Verden

Eksminister dømt til åtte års fengsel for korrupsjon i Østerrike

Østerrikes tidligere finansminister Karl-Heinz Grasser er dømt til åtte års fengsel i en omfattende korrupsjonssak.

  • NTB

Grasser misbrukte sin stilling og oppfylte ikke sine forpliktelser, sa dommer Marion Hohenecker da dommen falt fredag, melder ORF.

Dermed satte hun et foreløpig punktum for en maratonsak som har foregått i tre år, med 168 dager med rettsforhandlinger.

Utroskap og tillitsbrudd

Korrupsjonsdommen omfatter økonomisk utroskap, ulovlig mottak av gaver til tjenestemann og forfalskning av beviser. Retten mener det er bevist at Grasser påførte landet skade gjennom tillitsbrudd i forbindelse med millionutbetalinger knyttet til privatiseringen av boligselskapet Buwog og et kontorbygg i byen Linz.

Også generalsekretær Walter Meischberger i ÖFP – Grassers tidligere parti – og lobbyisten Peter Hochegger ble dømt til fengsel.

Meischberger var Grassers mellommann, mens Hochegger omtales som medskyldig til økonomisk utroskap. De ble dømt til henholdsvis sju og seks års fengsel.

Lekket budinformasjon

Dommen følger i stor grad tiltalen. Den legger til grunn at Meischberger og Hochegger fikk 9,6 millioner euro Da Buwog ble privatisert. Det er 1 prosent av det vinnende budet på 961 millioner, som ble lagt inn av eiendomsselskapet Immofinanz og banken RLB OÖ.

Ifølge tiltalen delte Grasser informasjon om budet fra konkurrenten CA Immo. Dermed kunne Immofinanz og RLB legge seg 1 million over konkurrenten.

Grasser har avvist påstanden, og forsvareren hans har argumenterte med at andre kunne sittet på – og delt – denne informasjonen, skriver NewsABC.net.

Den tidligere finansministeren og hans medtiltalte skal også ha fått provisjon da Skatteetaten leide kontorer i Terminal Tower i Linz.

Trolig anke

De tidligere sjefene for Immofinanz og RLB OÖ ble også dømt i saken. De må sammen med Grasser og Meischberger betale erstatning til staten. Staten vil søke erstatning fra Hochegger gjennom en sivilsak.

Dommene er ikke rettskraftige, og det er ventet at noen av de dømte vil anke straffutmålingen.

Les mer om

  1. Østerrike
  2. Korrupsjon