Verden

Israel bruker palestinske lik som forhandlingskort

Israel nekter å utlevere likene av flere hundre palestinere som er drept av israelske sikkerhetsstyrker eller har dødd i israelsk fangenskap.

Israel nekter å utlevere likene av palestinere som blir drept av israelske styrker, eller som dør i israelsk fangenskap. De etterlatte får derfor ikke gravlegge dem.
  • NTB-Nils-Inge Kruhaug

De pårørende kjemper en fortvilet kamp for å få de døde utlevert, men israelske myndigheter bruker ifølge avisen Haaretz likene som forhandlingskort overfor palestinske myndigheter.

Siden 2016 har antallet palestinske lik som holdes tilbake av Israel økt med 68, bare i år med 17.

Noor Shquir ble skutt og drept da han kom kjørende mot en kontrollpost øst for Jerusalem på den okkuperte Vestbredden i forrige uke. Politimannen som skjøt, trodde angivelig at han var i ferd med å angripe.

Familien og venner fastholdt at Shquir var en fredelig mann, og israelske myndigheter kom tilsynelatende frem til det samme. Liket ble derfor uvanlig nok overlevert til familien etter noen dager, og søndag kunne de gravlegge ham i Jerusalem.

Rutinemessig

Likene av to andre som døde i forrige måned, blir derimot rutinemessig holdt tilbake av Israel.

Bilal Rawajba, som var juridisk rådgiver for de palestinske sikkerhetsstyrkene, ble skutt og drept av israelske soldater på den okkuperte Vestbredden. Soldatene hevder at han skjøt mot dem ved en veisperring utenfor Nablus, palestinske talsmenn avviser dette og beskriver drapet som en utenomrettslig henrettelse.

46 år gamle Kamal Abu Waer ble pågrepet under intifadaen i 2003 og dømt til livsvarig fengsel. Han døde av kreft i fengselet, men familien får heller ikke gravlegge ham.

Døde etter avhør

Israelske myndigheter holder også tilbake likene av seks andre palestinere som de siste fire årene har dødd i israelsk fangenskap.

Blant dem er 31 år gamle Nassar Majed Taqatqa, som ble pågrepet i juni, satt i isolat i Nitzan-fengselet og som døde etter én måned med gjentatte avhør av sikkerhetstjenesten Shin Bet.

Daud al-Khatib døde av et hjerteinfarkt bak murene i september, fire måneder før han skulle løslates etter å ha sonet en dom på 18 års fengsel. Familiene får ikke gravlegge noen av dem.

Hundrevis av lik

Den eldste blant dem Israel nekter å utlevere, er 75 år gamle Sa’ad Gharbali fra Gazastripen. Han ble dømt til livsvarig fengsel for drap på en israeler i 1994 og døde av kreft i fengselet i juli.

Hvor mange lik Israel holder tilbake er ikke kjent, men ifølge Haaretz anslås det å være snakk om flere hundre.

Mellom 1991 og 2008 returnerte Israel 400 lik som et resultat av avtaler om utveksling som ble inngått med den palestinske ledelsen og Hizbollah i Libanon.

Les mer om

  1. Israel
  2. Fangenskap