FN: Over 10.000 har druknet i Middelhavet siden 2014

Over 10.000 flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet siden 2014, ifølge en ny FN-rapport.

En redningsvest har skylt i land ved Zuwara, vest for Libyas hovedstad Tripoli, langs ruten der mange migranter legger ut til havs for å prøve å nå Europa. De siste ukene har over 1000 mennesker omkommet på vei til Europa.

– Dette er åpenbart et forferdelig tall på dødsfall i Middelhavet, rett ved Europas grenser bare de siste par årene, sier Adrian Edwards, som er talsmann for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

Det dystre tallet ble nådd for få dager siden, opplyser han til pressen i Genève tirsdag.

Tallet på båtflyktninger som dør under den farlige reisen over Middelhavet, har økt kraftig i 2016. Bare siden årsskiftet har minst 2.814 mennesker druknet, ifølge UNHCR. I hele fjor var tallet 3.771, mens FN året før telte 3.500 døde.

Den italienske marinen har reddet tusenvis på havet. Men mange har også forsvunnet i havet før hjelpen har kommet. Her nærmer et italiensk marineskip seg en båt som har kantret utenfor Libyas kyst i slutten av mai. Minst syv mistet livet, men 500 andre ble reddet opp i live.

«Ekstremt urovekkende»

– Det er en ekstremt urovekkende dynamikk, sier Edwards.

Han gjentar UNHCRs bønn om at verden må finne «levedyktige alternativer og forsvarlige virkemidler for å håndtere disse forflytningene».

– De skjer, de stanser ikke, og de trenger en løsning for å forhindre at flere liv går tapt, sier FN-talsmannen.

Bare de siste par ukene har det nærmest daglig kommet meldinger om nye forlis på sjøveien til Europa. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser tirsdag at 1.000 flere mennesker har druknet så langt i år i forsøket på å krysse Middelhavet, som i fjorårets første halvår.

Overfylte båter

Totalt har 206.400 flyktninger og migranter som overlevde reisen, ankommet Europa siden starten av 2016, opplyser IOM.

De fleste av vårens ofre druknet på vei fra Nord-Afrika til Italia. Den fluktruten regnes som langt farligere enn den kortere sjøveien mellom Tyrkia og Hellas, som i stor grad ble stengt i vinter.

En av årsakene til den kraftige økningen i dødsstatistikken i vår, er at menneskesmuglere sender flere og mer overfylte båter ut i havet fra den nordafrikanske kysten.

Over 300 savnet

Forrige fredag opplyste libyske myndigheter at over hundre døde båtflyktninger var funnet på en strand i Libya. Samme dag kantret en båt utenfor Kreta. Over 300 passasjerer ble berget, men det har vært stor usikkerhet om hvor mange som faktisk var om bord. Overlevende har fortalt at over dobbelt så mange var om bord i båten da den forliste.

Med bakgrunn i vitnesbyrdene opplyste IOM tirsdag at rundt 320 mennesker fryktes å ha druknet etter ulykken. Organisasjonen sier i en en uttalese at den er overbevist om at enten 648 eller 650 menn, kvinner og barn var om bord i båten.

Mistet familien

– De overlevende var sikre på tallet fordi smuglerne telte dem to ganger dagen før avgang, sier IOMs talsmann Joel Millman.

Han viderebringer grufulle fortellinger fra de overlevende. En mann som var på flukt sammen med kona og tre barn, betrodde sin treårige datter til en annen båtflyktning om bord og sa han fryktet han kom til å dø. Jenta overlevde, men resten av familien forsvant.

Her kan du lese om Fanus (19) som ble mishandlet og sendt ut på dødsseilas.

Redningsmannskaper hentet bare ni omkomne opp av vannet etter forliset, som skjedde i internasjonalt farvann, rundt 75 nautiske mil sør for Kreta.

Bare de siste ukene har over 1.000 mennesker mistet livet på sjøveien til Europa.

FN opplyste 31. mai at minst 2.510 menneskeliv har gått tapt i forlis og kantringer i Middelhavet i så langt i år. Det er langt flere enn i samme periode i fjor, da 1.855 mennesker mistet livet.

Hundretusener har ved hjelp av menneskesmuglere lagt ut på sjøen i skrøpelige farkoster. I april i fjor omkom over 700 mennesker da en båt gikk ned. I vår har det vært en rekke ulykker der flere hundre har druknet.