Verden

Landet har fått has på viruset to ganger. Velgerne belønner «redningskvinnen» med historisk valgskred.

Med noen av verdens strengeste tiltak har New Zealand klart å stagge smitten bedre enn de fleste. En karismatisk statsminister får mye av æren.

Valgkampen i New Zealand er blitt drevet nærmest som normalt de siste ukene etter at landet ble erklært virusfritt for annen gang. Egentlig skulle valget avholdes i september, men det ble utsatt til 17. oktober på grunn av et nytt utbrudd i Auckland. Foto: Mark Baker/AP/NTB

  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist

Åtte måneder inn i pandemien er Europa på full fart inn i en ny smittebølge. Portforbud og nye nedstenginger innføres i rekordfart.

Men på et lite øyrike i det sørvestlige Stillehavet er hverdagen oppsiktsvekkende lik normalen. Puber er fullpakkede. Munnbind er nærmest ikke å se. I forrige uke ble en rugbykamp spilt foran 30.000 tilskuere. Og 10. oktober samlet 5000 mennesker seg til en musikkfestival i landets nest største by, skriver magasinet Time.

New Zealand har for annen gang klart noe de fleste andre land i verden bare kan drømme om: å ta tilbake hverdagen. I hvert fall for øyeblikket.

Les også

Det røde kontinentet

– «New Zealands redningskvinne»

I tillegg er det valgkamp. De siste ukene har kandidatene møtt velgerne med både selfies og håndtrykk.

Lørdag gikk kiwiene til valgurnene.

Med en solid ledelse på de fleste målinger var det mye som skulle til for å frata statsminister Jacinda Ardern og partiet Labour makten.

Og makten beholdt de.

Nesten alle stemmer er nå talt opp. Labour skal ha fått en oppslutning på hele 49 prosent, ifølge landets valgkommisjon. Til sammenligning hadde 27 prosent av velgerne stemt på opposisjonspartiet National Party.

Dermed er Arderns Labour ventet å sitte med 64 seter i parlamentet. Dette er nok til å danne et historisk flertall, skriver BBC.

Det har aldri skjedd før under dagens valgordning, som ble innført i 1996. New Zealands proporsjonale valgsystem legger vanligvis til rette for koalisjonsregjeringer.

Ifølge AFP har opposisjonsleder Judith Anne Collins erkjent valglederlaget og gratulert Ardern med seieren.

Pandemien som snudde alt

Slik så det ikke ut ved inngangen av året. Da mente mange velgere at partiet på venstresiden hadde trøbbel med å levere på tidligere valgløfter. Så kom pandemien.

Labours oppslutning skjøt i været. Det samme gjorde velgernes vurdering av Arderns personlige innsats. I april mente nesten rekordhøye 65 prosent at statsministeren gjorde en god jobb. I sommer kalte en partifelle henne «New Zealands redningskvinne».

– Mange velgere føler at Ardern bokstavelig talt har reddet dem, sier den politiske kommentatoren Ben Thomas til The Economist.

Til nå har landet registrert 25 dødsfall og drøyt 1880 smittetilfeller.

Les også

Verdenslederne ville åpne landet fortest mulig. Putin gjorde én ting annerledes.

Helsemyndigheter i New Zealand mener det ikke er nødvendig å holde avstand lenger etter at landet har fått kontroll på viruset for annen gang. Foto: Mark Baker/AP/NTB

Resolutt respons

«Gå hardt ut og gå tidlig». Det har vært Arderns budskap.

Myndighetenes taktikk var helt fra pandemiens begynnelse å eliminere viruset før det fikk skikkelig fotfeste. De første reiserestriksjonene var på plass allerede 3. februar. De ble innført nesten en måned før landet registrerte sitt første smittetilfelle.

Da Norge stengte ned 12. mars, hadde vi 621 registrerte smittede.

I midten av mars gjorde New Zealand det samme. Da var antall smittede på 102. Folk ble bedt om å holde seg hjemme, store samlinger ble forbudt, og skolene stengte. Fokuset ble umiddelbart rettet mot utvidet testkapasitet og intens smittesporing, skriver Business Insider.

I april nådde New Zealand sitt høyeste antall smittetilfeller på én dag – 89. Men så snudde det.

I juni ble landet erklært virusfritt. Restriksjonene ble i stor grad opphevet.

Det varte i litt over 100 dager. Så ble det meldt om et nytt utbrudd i landets største by, Auckland, som har 1,6 millioner innbyggere.

