Verden

Aleksej Navalnyj dømt til 3,5 års fengsel

MOSKVA (Aftenposten): Den russiske opposisjonspolitikeren har satt fyr på Russland. Nå er han dømt til 3,5 år fengsel.

Aleksej Navalnyj under rettssaken.
 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Rettssaken foregikk i rom 635. Aleksej Navalnyj satt bak glass. Han hadde på seg de samme klærne han hadde under sist rettshøring. Opposisjonspolitikeren var i tilsynelatende god form, ifølge avisen Kommersant.

På spørsmål om bosted, svarte Navalnyj:

– Akkurat nå bor jeg i fengsel.

Utenfor ble Navalnyjs tilhengere arrestert. Over 354 ble pågrepet, ifølge OVD-info. Gatene rundt byretten i Moskva var tirsdag strengt bevoktet av politi.

Etter en 9 timer lang rettssak, hadde dommeren bestemt seg: Navalnyj dømmes til 3,5 års fengsel.

Opposisjonspolitikeren har allerede vært nesten ti måneder i husarrest. Dommen innebærer han må han sone to år og åtte måneder i fengsel.

Dommen utløste sterke internasjonale reaksjoner. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kalte dommen «uakseptabel» og krever at han løslates. Også USA, Storbritannia og Tyskland ber Russland løslate opposisjonspolitikeren umiddelbart.

Navalnyjs team oppfordret tilhengerne til umiddelbart å holde nye demonstrasjoner.

Hundrevis ble arrestert da de forsøkte å vise sin støtte til den fengslede Navalnyj.

Opposisjonspolitikeren er blitt president Vladimir Putins erkefiende. I to uker har han over hele Russland mobilisert store folkemengder mot presidenten – og for sin egen frihet.

Navalnyj ble 20. august utsatt for et giftangrep i Sibir. Han fikk behandling i Tyskland og valgte å returnere til Russland 17. januar, selv om han visste at han mest sannsynlig ville bli arrestert. Det ble han også – allerede i passkontrollen.

Les også

I over 15 år har han jobbet mot Putin. Hvorfor ble Navalnyj farlig for Kreml nå?

– Brøt meldeplikten

Nå har retten bestemt seg: De gjør om en betinget straff til en ubetinget straff.

I 2014 ble han nemlig dømt for bedrageri i den såkalte Yves-Roches-saken. Dommen var 3,5 år betinget fengsel. Nå er dommen omgjort til ubetinget fengsel.

Saken har også vært behandlet i Den europeiske menneskerettsdomstolen. I en kjennelse fra 2017 skriver domstolen at beskyldningene mot Navalnyj var «vilkårlige og urettferdige».

Likevel: Navlanyj er nå anklaget for å ha brutt møteplikten i denne saken mens han var i Tyskland i høst.

Navalnyj reagerte i rettssalen sterkt på beskyldningene. Han mener at fengselsvesenet kunne få tak i ham hvis de ville. På ett tidspunkt utbryter han:

– Hvordan kunne jeg overholdt disse betingelsene? Jeg var i koma!

På et tidspunkt gikk han også rett i strupen på president Vladimir Putin:

– Putin er en liten byråkrat som tilfeldigvis ble president. Den eneste måten han kan overleve på, er å ta livet av folk.

Russiske myndigheter har benektet å ha noe med forgiftningen å gjøre.

Les også

Giftofferet Aleksej Navalnyj ringte selv russisk sikkerhetstjeneste. Der innrømmet en agent angrepet.

Må sone flere år

Det er fengselsvesenet som ba om at den aktuelle dommen blir omgjort fra betinget til ubetinget. Mandag erklærte russisk påtalemyndighet at de støtter anmodningen. Argumentene er:

 • Navalnyj var frisk nok til å møte pressen under sitt opphold i Tyskland. Materiell publisert i sosiale medier viser at han var frisk nok til å bevege seg rundt.
 • Fengselsmyndighetene la i retten frem en liste over alle gangene Navalnyj har brutt møteplikten. Navalnyj ble også spurt om brudd på møteplikten før han ble forgiftet. Dette ble avvist av opposisjonspolitikeren.
 • Navalnyjs advokat ba om at et dokument fra det tyske sykehuset Charité ble inkludert i saken. Her står det at opposisjonspolitikeren var deres pasient frem til 15. januar. Dette dokumentet ble avvist av påtalemyndigheten fordi «det ikke sier noe om hvor han var mellom han ble utskrevet 23. september og 15. januar». Navalnys advokat mener imidlertid at det her står at han gjennomførte rehabilitering i regi av sykehuset.

Navalnyjs argumentasjon nådde imidlertidig ikke frem til dommeren. Nå må den populære opposisjonspolitikeren belage seg på flere år bak lås og slå.

Politiet har sperret av deler av Moskva sentrum i forbindelse med rettssaken mot Aleksej Navalnyj. Det er varslet store demonstrasjoner.

Flere anklager

Gjennom årene har det vært reist mange straffesaker mot Aleksej Navalnyj. Hans tilhengere mener de er politisk motivert.

I tillegg til straffesaken mot ham som ble behandlet tirsdag, har den russiske etterforskningskomiteen startet en stor bedrageri-etterforskning mot ham. I denne saken er han mistenkt for å ha brukt penger som ble gitt i gave til hans egne organisasjoner, på personlig forbruk. Det skal dreie seg om 40 millioner kroner, ifølge den russiske etterforskningskomiteen.

Det var stort politioppbud utenfor byretten i Moskva.

– Internasjonalt spørsmål

Flere vestlige land har uttrykt bekymring for Navalnyjs situasjon. Under rettssaken tirsdag ankom det diplomater fra Storbritannia, Bulgaria, Sveits, Latvia, Polen og Østerrike, melder nyhetsbyrået Ria Novosti.

Dette reagerer det russiske utenriksdepartementet på.

– Selv om Vesten ser på Navalanyj som «sin egen», er han borger av Russland, skriver talsperson Maria Zakharova på Facebook.

Hun mener dette er et bevis på Vestens forsøk på å kontrollere Russland.

– Eller er det et forsøk på å utøve psykologisk press på dommeren, spør hun på sin Facebook-side.

Helene Skjeggestad er korrespondent i Russland. Følg hverdagen på Snapchat: Skjeggesnap

Les også

 1. Fra skepsis til samarbeid: Den russiske vaksinen er på vei inn i varmen

 2. Aleksej Raksja oppdaget en godt gjemt statistikk. Der fant han noe som kan knuse de russiske koronatallene.

 3. Familien på fem lever på 10 m² og 2000 kr i måneden. Nå har de fått det enda verre.

Les mer om

 1. Aleksej Navalnyj
 2. Russland
 3. Etterforskning
 4. Moskva