Verden

Vil vaksinere en hel by på fem dager

Massevaksinasjon i den kinesiske byen Ruili er i gang. Her står innbyggerne i vaksinekø foran sykehuset Jingcheng.

Nytt virusutbrudd i Kina har satt fart i massevaksinasjonen.

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Journalist

I januar i fjor bekreftet Kina at en 61-åring var død etter å ha blitt smittet av covid-19. Det er det første koronarelaterte dødsfallet verden kjenner til.

Det tok ikke lang tid før pandemien var et faktum. Byen Wuhan var på alles lepper. Kina, som ble rystet av det første kjente utbruddet av covid-19, var også blant de første landene som greide å slå ned viruset.

Landet har ingen planer om å la viruset spre seg igjen. Kontrollen for å komme inn i landet er streng, med obligatorisk karantenehotell, isolasjon og et strengt testregime.

Men selv ikke Kina greier å legge lokk på all smitte. Nå rapporteres det om et utbrudd i byen Ruili på grensen til Myanmar.

Les også

H&M vil redde forholdet til Kina etter boikott

På fem dager skal hele byen være vaksinert.

Starter massevaksinering av en hel by

Så langt er det rapportert om 16 tilfeller av koronaviruset i Ruili. 12 av smittetilfellene er kinesiske statsborgere, mens fire av tilfellene er fra Myanmar.

Kinesiske myndigheter har stengt ned byen. Folk oppfordres til å holde seg hjemme, melder Xinhuanet.com. Myndighetene varsler også innstramminger i grensekontrollen.

2. april starter myndighetene massevaksinering av hele byens befolkning, skriver nyhetsbyrået AP.

Ruili er en by med rundt 300.000 innbyggere. Kommunistpartiet meldte på den offisielle statskanalen CCTV at 159.000 vaksinedoser allerede har ankommet byen.

Det er første gangen Kina prøver å massevaksinere en hel by ved et nytt utbrudd av koronaviruset.

Les også

Aftenposten mener: WHO bør bli tøffere mot Kina

Ambisiøs vaksineplan

Selv om Kina er landet hvor viruset først ble oppdaget, er det ikke landet som er verst rammet av pandemien. Offisielt er det rapportert 90.226 tilfeller av koronaviruset i Kina og 4636 døde, viser tall fra Worldometers.info. Hemmelighold, sensur og propaganda gjør at tallene er usikre.

Offisielle kinesiske myndigheter hevder også at de omtrent har utradert smitten. De kommer kjapt på banen med strenge tiltak dersom det dukker opp nye smittetilfeller – som i Ruili.

Den nye planen er likevel ambisiøs selv for Kina. Landet har over 1,4 milliarder mennesker og har som mål å vaksinere 40 prosent av befolkningen innen juli i år.

– Foreløpig er bare rundt 4 prosent vaksinert. Det er en lavere andel enn Israel og USA, melder Zhong Nanshan til Reuters.

Zhong Nanshan er viruseksperten som har staket ut veien for Kinas pandemiprogram.

– Målet om å vaksinere 40 prosent av befolkningen vil bli nådd i slutten av juli. Det er etter at vi har tatt i betraktning de som ikke ønsker å bli vaksinert, sier Zhong.

Han henviser til kilder i Chinese Center for Disease Control and Prevention.

Ferske tall fra Statista viser at det pr. 28. mars er satt 107 millioner doser vaksine i Kina. På verdensbasis var tallet 552 millioner doser.

Les også

Objektivitet bør prioriteres i jakten på koronavirusets opphav

Viktig for gjenåpningen av samfunnet

Kinesiske myndigheter har utviklet fire forskjellige vaksiner. Tre av vaksinene krever to doser, mens den tredje kun krever én dose.

Foreløpig er det lite tilgjengelig informasjon om de fire kinesiske vaksinene. Men vaksine-produsentene Sinovac og Sinopharm har inngått salgsavtaler med Brasil, Tyrkia og Indonesia.

– Det er viktig for offentligheten å få innsyn i hvordan kinesiske myndigheter har jobbet med vaksinene, sier Jennifer Pancorbo til Reuters.

Pancorbo er administrerende direktør ved Nord-Carolina State University’s Biomanufacturing Training and Education Center. Hun mener mer informasjon om de kinesiske vaksinene og hvor kjapt de produseres, er viktig for å kunne planlegge gjenåpningen av samfunnet.

Les også

  1. Avbrutte studier. Karrierer på vent. Dette er Generasjon korona.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Kina
  3. Wuhan
  4. Coronaviruset internasjonalt