å øke totalkvoten med 5000 innen 2018/19, men vil ta imot flere syrere nå. Landets opposisjon, Arbeiderpartiet, vil ta imot 10.000 syrere til i år.

Venezuela

Enkelte land i Sør— og Latin-Amerika har tatt inn et beskjedent antall syrere. President Nicolás Maduro i Venezuela erklærte mandag at de er klare til å ta imot 20.000. Det er imidlertid usikkert hvor reelt dette er ettersom det skal skje i samråd med president Bashar al-Assads regjering. Landet er en av Assads tydeligste støttespillere og gjennomlever for øvrig en økonomisk kollaps med inflasjon på mange hundre prosent.

I samme verdensdel samme dag protesterte forøvrig Uruguays fem syriske flyktningefamilier og ba om å bli sendt et annet sted på grunn av problemer med å få endene til å møtes.

Syria-krigen har vart i over fire år og få tror på en snarlig fred. Her har vi forsøkt å forklare hvorfor:

Les også

Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge

Sør-Afrika

På spørsmål om Sør-Afrika skal bidra, svarte innenriksdepartementets talsperson Mayihlome Tshwete mandag at Sør-Afrika ikke er blitt spurt. Om de kommer, må de søke på linje med andre asylsøkere, fremholdt han.

Sør-Afrika er et av de land i verden med størst tilstrømning av asylsøkere og migranter.

Antallet som kom til greske øyer i juli, er det samme som antall nordmenn som rømte til Sverige i tidsrommet 1940-45:

Les også

Hvor mange er de egentllig?

Kina

Har ikke tatt imot syriske flyktninger, men bildene av Alan Kurdi ble spiren til en debatt i sosiale medier. Mange av debattantene er skeptiske både til om Kina bør ta imot noen og om de vil ønske å komme. Avisen Global Times, som eies av Kommunistpartiet, skrev i en kommentar denne uken under overskriften «Hvem skal rydde opp rotet etter Den arabiske vår» at Europa og USA har et ansvar fordi de har fyrt oppunder konfliktene i Syria og Libya.

Kina, Shanghai Daily: «Flyktninger strømmer inn i Tyskland.»

— Det er vanskelig å forestille seg hva som ville skje hvis et lignende kaos skulle oppstå i Kina. Hvis slik sosial uro finner sted, vil verden utenfor neppe slippe inn en strøm av kinesiske flyktninger, skriver avisen.

Canada

Landet holder valg i oktober. Ettersom familien Kurdi hadde tenkt seg dit, har Syria-krisen satt klart preg på debatten. Landets regjering har fra før lovet å ta imot 10.000 de neste tre årene. Opposisjonspartiet Nytt demokratisk parti mener tallet bør økes til 46.000, mens de liberale vil ha 25.000 i år.

Canada, The Globe and Mail: «Storbritannia, Frankrike og Tyskland øker sine forpliktelser for flyktninger.»

— Hva er nok? Vi kan slippe inn tusener, titusener, hundretusener flere, og likevel kommer vi til å se flere slike bilder, sa den konservative statsminister Stephen Harper på TV mandag.

Les også

  1. FN-utsending: Millioner flere på vei fra Syria

  2. Regjeringen forlenger oppdraget i Middelhavet

  3. Danske annonser i Libanon skal dempe ønsket om å reise til Danmark

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa