Sahlin inspirert av Stoltenberg

De svenske sosialdemokratenes leder Mona Sahlin lar seg inspirere av sin norske kollega Jens Stoltenberg.

- Jeg tror ikke at det fins to partier noe sted som er så like som akkurat det svenske og norske sosialdemokratiske partiet, sier Mona Sahlin.

Alt om valget

Les også

Alle valgresultatene

– Jeg ringte akkurat Jens Stoltenberg og gratulerte ham med et fantastisk valg. Om jeg forstår det rett så er det første gang på 16 år at et regjeringsparti i Norge blir gjenvalgt. Jeg kjenner meg glad, stolt og inspirert, sier Sahlin.

Hun mener parallellene mellom Arbeiderpartiet i Norge og de svenske Socialdemokraterna er mange.

– Budskapet er så usedvanlig likt. Jeg tror ikke at det fins to partier noe sted i verden som er så like som akkurat det svenske og norske sosialdemokratiske partiet. De stjal til og med slagordet «Alle skal med» fra oss, sier Sahlin.

Den svenske opposisjonslederen tror valgseieren for de rødgrønne partiene i Norge delvis skyldes uenigheten på borgerlig side om Fremskrittspartiets rolle i en eventuell regjering.

– Det har vært en eneste røre på borgerlig side. Det er viktig å være tydelig med budskapet om å aldri la et fremmedfiendtlig parti få politisk innflytelse, sier Sahlin.

Hun tror ikke Frp-framgangen i Norge vil smitte over på det ytterliggående høyrepartiet Sverigedemokraterna under Riksdagsvalget i Sverige neste år.

– Det er den svenske debatten, de svenske velgernes innstilling og de etablerte partienes evne til å stå opp som kommer til å avgjøre om Sverigedemokraterna vokser seg inn i Riksdagen eller ikke, mener Sahlin.