Utbruddet talte kun titalls tilfeller. Men igjen reagerte myndighetene umiddelbart og resolutt. Byen ble stengt ned.

I starten av oktober kunngjorde Ardern for annen gang at New Zealand hadde kvittet seg med viruset. De fleste restriksjoner ble igjen løftet.

Etter over 100 dager uten virussmitte ble et nytt utbrudd oppdaget i byen Auckland. Titalls tilfeller ble knyttet til utbruddet. Foto: Mark Baker/AP/NTB

Historisk økonomisk nedgang

De strenge tiltakene har imidlertid kostet New Zealand dyrt. I årets annen kvartal krympet landets BNP med 12,2 prosent. Det har aldri skjedd før i landets historie.

Flere eksperter har pekt på at øyrikets isolerte beliggenhet har gjort smittebegrensningen enklere. Landet har fortsatt stengt grensene for utlendinger. I tillegg har det en relativt liten befolkning, rundt fem millioner, noenlunde samme antall som Norge.

Les også

Historisk nedgang på New Zealand

Likevel er flere politiske observatører imponert over Arderns lederskap under krisen. Hun har klart å få kiwiene med på laget ved hjelp av en tydelig og solidarisk retorikk, mener Richard Shaw, professor i politikk ved Massey University i New Zealand.

– Ardern har vist mestertakter i politisk kommunikasjon, sier Shaw ifølge Time.

Statsminister Jacinda Ardern får skryt for sin tydelige krisekommunikasjon. Gjennom de første månedene av pandemien snakket hun nesten daglig til landets innbyggere via Facebook Live. Her demonstrerer hun hvordan man bør bruke munnbind. Foto: Facebook/Jacinda Ardern/NTB

Stjerneskudd på den politiske arenaen

Ikke overraskende har mye i årets valgkamp dreid seg om den 40 år gamle statsministeren.

Kontrasten er stor til da hun på svært overraskende vis kom til makten for tre år siden. Bare noen uker før valget i 2017 overtok den da relativt ukjente politikeren som partileder. Mot alle odds klarte hun å føre Labour til regjeringskontorene på en velgerbølge mediene kalte «Jacindamania».

Med det ble hun verdens yngste kvinnelige statsminister.

Best i kriser

Siden har hun opparbeidet seg en høy stjerne. Ardern er noe så sjeldent som en verdenskjent politiker fra New Zealand. Blant annet har hun prydet forsiden på magasinene Vogue og Time. I internasjonale liberale kretser har hun seilet opp som et progressivt ikon.

Internasjonalt ble hun for alvor kjent for måten hun ledet landet gjennom Christchurch-massakren i 2019, der 51 mennesker mistet livet. I etterkant av tragedien fikk hun blant annet raskt på plass strengere våpenlovgivning.

Det er hennes krisehåndtering som først og fremst har skaffet henne nasjonal anerkjennelse, mener kommentatorer.

– Hun utmerker seg i krisetider. Hennes enorme anlegg for sympati er veldig genuin. Og hun er nok i stand til å projisere disse følelsene mer effektivt enn noen andre i det internasjonale samfunnet gjør, sier Ben Thomas til CNN.

Les også

Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger

Bildet av den newzealandske statsministeren, som vokste opp i et mormonsk hjem, i hijab, gikk verden rundt i etterkant av Christchurch-massakren. Angrepene mot to moskeer i Christchurch i mars 2019 var de verste voldshandlingene og de første terrorangrepene i New Zealands moderne historie. Foto: Jorge Silva/Reuters/NTB

Men Ardern møter likevel kritikk. Flere mener hun ikke har levert på flere av sine viktigste valgløfter, blant annet å bøte på boligmangelen og redusere barnefattigdom i landet.

I starten av oktober foretrakk rundt halvparten av velgerne Ardern som statsminister. 23 prosent sa det samme om hennes motstander fra opposisjonen, Judith Collins (til høyre). Foto: Fiona Goodall/Reuters/NTB

Kan bli historisk resultat

De tre siste årene har Labour styrt sammen med høyrepopulistiske New Zealand First. I tillegg har Green Party vært en del av koalisjonen.

Går absolutt alt riktig vei, har noen meningsmålinger antydet at Labour kan få rent flertall med nesten halvparten av stemmene.

Målinger de siste dagene har likevel tydet på at Labour trolig vil danne regjering med venstrevridde Green Party. Det vil i så fall være landets første rene venstreside-regjering på over 20 år.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. New Zealand
  3. Koronaviruset